家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

2 PAY 5 精英儲蓄保(2020),年回報有3%,5年共15%回報,中國人壽 plan回報愈來愈低

大宅

回覆 manho18 的帖子

已計預缴一筆過投保

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

dolglios 發表於 20-1-4 13:18
如題,睇國壽/立橋/泰禾都有2pay5 or 3pay5,計返IRR都唔錯(立橋有3.6%但已停賣)。你地點睇?唔係基金應該 ...

買基金真係好傷 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

請問儲蓄保險值唔值得做
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10058234

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

manho18 發表於 20-1-30 21:15
2 PAY 5 精英儲蓄保(2020),年回報有3%,5年共15%回報,中國人壽 plan回報愈來愈低 ...
2 PAY 5 精英儲蓄保(2020),如果年回報3%, IRR只有2.8%, 上次有3.7%, 回報真係愈來愈低!

洋房

dolglios 發表於 20-1-4 13:18
如題,睇國壽/立橋/泰禾都有2pay5 or 3pay5,計返IRR都唔錯(立橋有3.6%但已停賣)。你地點睇?唔係基金應該 ...

有間保險公司可以做5年每月收息,或做個承傳復息收息可以留比個仔。好多產品都好可以自己先了解多d先買。

男爵府

Amyps 發表於 20-1-31 09:04
有間保險公司可以做5年每月收息,或做個承傳復息收息可以留比個仔。好多產品都好可以自己先了解多d先買。
...

邊間? 每年有幾多厘?

男爵府

agnesc2017 發表於 20-1-28 18:04
呢隻產品在2016年至2018年以美元計算的話, fulfillment ratio 都可以做到keep 住3.25% ~ 4.25%, 我可以sen ...
官網無第3-5年、6-10年及之後的實際派息率, 可提供更多資料嗎?

別墅

oliloo 發表於 20-2-13 18:00
官網無第3-5年、6-10年及之後的實際派息率, 可提供更多資料嗎?

翻查紀錄,這隻薈富是2016年推出的,這樣計,這隻產品只是推出了4年,所以無3-5年, 以至10年的實際派息率也正常不過。

男爵府

agnesc2017 發表於 20-2-15 23:44
翻查紀錄,這隻薈富是2016年推出的,這樣計,這隻產品只是推出了4年,所以無3-5年, 以至10年的實際派息率 ...

謝覆。

禁止訪問

複式洋房

wallshar 發表於 20-1-22 17:00

銀行單是幫襯中信買的,佢當時俾我OD戶口的賃款利率係P-3. ...

請教下,OD户口的总額/欠款,TU可以睇到嗎?TU睇到嘅係邊條數,欠款?類似Credit card?

男爵府

畀面勳章

Ruikei 發表於 20-2-18 10:09
請教下,OD户口的总額/欠款,TU可以睇到嗎?TU睇到嘅係邊條數,欠款?類似Credit card?
...

因為保單已提供足夠扺押品,OD 戶口的欠款, TU 睇唔到。
TU 主要睇信用卡,個人賃款,稅賃...等等。

男爵府

psyui 發表於 20-1-27 22:11
我都買咗中人壽6年期保期,IRR 3.7%, 而家啲plan差咗好多。

港幣嗎? 請問保單名稱?

男爵府

wallshar 發表於 20-1-20 21:04

這類2 pay x, 3 pay x , 要做得好有2種玩法。

係咪要買一份新儲蓄保, 先可以開OD account?

男爵府

畀面勳章

bb12345 發表於 20-2-20 00:00
係咪要買一份新儲蓄保, 先可以開OD account?

當然要。不過而家新申請的借賃利率
衹可以做到P-2.5以上。同2年前我做到P-3.125 差成大半厘。

男爵府

畀面勳章

psyui 發表於 20-1-31 08:45
2 PAY 5 精英儲蓄保(2020),如果年回報3%, IRR只有2.8%, 上次有3.7%, 回報真係愈來愈低!
...

要做到3厘以上,就衹有再做耐小小。佢地仲有一隻5 pay 8 可以做到4厘以上。

大宅

wallshar 發表於 20-2-20 09:04
要做到3厘以上,就衹有再做耐小小。佢地仲有一隻5 pay 8 可以做到4厘以上。
...
有保單名稱嗎?是中人壽嗎?謝謝!

大宅

wallshar 發表於 20-2-20 09:04
...
我都想知可以做到4厘以上5 pay 8 的產品名稱, THANKS

男爵府

回覆樓主:

我果份係10年期 原來買5年期好d, 我仲咁戇居添。咁我計劃下買多份5年期……其實我依家買來主要係for退休儲蓄,我依家30中,對買股票果d唔識,有諗過供股,但又唔知買邊隻,所以幾年前開始買儲蓄保計劃。

首頁

尾頁

跳至