自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

lojo11 發表於 22-8-22 08:58
當然健康、快樂成長最重要!係呢兩個前提下,努力讀書係佢地應該做嘅事,無衝突!
...

明白天下家長想孩子成績好但盡咗力可,真人真事,朋友孩子名小,全级頭三,有次考全级10内,就空中飛人,好彩只斷手腳,救得番…

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

brother4 發表於 22-8-22 09:11
明白天下家長想孩子成績好但盡咗力可,真人真事,朋友孩子名小,全级頭三,有次考全级10内,就空中飛人, ...

呢啲情況真係好sad,做家長要了解小朋友心理情況,所有事都要攞平衡

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

lojo11 發表於 22-8-22 08:59
又唔係話功利,能夠操到,入到大學對佢地將來係重要的

品格,健康,喜樂,感恩,對將來最重要

水晶宮

回覆樓主:

估大家是家長,小朋友成績估重要?中小學banding又重要?

水晶宮

wasabikingdom 發表於 22-8-22 09:15
品格,健康,喜樂,感恩,對將來最重要

是…就算做咗醫生也有D是:賣丸仔,賣假纸,賣美療—

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

今早剛和我女講,如果盡力了但包尾可以接受,但如果日日打機,包尾不能接受

翡翠宮

牛年勳章

著重溫習過程而對成績有合理期望
對名次無要求(因為學校無名次),只要平日自覺溫習做功課,考試前按自己編既時間表溫習,我覺得就ok。
成績初小要求9字頭,上次考完試我女話啲卷出得深,降低要求85得唔得,我話得,因為見到過程你有努力溫習。結果考出黎成績俾預期好。

大宅

2023年兔年勳章

0030 發表於 22-8-22 09:38
今早剛和我女講,如果盡力了但包尾可以接受,但如果日日打機,包尾不能接受 ...

認同,有時讀書好講書緣,亦好睇資質,我寧願佢自主學習,好過要我不斷催迫。身心靈健康更重要,還記得女兒3歲半時住過醫院,入過ICU, 差啲無咗條命!不求什麼,只求呀女身體健康!

子爵府

lojo11 發表於 22-8-21 23:07
如果係band 2,考到too 20%我都覺得算好好!Band 3就唔會特別睇成績了

我覺band 2考到top 20%應該算一般。細仔 band 2精英班,大仔話如果去band 1應該係人地70%後果班

子爵府

chitchit0520 發表於 22-8-22 09:06
我哋既功利,係指唔會盡全力,唔會爭無謂成績,只睇必須做結果去做。

例如:初中只需要升班同揀科,所以 ...

其實我都仍然想孩子係“唔太辛苦”的情況下科科盡力架。
我覺得每科都有唔同嘅溫習應試技巧,唔係諗住讀理科,文科就無用,諗住讀文科,就唔使顧理科的邏輯。不過唔好做分數嘅奴隸囉 (係夠升班揀科的前提下)
中,小學階段,分數尚可反映努力和實力,去到大學,難聽d講句,埋啱教授堆,說些啱教授聽的話,可能比努力更有效。

翡翠宮

C.Humphrey 發表於 22-8-22 09:48
著重溫習過程而對成績有合理期望
對名次無要求(因為學校無名次),只要平日自覺溫習做功課,考試前按自己 ...

第一句非常合理!成績有合理期望,亦要有好嘅學習態度

子爵府

回覆樓主:

琥珀宮

lojo11 發表於 22-8-21 22:35
我會咁分, 以全級排名睇 (不論中, 小學, banding), 你地呢?

Top 20% 好

何,不是可

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

公爵府

brother4 發表於 22-8-22 09:25
估大家是家長,小朋友成績估重要?中小學banding又重要?

睇咗大部份嘅comment,都係睇學校banding同小朋友成績,但小朋友本身天性,讀書能力,似乎係唔少人眼中,都係次一等嘅考慮⋯⋯

水晶宮

moma1023 發表於 22-8-22 10:51
睇咗大部份嘅comment,都係睇學校banding同小朋友成績,但小朋友本身天性,讀書能力,似乎係唔少人眼中, ...

叻小朋友多贏在起跑線,極少文昌星托世。。。。

公爵府

brother4 發表於 22-8-22 10:58
叻小朋友多贏在起跑線,極少文昌星托世。。。。

『贏在起跑線』這五個字⋯⋯
又不能說它不對,但是到底起跑線應該set在哪裏呢?大家的跑道又是否一樣? 如果有孩子說,我跑不動,但我游得快又可以嗎?家長又是否理解?

大宅

回覆樓主:

我見阿女果間 band 1 中學,精英班及非精英班成績都相距一大截。
我都認同學習態度最重要,我女幼稚園讀 happy school,除了喜歡閲讀,其他活動都係玩。
佢天資絕對不是聰穎果種,不過我見佢學習態度真的好認真,上到 band 1 中學保持到頭 15% 名次,我都好安慰,因為完全係佢嘅學習態度而得到的成果,將勤補拙。
當然,佢有啲同學成績又叻又上堂唔使點聽書,嗰啲真係本身聰明,冇得恨

翡翠宮

happyLC2006 發表於 22-8-22 11:17
我見阿女果間 band 1 中學,精英班及非精英班成績都相距一大截。
我都認同學習態度最重要,我女幼稚園讀 ha ...

Top 15%好叻女
我仔學校都係,非精英班個兩班,其中一班應該未必入到大學讀學士學位!

男爵府

其實唔係好明,我見過所謂地區一線小學(我姪女)和二缐小學(我仔)其實都係用同一本教科書,甚至仲教得慢過二缐小學,同級比較唔覺得佢哋名次後的會叻過二線頭嗰D
Ps唔同區

首頁

尾頁

跳至