自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

中環有18年曆史果間都close, 有其它不是難料

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

愛心頭除 發表於 23-12-9 18:53

鬼咩!好景時個個報公數大魚大肉
而家所有expense都慳晒皮,用多一蚊都俾人q
邊個仲敢出公數食貴嘢

有幾多人會自己出錢去呢d高級餐廳 (有,但唔會密密去)

公爵府

愛心頭除 發表於 23-12-9 18:53

外資鬼佬好多走左

要再番黎,真係唔知幾時

男爵府

回覆 20462046 的帖子

中資會好一點?

禁止訪問

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

yanyan-mummy 發表於 23-12-9 12:22
會,我公司已經開始裁員

我公司仲空降啲人

男爵府

回覆樓主:

明年(下個月)部門主要業務要移走去東南亞同埋大陸,意味著會cut 人
machuchu

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

babyswetty 發表於 23-12-9 09:27
今年3月全面通關,好多公司都持觀望態度,但係內地經濟恢復力度不似預期,恒指跌到97年高位,甚至得返疫情 ...

年前都肥雞餐,唔使等年後

男爵府

通常要裁都會新年前

伯爵府

公司視像in左好多內地人
估計準備炒咁d又貴又做唔倒野既香港人
請返d內地新力軍提升公司競爭力

不過有d聽倒出價三萬, 我公司出名出手低, 未必成倒事

侯爵府

啱啱 agent 打嚟話經濟差,沙田區私樓起碼 200 萬樓下才有人買得起,聽完心情好差,好似末日咁

水晶宮

ope 發表於 23-12-10 01:22
啱啱 agent 打嚟話經濟差,沙田區私樓起碼 200 萬樓下才有人買得起,聽完心情好差,好似末日咁
...

200 又冇乜可能
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

mickeywinnie3 發表於 23-12-10 01:26
200 又冇乜可能

已經穿 300 中了,又冇人救市、d人要救股票就會賤賣樓,好快就 2 字頭

男爵府

babyswetty 發表於 23-12-9 09:27
今年3月全面通關,好多公司都持觀望態度,但係內地經濟恢復力度不似預期,恒指跌到97年高位,甚至得返疫情 ...

我公司做食肆 暫時生意尚幾好 無減人

公爵府

ope 發表於 23-12-10 01:22
...

我朋友買荃灣車位,2018 買 260 萬,而家得番 $190 萬 ….. 真係經濟唔好,車位都跌左 $70 萬

LOKITLING    發表於 23-12-10 20:39

禁止訪問

大宅

20462046 發表於 23-12-10 05:18
我朋友買荃灣車位,2018 買 260 萬,而家得番 $190 萬 ….. 真係經濟唔好,車位都跌左 $70 萬
...

本來都有興趣買車位自用,但而家做定期都有四釐,就算做一年都有3.4%. 如果以2百萬計,一年都有$68000,我用利息收入都夠我租車位啦.

所以如果前景唔明朗, cash is king.

大宅

我公司個regional GM 原先stay 香港,而家stay 星加坡. 走咗嘅同事唔會有replacement,如彩之前講明唔會close 香港咋.

子爵府

可能行業關係,我同老公都係從事行業暫時無影響,老公個行仲因為太辛苦好少人入行

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

會,出面好多公司除咗要員工放無薪假之外,仲有啲公司一裁員就成條 Team 裁
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊