時政擂台

跳至

首頁
23456...18

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

lovebabyking 發表於 15-11-30 13:56
i mean 個作用/好處同唔好處
為學校評級, 因為小五六呈分試係校內試!

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

DoReMi媽媽 發表於 15-11-30 13:01
其實冇咗TSA, 一樣會有另一個名嘅制度, 去對學校作出評核, 冇可能對全港學校冇評核, 只係會唔會將評核 ...

同意呀,
我仔去年考左, 烚烚下考試, 我有幫佢操兩下, 學下有操兩下, 無壓力, 因無個別學生成績.

最搞笑, 呢排社會係咁講呢樣野, 我個仔問翻我, 點解唔知成績, 話有成績可以幫佢知道佢點錯.
我無幫佢洗腦, 只係一向同佢做練習, 都係會同佢go through錯的問題.
TSA習作咪習作一本, 大部份又咪係課本教的教材. 有幾可怕呀.
做到唔識, 咪知小朋友能力係邊到, 點幫佢學到識囉.

我真係唔想等到升中, 或DSE先知佢唔掂.
小三係小學階段的一半, 呢個時候做, 重可以幫小朋友打好基礎.
到小六先知, 小學老師已難幫小朋友急急補底了.

公爵府

2024年龍年勳章

pyjess 發表於 15-11-30 14:03
回覆 珠氏家庭 的帖子

我小朋友小一, 是TSA的受害者
你沒錯, TSA也沒錯, 錯在間學校太催谷小朋友!

我幸運在選擇了這間小學!
當日你選小學時有否想過哩個問題?

男爵府

引用:回覆 珠氏家庭 的帖子我小朋友小一, 是TSA

原帖由 pyjess 於 15-11-30 發表
回覆 珠氏家庭 的帖子

我小朋友小一, 是TSA的受害者
如是這樣的話, 那真為小朋友擔心。

但問題好像不是出在TSA這評核, 而是小朋友的學校的教育方針, 這學校是催谷型, 就算沒有tsa, 還有呈分試, ps1 這些大型計算成績, 去确立banding的考試。 今天tsa都要催谷成這樣, 那其他的更可怕了。

珍珠宮

回覆:洪水猛獸TSA

我女今年中一,問佢考TSA係唔係要做好多練習好辛苦? 佢話唔係,只係好似平時做練習咁,佢話考既嘢都好基本

男爵府

引用:Quote:原帖由 joanne_ma 於 15-11-30 發表

原帖由 bb2 於 15-11-30 發表
完全唔做又唔得,起碼要認識考核題型,但每科一本好了
理想係包埋每科一本嘅練習都唔過教育局功課份量指引,而學生做嗰啲練習又幫到課堂知識。

教育局監管到學校咁做,天下太平。

公爵府

2024年龍年勳章

mikema820 發表於 15-11-30 14:14
如是這樣的話, 那真為小朋友擔心。

但問題好像不是出在TSA這評核, 而是小朋友的學校的教育方針, 這學 ...
所以選學校好重要!!!

子爵府

引用:Quote:pyjess+發表於+15-11-30+13:49+回覆+

原帖由 DoReMi媽媽 於 15-11-30 發表
我只是跟你理性討論罷了, 一個有良知真心的人, 善良的意見, 唔會基於係咩宗教而作出, 你亦唔駛下下將說 ...
我睇到你地的對話笑佐!
大家討論下,個人好似查家宅咁⋯
又話要推個小朋友去死⋯有無咁誇?!

侯爵府

回覆 珠氏家庭 的帖子

不能怪學校, 因為官津學學, 全受政府資助, TSA成績不好, 教育局會找學校"算賬", 其實曾玉成也證實了教育局會因為TSA成績而找學校, 私校直資國際當然可以不理他們, 但全受政府資助的官津, 為免殺校, 當然要谷TSA; 我見到老師是有愛心, 關懷學生的, 校風也很好; 只是身在其中, 方能感受到老師和學校, 也被這一無型壓力, 崔迫著…他們也很無奈
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

珍珠宮

引用:Quote:olkan 發表於 15-11-30 13:21 我兩個

原帖由 joanne_ma 於 15-11-30 發表
我睇FB 有人話有做 TSA 練習已叫操
有啲學校每星期都做好多相關練習,有學校同家長又會好緊張學生在模擬練習的成績,我諗果啲先叫操練。

一份練習分幾次做,當平日常的功課一樣咁做。唔算操掛。

侯爵府

回覆 mikema820 的帖子

官津有被殺校的壓力
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kat0318 發表於 15-11-30 14:08
同意呀,
我仔去年考左, 烚烚下考試, 我有幫佢操兩下, 學下有操兩下, 無壓力, 因無個別學生成績.

最搞笑, 呢排社會係咁講呢樣野, 我個仔問翻我, 點解唔知成績, 話有成績可以幫佢知道佢點錯.
我無幫佢洗腦, 只係一向同佢做練習, 都係會同佢go through錯的問題.
TSA習作咪習作一本, 大部份又咪係課本教的教材. 有幾可怕呀.
做到唔識, 咪知小朋友能力係邊到, 點幫佢學到識囉.

我真係唔想等到升中, 或DSE先知佢唔掂.
小三係小學階段的一半, 呢個時候做, 重可以幫小朋友打好基礎.
到小六先知, 小學老師已難幫小朋友急急補底了.
點解會講到洪水猛獸咁? 係咪有心人將成件事政治化咗? 不得而知!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nanananana 發表於 15-11-30 14:24
我睇到你地的對話笑佐!
大家討論下,個人好似查家宅咁⋯
又話要推個小朋友去死⋯有 …
係, 要查過家宅先可以討論, 你攞咗permit未?

男爵府

回覆:DoReMi媽媽 的帖子

如果現有制度有不完善的地方,可以取消一個舊的,政府再推行一個更好的評分方法。時代不斷變,TSA 確實有需要檢討。難明有些人對改變舊制度抱敵對態度。任何舊制都撐撐撐!制度完美,所有問題都推給持反對意見的人。

子爵府

回覆:DoReMi媽媽 的帖子

應該攞唔到⋯

DoReMi媽媽    發表於 15-11-30 14:37

象牙宮

creambun 發表於 15-11-30 14:30
如果現有制度有不完善的地方,可以取消一個舊的,政府再推行一個更好的評分方法。時代不斷變,TSA 確實有需要檢討。難明有些人對改變舊制度抱敵對態度。任何舊制都撐撐撐!制度完美,所有問題都推給持反對意見的人。

點為之完善? 點為之不完善? 每個人把尺都唔同, 每個人能力亦唔同, 現有嘅TSA, 一樣有學生覺得冇問題, 應付得綽綽有餘, 敢問, 全世界, 有邊一個制度係可以完全迎合全部人?

何解又下下認為持反對意見的係只為撐撐撐? 你有客觀聽取反對聲音嗎?

男爵府

引用:回覆 mikema820 的帖子官津有被殺校的壓力

原帖由 pyjess 於 15-11-30 發表
回覆 mikema820 的帖子

官津有被殺校的壓力
做父母的, 只為子女找適合的學校, 而開心學習。
而殺不殺校, 不是我們做家長的能力管到的。當然學校行到被殺校這步, 也應檢討下是否自家的教育方式出現問題, 君不見有很多不用催谷, 成績又好的成功學校。
手總不能只指著別人話, 而不看看自家的問題錯處呢。

BOLOOIL    發表於 15-12-3 16:36
my005    發表於 15-11-30 14:39

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我仔舊年考完TSA,
佢話TSA easy 到爆, 比起學校d卷仲易,亳無壓力喎!
真心講, 如果取消了TSA,
小朋友係咪真係會多d時間去運動下?
家長又係咪會幫小朋友重整他們的時間表呢?

男爵府

回覆:洪水猛獸TSA???

作句,重組句子,閱讀理解呢d 係幾本語文野

有邊間學校,中文淨係考課文?

公爵府

2024年龍年勳章

pyjess 發表於 15-11-30 14:24
回覆 珠氏家庭 的帖子

不能怪學校, 因為官津學學, 全受政府資助, TSA成績不好, 教育局會找學校"算賬", 其 ...
我女兒都係就讀一間政府資助的教會學校!
阿女話係有做卷, 但學校校長和老師們沒有給她們壓力!
所以我感恩選擇了這間學校!
對於你小朋友學校的政策深表無奈,
其實如果小朋友唔適合催谷,
有否考慮轉校?
因為小朋友唔識選擇,
但做父母可以選擇合適小朋友的才給他!

my005    發表於 15-11-30 14:42

首頁
23456...18

尾頁

跳至