潮流時尚

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

回覆 taibabe 的帖子

一般網站賣石先要下定 因為佢地無咁多錢同埋信用去借返來 怕你白撞 我買咁多次石 要我下定 我一定唔考慮 其實有無現石 同埋可唔可以借到石返去 都系講里個鋪頭本來自己有無吃力 難聽D講 你怕我 我都怕你 係咪 比左錢你 你比粒石我系穿 點算 唔買點算 錢響佢度好難挪返 咁樣我價錢唔好係咪被逼買?其實有好多鋪都有現石 劃著可以借到石 你行多D 先從講自己想要D乜入手 然後心裡有個價錢 然後要求佢地比個證書你體 證書網上有 輸入石頭號碼就可以打出來 佢地系可以現場打印一份比你 如果個鋪頭話唔得你可以走人 我自己屋企都隨便可以打到出來 然後 你體完個證書 覺得OK啦 就開始約石 一般我體個證書都基本知道個石頭好唔好 到最後一步就系對比色差 到個時候你自己會知道買邊粒 鑽石好得意 幾粒擺響度 會有一粒話比你知道 你應該買佢 自己試試 行多幾間 唔好怕臉皮厚 我買咁耐都無買死一間 同埋好多做珠寶都折左 所以根本無得買死

男爵府

回覆 charz 的帖子

好多啊 如果你想體 去賣石頭個D網站 然後調整你要卡數 然後選4個C 然後選好 點下邊個證書標誌 個證書就出 如果證書出唔到 個石頭有一個號碼 上去官網輸入號碼證書就出 不過如果號碼都無證書標誌無 咁樣就系血石 買石頭個時候 個石頭號碼系響粒石腰身 好多珠寶行都有一部機擺響度 最後成交需要粒石腰身號碼對應個證書號碼 不過響20年前 唔系粒粒石都有腰身號碼 當時我地對證書系好辛苦 真係體到眼花 因為要自己對雜質 對個圖比我地個D花點 而家多數都系對腰身號碼 簡單好多 曾經聽過話BIG6有做假石 鐳射刻腰身號碼上去 證書都可以系假 不過我只系幾年前聽過 無親眼見過假貨 所以應該穩D有吃力鋪頭暫時唔會有事 如果多心就對好腰身號碼 就用放大鏡 體一下D花點 因為花點好難做假 對清楚個圖 你可以去賣石頭網站學體證書 體石 同埋可以記錄底石頭號碼 然後提供比鋪頭 但係千萬不要幫襯網站買 隔山買牛 千萬唔好 記住你買系幾十萬 唔系幾萬 隔山買牛 買唔到好野 就算個網裡面D人同你講點好 其實大卡石返到 你帶出去如果唔靚 好多人會體得出 咁樣你自己會唔開心 買石頭一定要開心

侯爵府

引用:+本帖最後由+KWOKPHOEBE+於+16-5-27+11:06+

原帖由 KWOKPHOEBE 於 16-05-27 發表

同意!隔山買牛真的不會。同埋我個人覺得揀石、揸鏡睇石都係一種學習、一種樂趣!

lmy

男爵府

同埋提醒一下你 你既然預備買3到4卡 咁樣估計都系要帶出黎係咪 咁樣提前幾個月處理一下自己對手 曠美雲講過 帶咩鑽石都好 對手好重要 我自己經歷 因為帶左粒石 好多人會注意到你粒石 然後就順便體你對手 比你看一下

我曾經系咁樣 好鄒 好黃 而家我頭先吃早餐 隨便拍

係咪對比好大 提前幾個月 每晚用厚hand cream敷自己對手 然後放入被裡面 堅持幾個月對手就白滑返嗮 我中意買石頭 但係我唔中意帶 因為對手好肥好容易皺 天氣一干 開冷氣 我就鄒 所以我一年365日都要擦hand cream 仲系好厚個種

大宅

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-27 12:46

同埋提醒一下你 你既然預備買3到4卡 咁樣估計都系要帶出黎係咪 咁樣提前幾個月處理一下 ...
我隻手好白,不過以前少查hand cream,好多紋,依家有左又冇去整指甲,勁多死皮有冇邊隻hand cream/ treatment 推介下?

男爵府

邊種都得啊 唔一定要我用個種 我介紹里個方法比我好多朋友 只要平 夠大支咁就得 然後擦好多好多 放入被裡面訓覺 堅持一下就OK 如果多死皮你做臉部磨砂時候順便磨一下自己對手 咁樣就可以拉 真係work 最好買D油D hand cream 你頂住個種油訓覺就OK 最多系開頭一兩個禮拜唔習慣 但係後邊你會忘記擦個晚馬上會起身去擦返

大宅

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-27 17:32

邊種都得啊 唔一定要我用個種 我介紹里個方法比我好多朋友 只要平 夠大支咁就得 然後 ...

男爵府

加油啊 要帶大石頭 一定要對手靚啊 用幾個月時間 調整一下 剛好買到石頭戴上去就靚爆啦

大宅

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-27 11:06

好多啊 如果你想體 去賣石頭個D網站 然後調整你要卡數 然後選4個C 然後選好 點下邊個證 ...

請教,係咪Gia證書先保值和可信?如igi是否不保值?

男爵府

回覆 yauchuiki 的帖子

我只能夠講 我只買GIA 不過其實石頭系可以送去美國重新鑒定出GIA 只要你提供到石頭來源 非血石 比錢系可以重新鑒定 只系你有無咁樣必要

男爵府

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-27 21:34
回覆 yauchuiki 的帖子

我只能夠講 我只買GIA 不過其實石頭系可以送去美國重新鑒定出GIA 只要你提供到石頭 ...

唔好意思,借問什麼是血石?

男爵府

回覆 Kate111 的帖子

恩 你去某些鋪頭 例如X輝 咪有D大石頭彪價脫離市場價 然後無證書 我地一般統稱血石 至於要介紹咩系血石 好長。。不過而家都一般講無證書 查唔到提供唔到來源鑽石 行內都叫血石

男爵府

謝謝解答

大宅

Thanks for sharing!

大宅

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-27 10:58
回覆 taibabe 的帖子

一般網站賣石先要下定 因為佢地無咁多錢同埋信用去借返來 怕你白撞 我買咁多次石 要 ...

jm 你好勁。真心讚

男爵府

回覆 skylingac 的帖子

因為細個開始買石 被人騙得多 經驗都系錢買返黎 以前被人穩過笨 試過網上買石 以前就只系體4個C 然後人地講乜就信乜 試過網上買粒石返來 結果內膜含有黑色一粒 肉眼都看到 以為系雜質 結果系內裡面有一個洞 應該系最傷心一次 後來雖然退返 不過搞左半年 所以我而家第一唔會網上買 第2唔會隔山買牛 第3 無實力個D公司我唔考慮

禁止訪問

男爵府

回覆 icesummer 的帖子

先確定你自己想要D乜 然後鎖定價位 唔好因為人地講就隨便加價 然後上網穩資料 然後再去唔同鋪頭體 行多幾家 就會穩到 其實有證書個D鑽石 基本上都已經無乜水分 剩返就系個D花點位置同埋真石成色同埋切割會唔會唔折射光等等 所以基本上只要唔系講緊要求好高 你行多D 爬多D文 自己抓定主意 基本上都買到 鑽石無損耗 建議買卡裝石 就算預備錢唔多 都要買卡裝 萬日遇到問題 粒石都可以幫到自己

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-27 23:52
回覆 Kate111 的帖子

恩 你去某些鋪頭 例如X輝 咪有D大石頭彪價脫離市場價 然後無證書 我地一般統稱血石 ...
原來血石是這樣解析的,謝謝你!

首頁
23456...8

尾頁

跳至