自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

侯爵府

lemontea520 發表於 17-8-9 16:53
樓上話準備日常用品比佢係做壞開頭WOR...哦..................
真係唔知道邊樣係岩了!
...

我有提供日用品零食飲品比工人,佢都知足,無額外要求,做得幾好

侯爵府

nanananana 發表於 17-8-9 14:48
agent之前都叫我不需要比姐姐開冷氣

其實真係成3十幾度比佢開有乜所謂。 之所以要唔比,係因為好多工人好識得寸進尺,比佢開一次,從始就一年開足5個月。見你無反應,再繼而自由開住你hifi聽歌拖地,食雞食咗你隻脾之類。 所以唔比開冷氣等規則,其實係提醒住佢地自己嘅身份。唔好介意我打個比諭,人地train 狗,想佢聽話就唔好比佢上床。
其實我覺得,可以有明確嘅指示,例如夜晚10點鐘係幾多度或以上就可以開。如果講咗33就嚴守33,32·5都唔好比。

男爵府

lemontea520 發表於 17-8-9 16:53
樓上話準備日常用品比佢係做壞開頭WOR...哦..................
真係唔知道邊樣係岩了!
...

講明話只提供第一次囉……工人黎果時我都有問佢有無特別須要,合理我會提供,日用品佢又無問我,但我有咩贈品,人地送,我又唔用果啲牌子,會問下佢要唔要,變相提供俾佢,冬天又怕佢凍,出開街買開被墊床暖啲俾自己,又問佢要唔要,我又唔覺佢覺得老鳳喎,可能個個工人唔同啦

大宅

回覆樓主

其實佢哋家鄉一般有冷氣的嗎?
都會晚上開冷氣嗎?
我只係出於好奇....

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Gee2020 發表於 17-8-9 17:03
其實佢哋家鄉一般有冷氣的嗎?
都會晚上開冷氣嗎?
我只係出於好奇....

一般家庭冇。
但佢地一定唔會係香港咁焗。
地方係大好多,冇咁密集。

侯爵府

Candyland 發表於 17-8-9 16:12
我個姐姐5丶6月時已經自己開,果時得24丶5度,我地夜晚連風扇都唔使開。我發現左之後問佢,你是否夜晚要開 ...

有啲咪專蛤你呢啲人囉。你同佢講,佢黑面,你收聲。咁佢點會follow.我果個,一早講明唔係個個星期可以放假。咁平時佢話想幾時放,幾時無錢想唔放,我無特別事就由得佢。點知有次佢講嘅日期我堅唔得,佢扁咀呆企。 我即刻同佢解釋,初時同你講有時唔可以放假,幾時唔可以係我定,唔係你邊日用晒錢想返工先唔放。平時你話放,唔放,我就到都由得你。但如果掉轉我要人用時你係會拒絕我,咁請你以後假期都放假,無fd無錢唔好同我講。 佢就sorry mum嘞

琥珀宮

侯爵府

回覆樓主:

唔俾開冷氣,小心到時工人姐姐著件吊帶睡裙打開門瞓覺。

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

香港夏天吾俾開冷氣,簡直虐待呀

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

我會俾姐姐開,咁熱,點頂呀?將心比己啦!

大宅

Jnam 發表於 17-8-9 15:02
如果僱主自己都冇開, 唔俾工人開係合理. 最近唔係每晚都熱, 亦唔係香港每一處晚上都熱或焗, 唔可以只睇單一 ...

隔離屋個工人開親冷氣都開大d窗
話佢佢話要流通,話極都唔聽

子爵府

回覆樓主:

我工人姐姐入房即開,冇問過我,仲要開18度。風扇又長開,冇人係房都照開

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

華美 發表於 17-8-9 17:00
其實真係成3十幾度比佢開有乜所謂。 之所以要唔比,係因為好多工人好識得寸進尺,比佢開一次,從始就一年 ...
吓?開住hi fi 拖地都吾可以?做到野咪得囉!開住 hi fi ,心情好D做野也快手D

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

無請過工人。

我都無開冷氣瞓,有風扇都可以。

大宅

Charlotte_mom 發表於 17-8-9 14:50
坦白講幾多香港人俾工人姐姐自由開冷氣呀!好老實,我無

我係喎

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

其實裝得冷氣喺佢房間就預佢會開。我發覺佢地唔係個個都咁鍾意冷氣。我以前個姐姐同現在呢位都唔係晚晚開,佢地話臨天光時覺得凍;近日咁熱,我問佢點解唔開冷氣,唔怕熱咩? 佢仲笑笑口話開風扇得嘞。

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我想裝部冷氣俾姐姐啊,不過師傅話室外機要疊高一定會俾業委會班人嘈,好大可能要拆之前俾咗部座地推嘅冷氣機佢用,佢話條喉阻住夜晚去廁所,寧願捱熱唔用

大宅

Charlotte_mom 發表於 17-8-9 14:50
坦白講幾多香港人俾工人姐姐自由開冷氣呀!好老實,我無

我係。但係但好自律,好熱或熨衫先開。好多人羡慕我請個工人十幾年唔使換,但其實要睇睇自己對工人點,有有將心俾己。當然好僱主不一定請到好工人,呢個大家都會認同。

男爵府

回覆 lemontea520 的帖子

日用品即係洗頭水沐浴露果D? 如果係的話我都有提供, 放係廁所SHARE用我真係唔會當放個仇人係屋企, 仲要將自己個小朋友交比佢照顧, 某程度上我都當佢係FD咁, 反正都一齊生活! 互相尊重, 佢又做得開心又做得好, 自己又舒服D放心D咁唔好咩?
但係有D野要佢識分莊閒囉, 做錯做得唔好一定會話佢, 我仲會幾重語氣!

UM....... 可能都會有人話我對工人太好

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nainaitze 發表於 17-8-9 16:57
sorry 笑咗出嚟,你個姐姐好可愛
你喺現場睇個真實場景仲好笑,我跟佢哋入房,佢哋仲擺埋堂梯喺度,做俾我睇開極都唔着,我喺佢床頭啪個掣,冷氣即着,佢兩個呆咗咁望住我,我問舊工人,舊年熱天時佢已經喺度,都開過冷氣,唔記得個掣喺邊?舊工人笑住同我講,唔記得咗個掣喺嗰度

首頁
23456...10

尾頁

跳至