自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

珍珠宮

Amyw.. 發表於 22-7-22 14:15
唔好針對老人家唔打針,大把後生都係一針都未打過

後生打唔打針分別不大

子爵府

寶寶bobo 發表於 22-7-22 02:27
其實打黎有咩用(emoji)‍(emoji)

有用啊,
www.coronavirus.gov.hk
死亡個案分析,打針情况。
attach0/tmp/php12oH6r

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

cbeyond 發表於 22-7-22 14:16
我相信會有人不幸對疫苗反應過敏, 甚至出事死亡
但要睇比率了
事實好明顯睇到, 死亡率高的一定係無打針 ...

而家死亡率高的係打咗針, 今日6個死有5個都打咗針, 兩針同3針佔了4個, 死亡比率更高

呢波都一樣睇唔到重症減少, 其實Omicron重症一直都不多, 之前死得人多係因為政府政策搞到輕症人士都要入院隔離先迫爆醫院搞到好多人失救而死, 係枉死

pinkochang    發表於 22-7-22 17:48

伯爵府

CHUIPING 發表於 22-7-22 16:12

有用啊,

2-3月好多人係因為入院失救死, 唔係新冠死
其實9000幾單當中, 獲確認真係新冠死的只有60多單, 其它點死真係唔知

但肯定係, 如果抽取近1個月數據, 你會見到打咗針的死者更多

別墅

家中兩老年過90及近90,於4月已接種第4針,並於上兩星期相繼染疫, 年過90的最先發病,病徵似大感冒,快測呈陽性後睇醫生,服用特效藥兩日後病徵減輕, 人也精神不小, 另一近90的有長期病患, 受感染後只出現發燒徵狀,沒有其他不適, 第8日快測轉陰, 打齊針對減輕重症是有幫助的

Adrio77    發表於 22-7-23 23:09

珊瑚宮

littlesheep123 發表於 22-7-22 16:41
而家死亡率高的係打咗針, 今日6個死有5個都打咗針, 兩針同3針佔了4個, 死亡比率更高

呢波都一樣睇唔到重 ...

長期病患一向身體弱
今日?接近3年, 睇死亡率只睇今日
之前係d人湧晒去醫院, 醫院爆,自然收唔到重症病人
現在4千同3個月前4千, 情況差幾遠
咪將所有事實調轉來講

琥珀宮

小肥兔 發表於 22-7-22 08:47
拜登打咗四針中咗招, 睇下有無用

應該有

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

家大家要保重身體

琥珀宮

littlesheep123 發表於 22-7-22 16:41

呢波都一樣睇唔到重 ...

嗰班人係等到死

伯爵府

3TM 發表於 22-7-22 17:38
家中兩老年過90及近90,於4月已接種第4針,並於上兩星期相繼染疫, 年過90的最先發病,病徵似大感冒,快測呈陽性 ...

我識的人當中冇打針中招比率好低, 反而好多打完就中, 我認為打針會更易染疫

同埋我都識人冇打針好得仲快過有打針, 有打齊針的朋友都呻打嚟冇用

男爵府

Amyw.. 發表於 22-7-22 14:15
唔好針對老人家唔打針,大把後生都係一針都未打過

根據政府網頁,20~29歲年齡組別有超過98%打咗最少一針。反而80歲或以上嘅組別就只有70%打咗最少一針。大部份後生的確打咗,反而唔打嘅人大部份都係老人家。
風繼續吹,不忍遠離...

伯爵府

cbeyond 發表於 22-7-22 18:13
長期病患一向身體弱
今日?接近3年, 睇死亡率只睇今日
之前係d人湧晒去醫院, 醫院爆,自然收唔到重症病 ...

我叫你第1個月, 不過我冇咁得閒quote哂咁多日俾你睇, 但我日日都有睇記者會
只係而家啲報章唔會講打咗針, 反而冇打針就會拎出嚟講

你先調轉嚟講, 3個月的情況唔係因為冇打針出現的, 而家你叫確診的人入哂醫院一樣會隊爆醫院, 就會一樣死好多人
你要睇下啲係咩原因死先得, 唔好打橫嚟講, 輸打贏要, 你話長期病患一向體弱, 2-3月爆嗰陣死都係呢啲, 就係因為體弱又在醫院冇人理先死, 你明唔明?

alau2021    發表於 22-7-23 09:41

大宅

珊瑚宮

littlesheep123 發表於 22-7-22 18:21
我叫你第1個月, 不過我冇咁得閒quote哂咁多日俾你睇, 但我日日都有睇記者會
只係而家啲報章唔會講打咗針, ...

你係醫護, 好知實情?
我只係見到有人段章取義, 只針對某些個案
唔打針係個人問題, 有權選擇
不過見多左人打針, 少重症, 某些人就集中講某d無打針死亡個案。
打橫來講咪呢d人囉, 左搵右搵來撐。

子爵府

bhamcy 發表於 22-7-22 10:50
噢,剛過了3個月,咁而家係咪唔入得餐廳呢?

我屋企人過咗兩日,掃安心出行時已經出紅碼

伯爵府

回覆樓主:

伯爵府

cbeyond 發表於 22-7-22 18:30
你係醫護, 好知實情?
我只係見到有人段章取義, 只針對某些個案
唔打針係個人問題, 有權選擇

我都同意你後面幾句有啲人打橫來講
我見多左人打針, 就多咗打針的中招同重症, 但某些人仲係講以前d無打針其實唔係因新冠死的死亡個案, 好斷章取義

都同意打針係個人問題, 有權選擇, 有人信疫苗有用可以去打, 不過而家政府仲谷針, 好多時官媒只發放對自己有利的信息, 例如而家已經唔會公佈確診者有幾多人係有打針/冇打針, 以前仲宣傳話疫疫防感染, 保護埋身邊的人, 但其實根本就防唔到感染, 打唔打只影響自身, 防唔防到重症? 你只會看到政府想給你看的數據. 你要堅持你的看法我不會也沒權阻止, 我只係想大家不要盲目信任權威和所謂科學數據. 利申做過科研

alau2021    發表於 22-7-23 09:42
alau2021    發表於 22-7-23 09:41

子爵府

littlesheep123 發表於 22-7-22 16:47
2-3月好多人係因為入院失救死, 唔係新冠死
其實9000幾單當中, 獲確認真係新冠死的只有60多單, 其它點死真 ...

都有可能,尤其是死亡計算方法系任何死前28日內驗到陽性都計埋。
但目前為止數據係未打針死亡率相對較高。因此都是建議打針。(不過年輕人是否打針對該組別影響不大是真的,平均年齡80+)

侯爵府

kk1979 發表於 22-7-22 10:11
咪就係. 仲要中第2次...

哈哈!政治操作。人地民主阿婆要去台灣,真去成就解放台灣,上次阿婆左台灣就中招,今次睇怕由阿伯中招解決問題。絕對個人感覺,你米信新聞啦,留系中國既地方,你條命仲有人重視.如果去西方你條命一D價值都冇,仲話你良費資源。鼓勵市民打針希望大家生命有保障.及社會各界不會出現崩潰。而家每天1-幾個老人死亡。某些人都不會重視

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

russia_2018_wc 發表於 22-7-21 22:36
又有另一波殺到嚟...

全家第四針都打晒,唔理有冇用,目的志在:1)保護自己與其他人(不論相識否) 2)配合政府,齊抗疫!

首頁
23456...16

尾頁

跳至