自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Phyllisyam 發表於 22-8-22 11:25
其實唔係好明,我見過所謂地區一線小學(我姪女)和二缐小學(我仔)其實都係用同一本教科書,甚至仲教得慢 ...

佢地成為一線,應該係前人積落嘅成績!可能係整體學生資質高同老師教學有效!反而同一本教科書唔係重點!

珍珠宮

我覺得好唔好係睇小朋友能力,如果我知佢可以攞到100分但佢得90分我會覺得唔夠好,因為知佢都係大意多。但95我就會覺得唔錯。但如果本身預計佢只攞到80咁佢有85係非常好,75叫唔錯。同人哋比無咩意思。有啲人可以全科滿分。個個人資質唔同唔好比較。最緊要佢自己學習態度有改善有進步或者能力範圍內已做到大致上唔錯已好好。做突算係驚喜。

大宅

香港教育真失敗, 成績唔係睇學到幾多, 而係要TOP幾? 即係全部識哂99.9分都唔算好!因為好多同學高分過你. 反而大家都唔識, 撞彩攞到一分, 就第一名, 最好了! 仲要十歲未夠就開始係咁比!

禁止訪問

翡翠宮

kpc2015 發表於 22-8-22 11:38
香港教育真失敗, 成績唔係睇學到幾多, 而係要TOP幾? 即係全部識哂99.9分都唔算好!因為好多同學高分過你. 反 ...

呢個無辦法,任何一間大學都會睇成績收生,不論學術定其他方面(運動/音樂)…..

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

考到全級50名內我都滿意了

翡翠宮

abbyyjun3 發表於 22-8-22 11:39
其實頭10%先算係好,多數最精英係呢10%

呢個一定,特別係band 1中學,精英中嘅精英

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實校內成績好又唔代表考公開試一定好
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

我女母校(女直資中學)頭 40% 係「精英班」,尾10% 要補底。
咁校方應該認為:
頭 40% :成績好
41-90%:中游
90%以下:不大理想

翡翠宮

esmehouse 發表於 22-8-22 11:42

呢啲有數據睇,都大概估計到,落差唔會太大!

翡翠宮

YolandaTam 發表於 22-8-22 11:43
我女母校(女直資中學)頭 40% 係「精英班」,尾10% 要補底。
咁校方應該認為:
頭 40% :成績好

你女間中學一定好勁

珍珠宮

好媽媽勳章

chitchit0520 發表於 22-8-22 00:35
合理
所以我覺得在二線小學就要起碼頭10%先叫好
一線名校,如果去到SPCC, DBS, DGS呢啲,咁我覺得頭40% ...

「一線名校,如果去到SPCC, DBS, DGS呢啲,咁我覺得頭40%都OK。」~

一線名校可能唔止頭40%成績好,可能去到60-80%。以前大學O’camp,同組有個女同學係SPCC的,佢話自己在班內成績算係最差的幾個之一,不過在得3間大學的年代,佢都入到大學。

侯爵府

lojo11 發表於 22-8-22 11:45
你女間中學一定好勁

見笑啦,部分人真係好勁,不過我女無份
唔好意思我好離地,係唔太知出面行情嘅,唔知間中學係咪「好勁」,不過一般如果入到「精英」行列,嗰科坐4望5,如果 phy chem bio,通常保5。
但其他科又好懸殊,有啲科完全無人摘星,連5都唔係太多喎⋯⋯

水晶宮

畀面勳章

esmehouse 發表於 22-8-22 11:42

你講得好岩

男爵府

lojo11 發表於 22-8-22 11:29
佢地成為一線,應該係前人積落嘅成績!可能係整體學生資質高同老師教學有效!反而同一本教科書唔係重點!
...

其實我覺得除了top5係天才外,大多數都係靠父母栽培,包括出錢補習或自己教,老師真係幫到幾多,當教一課書最多咪講兩次,識就識,唔識就係唔識,有幾多老師真係由唔識可以教到你識曬,叻嗰班可能一教就識,麻麻哋嗰班就要靠補習,學校唔會因為有人未識而反覆再教,咁樣亦會拖慢晒成個進度

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至