自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我亞爺亞嫲走難嚟到香港,由0開始,努力做生意,有樓,有幾間舖,我老豆可以去留學,有馬姐,我想我算幸運!

大宅

shirley784 發表於 20-12-10 13:30
我身邊既 70後 , 個個都話細個時家境窮

我係70頭,屋企窮,10個人住百靚呎公屋,父母五兄弟姊妹仲有呀爺阿嫲同一個阿叔,試過冇錢買餸,鼔油丶黃糖丶茶澇飯。
會囉野返屋企做,穿膠花,包裝等等。

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

應該唔算,2,3歲開始年年坐飛機去旅行,當年未有外傭,但細個已有鐘點每日來煮飯,後來有外傭,一用就20年。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

窮....租好舊的唐樓住,一家8口迫埋一切住,要釘珠片衣幫補家計<---這個是長期的,暑假還要另加穿膠花/裝配玩具,侍年只有一件新衣,其他都是二位姐姐穿完到我(包括校服)。但我有位同學家境幾好,住洋樓地方又大,只係一家四口,平時穿衣又靚,貧富懸殊一早已存在。

子爵府

算窮掛,住公屋,老豆做地盤其實都搵到錢,但佢成日比判頭拖糧。 次次拖糧呀媽就鬧佢。不過呀爸呀媽都儘量比最好既野我地,都會有新玩具,買新衫,有遊戲機玩。同埋細個差不多大部份都係住公屋,所以唔會覺得自己好窮。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

果個年代好多人都係住公屋, 生活質素算係窮!!

子爵府

虎到金來勳章

shirley784 發表於 20-12-10 13:30
我身邊既 70後 , 個個都話細個時家境窮

我食麵包皮

侯爵府

tantanmama 發表於 20-12-10 17:38
哈哈, 打風漏水經歷都接近呀, 出動所有膠盆膠桶裝漏水, 一打風就唔敢瞓覺. 有次8號風球吹起咗屋頂一角, 又 ...

打風漏水水侵細個經歷過好多次,所以依家見人好恨打風放假,我都不能認同,實在係童年陰影。

大宅

kiuzoe 發表於 20-12-10 13:48
我係80頭
屋企都係好窮,住山上鐵皮屋.
阿爸阿媽都要返工,係呀婆睇住我哋,我六年班就要自己煮飯喇,嗰時仲要 ...

同我童年好似!我多你一個海可以挖蜆加餸!又可以哂蜆乾攞去街市賣幫補家計

琥珀宮

IloveJJ 發表於 20-12-10 13:44
我係呀!住無廁所既7層無lift公屋,小學就去剪線頭賺錢,15歲即刻做暑期工,返學同時又兼職KFC/大家樂/補 ...

同你好似

伯爵府

小菜豆 發表於 20-12-10 17:55
係咪住新界?

係呀

伯爵府

Angus9527 發表於 20-12-10 21:31
同我童年好似!我多你一個海可以挖蜆加餸!又可以哂蜆乾攞去街市賣幫補家計
...

我媽係兩棵樹之間拉條線,自己曬菜乾, 仲有陳皮, 咸魚

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

由 page 1睇到尾, 獅子山下故事

伯爵府

tantanmama 發表於 20-12-10 17:38
哈哈, 打風漏水經歷都接近呀, 出動所有膠盆膠桶裝漏水, 一打風就唔敢瞓覺. 有次8號風球吹起咗屋頂一角, 又 ...

係!細個時打風超恐怖!屋後面山陂都潟左2次,之後阿爸拖啲舊鐵絲網同小小泥水補返. 鐵皮屋有整一屋好cheap嘅隔熱板(但夏天依然超熱!夜晚邊睡邊自己用手扇風. 冬天又好鬼凍!啲風吹到入屋!果時啲棉被都唔知幾斤重, 壓到係抖唔到氣架.
柴火>火水爐>罐石油氣都用過.
我爬樹都好叻,不過生完肥太多,而家爬唔到啦

子爵府

Gorgor0612 發表於 20-12-10 13:54
我家唔算窮,妈是FTM, 爸做生意,有樓有車,自少有工人凑! 都過得幾好! 但好景不常,試過家道中落.... 暴貧 ...
咁似我,我都係咁,當年爸爸做製衣生意,到80年代,比partner 攞哂D錢,仲走埋佬,間廠比人收講,之後就家道中落

子爵府

CD 發表於 20-12-10 22:37
咁似我,我都係咁,當年爸爸做製衣生意,到80年代,比partner 攞哂D錢,仲走埋佬,間廠比人收講,之後就家 ...
係收購,打錯字

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

CD 發表於 20-12-10 22:37
咁似我,我都係咁,當年爸爸做製衣生意,到80年代,比partner 攞哂D錢,仲走埋佬,間廠比人收講,之後就家 ...

我們都是這樣長大的

大宅

kiuzoe 發表於 20-12-10 22:18
我媽係兩棵樹之間拉條線,自己曬菜乾, 仲有陳皮, 咸魚

係呀係呀!諗返起需然窮,但我覺得果陣時係最開心!成家人都好團結

伯爵府

爸爸一個人搵錢

阿媽屋企車毛巾

5 兄弟姊妹

唔叫窮,一般家庭咁啩

伯爵府

回覆樓主:

我覺得雖然當時環境唔太好,但生活過得開心平穩咁囉

首頁
34567...9

尾頁

跳至