自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

kwhkwh 發表於 23-12-20 21:01
Redmi Note 13 Pro不是用聯發科, 用高通骁龙系

睇錯
Pro 版係高通7s Gen 2(4納米) 好過聯發科6080(6納米)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我用iqoo, 家人用redmi。兩部手機用落冇投訴, 家人滿意, 我又OK.

用落我會更喜歡IQOO,系統體驗比redmi佳,iqoo 電話/相機某幾項設定深得我心。

同意JM 講, 用落redmi 13 是反應輕微慢,曾經在同一茶餐廳QR 下單, iqoo 立即可以, redmi 慢幾秒甚至要重覆步驟先做到. 但輕度使用/老人家絕對夠用。

兩部手機, 電子支付/銀行app冇問題。note 13 pro set 好哂都係有whatsapp delay 問題(delay 時間不一, 幾分鐘至半小時不等), google 過係死症, 待系統更新. iqoo 冇問題, 即時收到.

兩部機, redmi size 比iqoo 細少少, 男仔手不覺, 女仔手會好覺.

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

Anka 發表於 23-12-20 21:06
睇錯
Pro 版係高通7s Gen 2(4納米) 好過聯發科6080(6納米)

我都5明, 明明同一系列, CPU 可以5同牌子....

珍珠宮

kwhkwh 發表於 23-12-20 21:15
我用iqoo, 家人用redmi。兩部手機用落冇投訴, 家人滿意, 我又OK.

用落我會更喜歡IQOO,系統體驗比redmi佳, ...

iqoo 7 se 用聯發科8200 (4 納米) 明顯快過高通7s2 (4納米)

你買機前印象中提過youtube評論話note 13 pro有卡頻情況,這個配置鏡頭用多咗錢,所以犧牲cpu慢在所難免, 不過老人家慢幾秒冇問題嘅。

至於有whatsapp delay問題就唔清楚設定可唔可以搞

我用緊redmi Note 11 Pro+ 用聯發科8100 (5納米)冇whatsapp delay, 畀錢去到counter先開apps都好快。

珍珠宮

kwhkwh 發表於 23-12-20 21:22
我都5明, 明明同一系列, CPU 可以5同牌子....

有直屏有曲屏
又唔同cpu
咁樣可以大小通吃

侯爵府

Anka 發表於 23-12-20 21:41
iqoo 7 se 用聯發科8200 (4 納米) 明顯快過高通7s2 (4納米)

你買機前印象中提過youtube評論話note 13 p ...

家人等雙11等唔到12turbo 特價。剛好13岀。。。

唔打機單使用咩cpu 唔大問題既。反而相機方便我幾失望。

事缘家人想將數張相片合拼时,海報設計功能竟然比iqoo 少。。。

既然吹到相機多,我期望預載得照片app 點都會多野玩掛。。。

珍珠宮

kwhkwh 發表於 23-12-20 21:49
家人等雙11等唔到12turbo 特價。剛好13岀。。。

唔打機單使用咩cpu 唔大問題既。反而相機方便我幾失望。

如果海報設計功能唔夠,相片合併可以搵啲apps download。

反而想知Note 13 pro標榜影相,不過都好少可用二億像素影相,因為檔案非之常大,一般模式1250萬像素影相效果如何

侯爵府

Anka 發表於 23-12-20 21:58
如果海報設計功能唔夠,相片合併可以搵啲apps download。

反而想知Note 13 pro標榜影相,不過都好少可用 ...
影相家人冇投訴既(對比前機紅米9T港行).
我對影相真心冇咩研究, 不是太理解你的要求如何. 我覺得同一物件有時IQOO 同REDMI 影出來顏色有分別. 不知道係米我5識影相無法發揮功能, 定係我求其得濟.....有照片就算...

珍珠宮

kwhkwh 發表於 23-12-20 22:06
影相家人冇投訴既(對比前機紅米9T港行).
我對影相真心冇咩研究, 不是太理解你的要求如何. 我覺得同一物件 ...

這個好關乎鏡頭
高階相機有用萊卡/蔡司/哈蘇塗層鏡頭
感光元件嘅大細尤其是夜晚低光影相比較明顯

各家廠商都有自己嘅演算法
即係一按快門最少影9幅相片
攞其中5幅相片
用電腦去計算最好嘅影像
所以出每個牌子嚟都有偏好顏色

如果冇咩要求就冇所謂
平價機貴價機影一般生活照片未必分得出

侯爵府

Anka 發表於 23-12-20 22:19
這個好關乎鏡頭
高階相機有用萊卡/蔡司/哈蘇塗層鏡頭
感光元件嘅大細尤其是夜晚低光影相比較明顯
jm, 你對手機咁熟, 下次換機先問你意見~

侯爵府

兩部手機,明显比舊機用電快,唔知是什么原因。

男爵府

Anka 發表於 23-11-8 13:39
真我Realme 11Pro+ 影相好像幾好, 不過效能好像差一些, 唔會打機, 上下網, whatsapp, facebook, 睇Youtube ...

有用過, 我係歐洲買.其實即係小米一樣

別墅

珍珠宮

kwhkwh 發表於 23-12-20 23:16
jm, 你對手機咁熟, 下次換機先問你意見~

都係今年自己換機同埋幫朋友買機
先開始研究下
只不過識少少

同以前學習單鏡反光機好唔同
光圈可以調教大細

手機嘅光圈大多數係固定