自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mandy952 發表於 24-5-20 00:06
我同阿仔講就算佢考包尾都唔使留班,因為留班要家長同意,亦唔會比人趕出校,因為佢有權係呢間學校完成中 ...

父母嘅支持是孩子最有力的後循

瑪瑙宮

RIP

珍珠宮

YolandaTam 發表於 24-5-19 15:03
首先想講,「一般人」係相對於「資優」而言啫。
至於會計,今時唔同往日阿 jm, 而家會計被認為係好快會俾 ...

你果然係資優生,資優腦!人哋講緊中學都升唔到班,你講U讀邊科夕陽,24分要加個「得」字,完全代表唔到你所謂嘅對個女「無所謂」

唔好意思我IQ太低唔明白IQ高嘅人!

公爵府

牛年勳章

wan_sosin 發表於 24-5-20 13:02
你果然係資優生,資優腦!人哋講緊中學都升唔到班,你講U讀邊科夕陽,24分要加個「得」字,完全代表唔到你 ...

完全贊同你嘅講法!如果我啲小朋友係咁,我已經 劏雞還神 !
所以唔好怪而家啲小朋友點解壓力咁大,咁多自殺,其實父母都有好大責任

男爵府

karenlyk 發表於 24-5-19 14:15
有幾多父母接受子女唔係人中龍鳳?

可以接受就可以生活愉快和愉快學習

係,好多父母都不容易接受

我當年兩大畢業,阿仔坦然有壓力,他對自己有要求,一定要入到三大,我亦擔心他太大壓力應付不來,成日開導佢成績不是最重要,盡了力就算……

幸好他找到舒緩壓力嘅方法, 就算有壓力,他打場波就唔放鬆不少

今年,阿仔終於畢業,總算唔使再讀書了,我也鬆一口氣呢

公爵府

活出彩虹 發表於 24-5-20 13:32
係,好多父母都不容易接受

我當年兩大畢業,阿仔坦然有壓力,他對自己有要求,一定要入到三大,我亦擔心 ...

我兩公婆香港讀完master 我仔女都讀得普通 麻麻 不過我無比壓力佢 佢地亦無因此有壓力 我成日同佢講 我地兩公婆買學位咋 邊係勁 (事實係肯讀咪得)

男爵府

薯圈 發表於 24-5-19 14:36
我睇返大部份"迫"孩子的,都是孩子還小的時候(幼稚園到中學不等, 除左我自己,我由幼稚園開始已放養 :hap ...

非常同意,讀書叻絕對不等於做嘢叻

我眼見很多事業有成嘅人,好多讀書都唔叻,反而係性格好,夠堅毅……

大宅

如果本身有小朋友現在讀緊中小學, 才會感受到當中壓力. 我小朋友就算入了龍校, 以為可以輕鬆些, 原來學校老師仍然會緊張成績, 稍為退步, 都會在手冊或電話提示一下. 明白, 學校一定希望每個學生都有咁上下成績. 何況其他要考呈分試家長! 但慘劇一再發生, 老師,校長, 教育局可否幫下手? 唔喺話賴比政府, 但係人都知, 幼稚園已要考, 升小, 升中, 樣樣都有大壓力. 原於不同的大考, 中考, 小考, 小測..... 成日都講, 生命是最寶貴, 仍然單靠所謂輔導, 支持, 勸勉但懶於改革完善教育會有幫助? 政府唔認真應對, 悲劇可能只會在中下階層不斷重複

男爵府

sharon_pig 發表於 24-5-20 13:37
我兩公婆香港讀完master 我仔女都讀得普通 麻麻 不過我無比壓力佢 佢地亦無因此有壓力 我成日同佢講 我地 ...

我個仔都係讀得普通麻麻地咁

我但求他健康快樂成長,大了有能力照顧到自己,於願足矣

大宅

薯圈 發表於 24-5-19 15:11
同意

學校迫d咩野唧?再讀得好都有人考包尾架啦!有排名就有後名次嘅人,唔相信老師個個都迫 ...

我聽好多家長話唔會比小朋友太大壓力 成績中上就可以 真係好諷刺
就算幾叻 都總會有人考第尾
個個家長都要求中上 咁沒完沒了啦

我覺得我以前學校好好 一班50人 排名次只排到20
咁大家都無咁大壓力 起碼唔會 label 左考第尾既同學

大宅

RIP

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 24-5-20 13:10
完全贊同你嘅講法!如果我啲小朋友係咁,我已經 劏雞還神 !
所以唔好怪而家啲小朋友點解壓力咁大,咁多自 ...

係囉,如果父母覺得讀大學係必然嘅事,小朋友點會無壓力!雖然而家大學多咗,都唔等於個個學生入到。
VTC都有好學生,一樣會搵到好工,話唔定出嚟做野之後,更想讀返書,例子唔少!
要比小朋友見到個世界好大好多路行,家長若覺得起碼讀大學先叫有人生,小朋友成績一唔理想,就容易覺得人生玩完!

大宅

好陰公,仲咁細個

男爵府

TingTing0001 發表於 24-5-20 13:53
我聽好多家長話唔會比小朋友太大壓力 成績中上就可以 真係好諷刺
就算幾叻 都總會有人考第尾
個個家長都要 ...

這個好,不排名次

我記得我仔以前間小學,成績表沒有名次,只有全級3個學業獎,散學禮時頒獎,我們才知邊個係級頭3, 所以大家都讀得輕輕鬆鬆

到阿仔上了中學就唔同哂了,每科都有名次,又有overall名次……總之就逐樣計……攪到孩子們也緊緊張張,壓力也大了

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

pomanlife 發表於 24-5-19 17:49
我~

我地由細已讀happy school

複式洋房

複式洋房

wan_sosin 發表於 24-5-20 14:35
係囉,如果父母覺得讀大學係必然嘅事,小朋友點會無壓力!雖然而家大學多咗,都唔等於個個學生入到。
VTC ...

認同

子爵府

回覆樓主:

真係好可惜,只係一位15歲既小朋友

男爵府

kpc2015 發表於 24-5-20 13:42
如果本身有小朋友現在讀緊中小學, 才會感受到當中壓力. 我小朋友就算入了龍校, 以為可以輕鬆些, 原來學校老 ...

坦白講,讀書真係草根階層向上流擺脫跨代貧窮的最好途徑。
如果本身已經中產家庭以上人士,人生有好多選擇,也可以任揀適合仔女的學制以及海外留學,無謂逼仔女讀書啦。

大宅

月光夢魔兔 發表於 24-5-19 14:01
其實想講, 唔止咁少, 只不過有可能比學校及時發現, 我小朋友學校就係試過兩,三單好彩及時比其 ...

真係好彩。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊