自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

原帖由 bebu123 於 10-10-18 15:53 發表
最近係咪23/10呀?

唔好呀, 23號我地要去睇show呀, 好難先換到飛返黎架

禁止訪問

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

好似好勁咁哦!!

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

23/10要返大6,慘~~~

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 mocha 於 10-10-18 16:39 發表
不過天文台似乎有點聞風不動,他們內部已嚴陣以待,但在新聞和天氣報告的媒體上均未有明言其威脅,而在網上就已經看到風迷的緊張了。 ...

我都覺得天文台近幾年响颱風預測的消息公佈特別保守,好刻意淡化d風威脅香港的可能性,而且就算掛咗三號,都會強調未必掛八號.好多時已經見到其他國家預測個風有機會吹向香港,但天文台好似無咩反應咁(我相信佢地私下唔係真係唔理/測唔準,只係唔想公佈啫).

我相信佢咁做同商界施壓好有關,因為打風好影響佢地收入,佢亦試過勁嘈天文台.

大宅

好媽媽勳章

阿女星期五學校旅行 仲要去大浪灣

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

唔好啦...又要係D周未周日先黎橫風橫雨...

大宅

原帖由 bkfriend 於 10-10-18 12:18 發表

...
微笑因為我憤怒...

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

千祇唔好打到來,阿仔星期五開始測驗,唔想dum多日呀!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 FullOfBlessing 於 10-10-18 16:57 發表

我都覺得天文台近幾年响颱風預測的消息公佈特別保守,好刻意淡化d風威脅香港的可能性,而且就算掛咗三號,都會強調未必掛八號.好多時已經見到其他國家預測個風有機會吹向香港,但天文台好似無咩反應咁(我相信佢地私下唔係真 ...

我覺得天文台已經係一個傀儡, 家陣係D 商家決定掛唔掛風球!!:;pppp:
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 WChan 於 10-10-18 12:15 發表
呢個政府都唔慌有好野做到, 最慘係d人民.

大宅

醒目開學勳章

我覺得打親去菲國,吹黎香港就打得成...

大宅

原帖由 FullOfBlessing 於 10-10-18 16:57 發表

我都覺得天文台近幾年响颱風預測的消息公佈特別保守,好刻意淡化d風威脅香港的可能性,而且就算掛咗三號,都會強調未必掛八號.好多時已經見到其他國家預測個風有機會吹向香港,但天文台好似無咩反應咁(我相信佢地私下唔係真 ...

我記得有次專登定時COPY低佢D熱帶氣旋路徑圖,發現佢D預報前後相差左180度。依家天文台D預報只有當前位置係岩,如果你有去地下天文台睇其他國家或者機構預測,你會發現天文台個路徑圖更新得好慢,而且早期預測同其他國家o既天文台預測普遍有少少分歧。

無論如何,鮎魚呢個超級颱風依家雖然係CAT 5,但係第一次登陸後會減弱,鏟到過黎比較大機會係CAT 4,甚至係CAT 3。我覺得依家講佢會唔會屈到上黎打正香港係言之過早,但佢個颱風外圍面積好大,即使佢o係香港附近經過都會有大雨。

侯爵府

CAT 5登陸後會減弱到CAT 4甚至CAT 3, BUT佢再次經過大海之後, 打到上黎可能又升番到CAT 5
原帖由 041810537 於 10-10-18 19:17 發表

我記得有次專登定時COPY低佢D熱帶氣旋路徑圖,發現佢D預報前後相差左180度。依家天文台D預報只有當前位置係岩,如果你有去地下天文台睇其他國家或者機構預測,你會發現天文台個路徑圖更新得好慢,而且早期預測同其他國家o ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

講得好
原帖由 mclam 於 10-10-18 18:27 發表

我覺得天文台已經係一個傀儡, 家陣係D 商家決定掛唔掛風球!!:;pppp:

大宅

原帖由 SmileFoReVeR 於 10-10-18 19:31 發表
CAT 5登陸後會減弱到CAT 4甚至CAT 3, BUT佢再次經過大海之後, 打到上黎可能又升番到CAT 5

已看網站預測暫時估計接近中國時係CAT 3,睇呢度:
http://www.tropicalstormrisk.com/tracker/dynamic/201015W.html
較早前鮎魚未登陸菲律賓,該站預報鮎魚會於較接近中國沿海時風力才下降至CAT 3,現在鮎魚已經登陸及橫過菲律賓唔少地區,佢地更改預報,將下降為CAT 3再登陸中國沿海o既線延長左,變相即係鮎魚會o係較離岸地區減弱並且對中國沿岸造成較少傷害(相比起CAT 5級數造成o既災害)。

你講得岩,離開菲律賓之後,即使颱風減弱至CAT 1(如預測圖示)亦會再於南海吸收能量增強風力,但即使如此,風力增強後亦未必能回復當初風力。

我倒係觀望菲律賓今晚發報o既新聞同災害嚴重程度,現已知道鮎魚登陸當地時為四年一遇o既超級颱風,能見度曾經為零,然而每個風都會有少少性質上o既唔同。如果菲律賓傷亡嚴重而鮎魚移至中國近岸時仍然有CAT 4風力就麻煩了。

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 041810537 於 10-10-18 19:17 發表

我記得有次專登定時COPY低佢D熱帶氣旋路徑圖,發現佢D預報前後相差左180度。依家天文台D預報只有當前位置係岩,如果你有去地下天文台睇其他國家或者機構預測,你會發現天文台個路徑圖更新得好慢,而且早期預測同其他國家o ...

近呢幾個風, 次次地下天文台d人話好大機會打得成又點又點, 但係香港天文台最後都會打唔成又走左去第二到, 都唔知信邊個好, 以前兩邊都差唔多, 地下天文台既人話幾點左右掛就真係掛得成, 依家.....唉........ 可能係香港天文台唔肯掛.......

首頁

尾頁

跳至