婆媳關係

跳至

首頁
45678...12

尾頁

大宅

回覆 ninachu 的帖子

多謝

水晶宮

冇自理能力咪要你搞?點解唔去老人院呢?

大宅

回覆 dinosaurmum 的帖子

各兄姐及我老公都唔想送奶奶去老人院, 話去了老人院, 奶奶會好慘

男爵府

kenmay 發表於 17-4-6 14:27
回覆 hkgra 的帖子

多謝大家的提議, 既然有心人要將奶奶送來我家, 就算此刻我有甚麼要求, 他們必定答應, ...

你最緊要攪掂你老公個思維先啦
要比佢知道家陣入老人院並唔代表掉低個老人家唔理佢
而係要比一個舒適又安心嘅環境比佢安享晚年
佢係咁孝心嘅可以日日收工過去探完個老母先返屋企架
仲好啦,等佢老人家喺院舍度比其他老人家恨下都好架

siamsiam    發表於 17-4-6 15:18

大宅

回覆 xavierma215 的帖子

既然各兄姐不願送奶奶去老人院, 那我做新抱的亦不方便再提, 我維持每星期給奶奶小住, 其他堅持不讓步

男爵府

kenmay 發表於 17-4-6 15:05
回覆 dinosaurmum 的帖子

各兄姐及我老公都唔想送奶奶去老人院, 話去了老人院, 奶奶會好慘

佢地梗係咁講啦
唔係點大條道理擺個老母喺你地度啫

水晶宮

mini1204 發表於 17-4-6 14:32
我見你咁猶豫
我都估到呢位老人家應該易相處
我都明呢D位好兩難

唔好傻啦、男人講一套做一套、有咩咪又係女人執手尾、再話我無野做我出去做工人都叫有得收工、湊病人、做得好應份、差少少豬狗不如。
講道義、奶奶精神時幫到到手就留低、而家就要搬走?

水晶宮

xavierma215 發表於 17-4-6 15:16
你最緊要攪掂你老公個思維先啦
要比佢知道家陣入老人院並唔代表掉低個老人家唔理佢
而係要比一個舒適又安 ...

好既老人院唔易入、何況自理沖涼真係唔知點處理、奶奶無錯、仔女都無錯、但要落手落腳做既係樓主呢。我都唔望太長命、健康就夠

翡翠宮

kenmay 發表於 17-4-6 15:22
回覆 xavierma215 的帖子

既然各兄姐不願送奶奶去老人院, 那我做新抱的亦不方便再提, 我維持每星期給奶奶 ...

呢個都係一個好方法
以不變應萬變
如果你老公出聲, 就再諗辦法拆

男爵府

樓主

1) 腦退化長者的病況不會因為屋企多人熱鬧而有改善!反之矛盾和衝突可能更多。
2) 你大仔已到達青春期已經會比較麻煩,需要的空間也比較多,好快有要升高中應付DSE,根本沒可能長期做廳長。
3)如果奶奶已失去自我照顧能力,需要照顧者百分之百的關注,你要顧奶奶邊有人看細女。

先小人後君子 - 一定不可以讓兄姐把照顧奶奶的全責推給你, 死梗!
:-D :-D :-D :-D

大宅

kenmay 發表於 17-4-6 08:54
回覆 mmki 的帖子

奶奶之前在老公二哥家照顧佢二個女, 有工人姐姐, 因為佢大女已去了英國讀書, 細女亦會九 ...

首先自己唔鍾意的事,應該企硬,否則最後有情緒困擾的人是你。
另外,99其實是要搵老人日間醫院同佢做訓練,唔係是旦搵人頂左佢,對99病情無幫助。返日間中心基本是9-5時間,二伯都放工了。仲嫌唔熱鬧,多D上門陪伴好過。
工人衰可以請過個,如果以認知方面去考慮,搬屋對腦退化病人其實百害無一利。

伯爵府

你如果接受奶奶在你家長住,你一家五口必定紛爭不斷。
明明送入院舍有專人照顧就可以避免你一家受到高度影響,但偏偏要為難你,我做你一定反對到底!
如果就範結局只有一個: 你吃力不討好,再落去家無寧日!
一屋都係人,個仔仲要瞓廳,到時個仔唔洗讀書溫習?我怕你仔會好反感。
孝順都要個方案過得人又過得自己先可以㗎。

大宅

回覆 502 的帖子

我知道, 謝謝你, 你所講的我亦可以預計, 可是大伯二伯不理, 而家只有姑9同我老公傾, 大伯娘又同屋企住, 照顧吾到奶奶, 二伯娘系女強人, 平時已經唔多理野, 對我地更加不理不彩, 佢就像高高在上一樣, 我地平時都唔多聯絡.

大宅

問下你老公叫埋自己呀爸呀媽又得吾得呀

大宅

回覆樓主:

有無搞錯,住得遠就去你度比較方便咁就係籍口啦,難聽啲講句佢地睇完99拍拍籮柚就走呀,果個自己阿媽黎架,仲係要比新抱睇住,佢地緊係以為你唔洗返工淨係湊小朋友好得閒定嘞,當你工人

大宅

回覆 chanyuen2012 的帖子

就系成日話我甘得閒, D細路返學又唔去搵part time 做, 好在老公體諒, 次次都話, 照顧一個家好多野做, 佢地先收口, 我老公樣樣可幫口, 但一講到呀媽就心軟. 好似有一次我地回鄉, 二伯一家系有中港車, 所不用坐公共車, 我仔好想坐, 所以叫二伯載大仔上, 但二伯娘話迫, 坐唔落, 我老公都話佢地架.

男爵府

總之都係一個錢字作怪啦
你去照顧就側側膊唔多覺

公爵府

奶奶來左.你兒子從此做廳長事小.影響孩子溫書.睡眠事大.成績一落千丈.家無寧日.紛爭不斷.兒子大有離家出走的可能(誰願意留系一個吵鬧不休的地方呀?更何況他現在是反判期)再加上奶奶的眾多兒女.不停的找上門做檢察官(檢察你的錯處.挑剔你的不足)咁你又受氣又無人工收.丈夫對你怪你照顧99不周.兒女對你多多蠻怨.奶奶又喜歡向眾兒女告你的狀.到時你左右不是人.....何苦呢 ???

侯爵府

kenmay 發表於 17-4-6 08:23
奶奶要來我家住, 我好吾開心, 但又好無耐! 我家已有三個小孩,分別14男, 11女, 7女, 大佬自己一房, 亞二同妹 ...

要各兄弟姐妹夾錢請工人
同夾份錢俾你地
講明能力有限
一個人照顧唔到咁多

一定要傾好先接
唔係
最後你地要硬頂

大宅

回覆樓主:

你比人逼,你咪逼返你老公囉,哩班人知唔知道失去自理能力兼腦退化嘅長者係要全時間磅住架,佢隨時會走失,到時只會怪責你,仲有,浴室一定要加扶手呀,坐住咁比佢沖涼架,再遲啲行動不便你問下老公,咁可以點搞先?自問真係處理唔到喇,將個波比返你老公同佢啲兄弟姊妹諗,錢作怪架咋,你話一係你地夾返15000請工人同家務助理照顧埋99支出,覆診出入門口車資洗費人人夾返份,咁至有得諗,仲要話喎,工人就喺你地是旦一個屋企訓,你無位喇,仔都做廳長啦係咪先

首頁
45678...12

尾頁

跳至