自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

加菲貓3 發表於 22-7-11 11:54
理論係咁咯。學校就係咁多,小b1學生就自然b2上b1

係。不過過往教育局為咗保業界飯碗,是希望keep返三個banding的學校,例如因人口下降,band 1名校都要5班變4班,咁對邊緣學生就有影響。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

gallygally 發表於 22-7-11 09:10
總之, 入b1機會一定多左啦, 學校都要填番條數, 不過大前提係要b1成績, 如果唔係英中學校要落車!
...

分別係咁:
正常係band one: 揀b1校,抽入b1校,完
而家係明明名次升咗但有機會跌band:
如照當band 1揀,但其實b2,大大鑊
如當band 2揀,唔甘心

雖則知道入band one機會一定多咗,(assume區內band 1位數目不變),但「自己肯定band one等派位」,同「唔肯定banding,如band two的話希望有機會碌中band one」,心態係好唔同

公爵府

Charlotte_mom 發表於 22-7-11 12:04
分別係咁:
以前就入硬,依家要計埋走前定走後既,又要計級前走幾個,級後又走幾個,不確定性多好多。。教育局又無話唔縮b1班

伯爵府

mandy952 發表於 22-7-11 08:24

唔一定,因為教育局會cut班,係直落式咁cut, 因為走左人唔 ...

二年後龍出世派位,我估未必cut 得咁應!
另外之後蛇年先停雙非!

https://news.mingpao.com/pns/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20220710/s00002/1657388310419/%e4%b8%ad%e5%b0%8f%e5%ad%b8%e7%94%9f%e4%b8%80%e5%b9%b4%e5%b0%912-5%e8%90%ac-%e6%b5%81%e5%a4%b1%e6%93%b4%e5%a4%a7-%e5%b0%8f%e5%ad%b8%e6%a0%a1%e9%95%b7%e6%96%99%e7%a7%bb%e6%b0%91%e6%9c%aa%e8%a6%8b%e9%a0%82-%e6%95%99%e5%b1%80-%e5%ad%b8%e9%a1%8d%e9%9c%80%e6%b1%82%e5%a4%9a%e5%9b%a0%e7%b4%a0%e5%bd%b1%e9%9f%bf

attach1_sign/tmp/phpbDYtMn

已刪除用户

大宅

qpalzm 發表於 22-7-11 11:51
其實只有學生分band, 學校banding一般意思指收幾多B1, B2, B3學生。

例如部份B1尾學校, 原本已收較多B2學 ...

明白,你講緊b1 學校會跌band,我惗係比較長遠,但呢幾年家長應該開心,因為多左機會入傳統名校。
其實都係一個機會改革教育制度,我唔見其他國家學校有分band。

侯爵府

qpalzm 發表於 22-7-10 22:51
係呀, 感覺有幼稚園/小學生的家庭走得最多, 雖然話唔係個個退學都係移民, 但當20%除以2都有10%移民, 都好 ...

我讀書的年代都有過一波移民潮, 都走得好勁, 但咪又係咁, 走咗自然有人補入, 有啲插班入嚟的都好勁, 人哋多謝移民的人囉, 空個位佢有機會入嚟讀至於堆移咗民的同學, 長大咗大約7-8成回流返嚟做嘢

水晶宮

畀面勳章

zitzai 發表於 22-7-11 11:47
因為 banding 唔係計人頭,係拉 curve計 %.

900 個人考,每個 band 佔 1/3 有 300 人

你岩呀,
我仔果間就係落車既英文之一

子爵府

Charlotte_mom 發表於 22-7-11 12:04
分別係咁:

唔夠b1位的區就會有機會俾邊緣b1或b1尾的抽到入去。 但睇現況, 移民果批大多成績稍遜果批, 可能是b2-b3。

子爵府

gallygally 發表於 22-7-11 12:35

唔夠b1位的區就會有機會俾邊緣b1或b1尾的抽到入去。 但 ...

我哋學校三個banding的學生都有走
但大多是中間果批

珍珠宮

妹豬媽媽 發表於 22-7-10 22:23
有幾個同學仔今年七月退學
咁六月份考咗嘅呈分試會點呢?

我覺得會照交⋯

子爵府

妹豬媽媽 發表於 22-7-11 12:38
我哋學校三個banding的學生都有走
但大多是中間果批

通常中文弱會走, DSE 中文唔容易, 其實係咪應該改革下去挽留番D人?

水晶宮

naicha 發表於 22-7-11 12:17
我讀書的年代都有過一波移民潮, 都走得好勁, 但咪又係咁, 走咗自然有人補入, 有啲插班入嚟的都好勁, 人哋 ...

識入係消防隊目都走,我老公話幾好呀,下一位補上!

珍珠宮

gallygally 發表於 22-7-11 12:35

唔夠b1位的區就會有機會俾邊緣b1或b1尾的抽到入去。 但 ...

我地係地區一線,睇往績數升中人數有起碼有 40-50 個 band 1, 精英班小五開始有 35人,除咗移民,有人考到龍小,有人考到 intl school, 真係坐低考呈分嘅得返 30 個都無。出面音樂椅而家年年有唔少郁動,揀中學條數係難計咗

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

加菲貓3 發表於 22-7-11 12:09
以前就入硬,依家要計埋走前定走後既,又要計級前走幾個,級後又走幾個,不確定性多好多。。教育局又無話唔 ...

有講過,唔減住

加菲貓3    發表於 22-7-11 13:09
放下自在

大宅

gallygally 發表於 22-7-11 10:36
但同時好多內地人落黎買樓, 所以大跌幾乎冇可能

短期當然難跌,但出生人口跌到3萬一年加上老年化,多出的舊樓就會阻壋樓價升勢,除非市場真的有太多餘錢,但我真的不知將來何時何日的變化。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

lawiskcyu 發表於 22-7-11 14:34
短期當然難跌,但出生人口跌到3萬一年加上老年化,多出的舊樓就會阻壋樓價升勢,除非市場真的有太多餘錢, ...

好多人唔只買一層樓。 同出生率關係未必太大, 因為好多人買黎係投資唔係自住。
你睇一出盤極速賣哂, 社會上需求仍很大。

伯爵府

Onlok 發表於 22-7-10 22:37
咁多?我個少咗十零個人,只有一插班。有一個上年移民今年回流,不過無返嚟呢間讀。
...

咁快

首頁

尾頁

跳至