自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

michelle071180 發表於 22-11-18 20:27
你而家去到邊part?
我學緊26

你係邊間學車?
我啱啱開始報名咋,香港駕駛學院,仲未開始正式上堂,有啲緊張

男爵府

Myfan1003 發表於 22-11-18 17:46
有冇媽媽現在考車牌中?怎樣安排上堂

剛月頭考一take pass,上年報考,第一堂10月頭,到考我上左30堂!用左5星期學車,師傅會就番你可以上堂時間!我年紀唔細,所以年齡唔係問題!

男爵府

jenniferzhu 發表於 22-11-18 20:42
明白,唔該你,可唔可以問多句喺邊度搵呢啲師傅學車?

找"學X王" 介紹

男爵府

Myfan1003 發表於 22-11-18 17:50
又想上少D堂,又想考到,結果考2次都吾得

我學咗40個鐘一次過pass不過係考私家車

個人經驗所有駕駛學院都唔掂.搵私人師傅質素好好多

侯爵府

畀面勳章

jenniferzhu 發表於 22-11-18 20:43
唔該你,可唔可以請問喺邊度搵街邊師傅補鐘?

朋友介紹

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jenniferzhu 發表於 22-11-18 20:45
你係邊間學車?
...
我自己出面搵師傅.....佢同我搞埋考試

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jenniferzhu 發表於 22-11-18 20:45
你係邊間學車?
...
你強制幾時?

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

saladgab 發表於 22-11-18 21:45
找"學X王" 介紹

唔該你

珍珠宮

michelle071180 發表於 22-11-19 00:16
我自己出面搵師傅.....佢同我搞埋考試

原來可以咁做,我唔識,唯有搵駕駛學院

乜嘢強制幾時?唔明

水晶宮

jenniferzhu 發表於 22-11-19 00:25

乜嘢強制幾時?唔明
我話我學緊26嘛!你唔係?

水晶宮

jenniferzhu 發表於 22-11-19 00:25

乜嘢強制幾時?唔明
當然可以喇!
貨van都係我自己去運輸署報筆試,pass咗有考期就出去搵師傅囉

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

妳使唔使返工?唔使返工易就時間好多。
我上年wfh flexible working hours, 在平日小朋友早上返學後去學。
同師傅預時間方面:出筆試結果即日已搵師傅,mark晒佢時間,路試前2個半月開始學,開始時1星期學2日,中間隔咗小朋友放2星期假無學,最後2星期每星期學3日,每次學75mins或90mins,睇師傅嗰日schedule決定。記得book埋考路試當日,考之前上堂,巡當日路況。
自問記性唔太好,亦無識揸車嘅人可以帶我(識揸車嘅都剛移咗民),所以跟指引,總共學咗約29個小時。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

竅門:睇埋其他師傅啲YouTube教學片。
開頭怕睇咗YouTube其他嘅師傅教學片會先入為主,怕亂,所以完全零揸車concept就去學,點知連師傅介紹睇地下條泊車線時我都唔知佢指緊邊條XD感覺有啲挫敗,之後我就開始每學完一堂就睇YouTube片進補,師傅在後幾堂同我講可以上YouTube刨熟啲路線,咁我又再睇多啲。
睇片仲有一個好處,當妳某part做咗幾次都未掌握時,可以參考埋其他教學方法。我個case,師傅其實好好,每個轉彎位佢都話我知幾時要開始扭軚,要扭幾多,但我偏偏記唔到要扭幾多,師傅一唔提,我就扭唔啱位!所以上YouTube睇片,有個方法係: 憑感覺XD 咁我就融合師傅教我嘅睇欄杆位車軚位,

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

所以上YouTube睇片,有個方法係: 憑感覺XD 咁我就融合師傅教我嘅睇欄杆位車軚位,加埋“憑感覺”扭幾多軚,又得喎~

臨考路試前2星期我真係差不多晚晚臨瞓前刨路線+泊車片,要等小朋友瞓著後先有時間,好多時睇兩三條片已經好眼瞓要瞓。

希望資料幫到妳

大宅

我5月考完衰左丙部,而家諗住轉元駕再考(我住屯門,之前成日要出石蔭學車一來一回接小朋友放學勁趕時間)…
其實如果唔怕遠嘅話d人話鴨駕係全港最好考嘅路線,聽聞考果條路線係好短,易pass

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Myfan1003 發表於 22-11-18 18:07
三十幾, 接近40
唔怪得唔合格,你個師父只想收你租車考試錢,就算頭次30都係小,2次10個就差不多,如果頭可40可能都見唔到今日POST

大宅

欲速則不達

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

michelle071180 發表於 22-11-19 00:28
當然可以喇!
貨van都係我自己去運輸署報筆試,pass咗有考期就出去搵師傅囉
...

請問考筆試程序點架?
要收費嗎?

珍珠宮

michelle071180 發表於 22-11-19 00:27
我話我學緊26嘛!你唔係?

完全唔明,我報咗名未正式學,所以你講嘅嘢唔係好明

水晶宮

hellowinn 發表於 22-11-19 13:31
請問考筆試程序點架?
要收費嗎?
當然要喇,運輸署收!你可去佢既網站睇睇

首頁

尾頁

跳至