自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

iris007 發表於 23-5-26 17:49
最近電視機開始壞,想買部Sony 或 Pansonic 4K LED TV, 大家給點意見,唔該哂。
...

Prefer S

珍珠宮

baby668 發表於 23-5-26 19:13
重點係Panasonic 2022年已放棄生產電視,簡單嚟講係貼牌TCL

有咩重唔重點?Sony 都係富士康代工,有分別咩?

opclk99    發表於 23-5-27 04:30

子爵府

whyyou 發表於 23-5-26 19:25
有咩重唔重點?Sony 都係富士康代工,有分別咩?

sony高階機仍然係自家日本製造,panasonic日本工廠一早已經關閉咗

珍珠宮

baby668 發表於 23-5-26 19:32
sony高階機仍然係自家日本製造,panasonic日本工廠一早已經關閉咗

樓主問緊四千蚊嘅43吋LED 電視呀?兩個牌子都係代工,有分別咩?

子爵府

whyyou 發表於 23-5-26 19:35
樓主問緊四千蚊嘅43吋LED 電視呀?兩個牌子都係代工,有分別咩?

sony目前仍然係自主電視雖然搵別人代工

但係panasonic早已經將電視部門解散咗,簡單嚟講就係直接落單叫tcl製造電視,貼上panasonic牌子

所以點解我要強調自己好好彩,2021年仍然買到Panasonic電視

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

iris007 發表於 23-5-26 18:45
我都打算買Panasonic,因為有5年保養,但店員係咁講Sony好的,有話音,畫質靚啲.軟件update 整全啲。
...

好明顯SONY、賺得多D~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

baby668 發表於 23-5-26 19:38
sony目前仍然係自主電視雖然搵別人代工

但係panasonic早已經將電視部門解散咗,簡單嚟講就係直接落單叫tcl ...

題外話其實自己都非常唏噓,當年兩大巔峰牌子sony 同埋panasonic,仲有Toshiba,NEC,Pioneer

記得當年1990年買咗個34吋sony電視,當時打工仔嘅人都係六千蚊,但係一部34吋要接近三萬蚊,當年所有電視全部都係天價,如果唔係中國電視機掘起,相信我哋仍然要用幾萬蚊,買一部電視

記得一九九七年親戚買咗部NEC 40吋plasma係泰林電器買,當時係八萬幾蚊

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我部sony 4-5年已壞

子爵府

竇漪房 發表於 23-5-26 20:12
我部sony 4-5年已壞

所以點解依家咁多人買國產電視,因為日本品牌電視價錢貴,但質素好普通,所以冇曬競爭力

我對上一部電視係Toshiba,用九年想佢壞都唔壞,直至到21年消費卷出,換咗panasonic

可惜Toshiba已經結咗業,依家直頭係大陸貼牌

伯爵府

點解唔考慮下直接買TCL / Skyworth ? 好多品牌都搵佢地代工, 再者依家中國既電視亦都屬於世界級品牌, 一的都唔執輸, 好過比多一層錢買S同P

男爵府

baby668 發表於 23-5-26 19:13
重點係Panasonic 2022年已放棄生產電視,簡單嚟講係貼牌TCL

我見TCL QLED ($ 3K 頭)畫質都比 Panasonic 4k LED TV差, Panasonic 保養起碼信興做番,買大陸牌子怕3年保養服務唔好。

子爵府

RT 發表於 23-5-26 20:33
點解唔考慮下直接買TCL / Skyworth ? 好多品牌都搵佢地代工, 再者依家中國既電視亦都屬於世界級品牌, 一的 ...

其實絕對係,俾多咗錢,純粹只係買五年保養,但係多咗錢,其實絕對足夠買兩部國產電視,所以focus5年保養係冇意思

不過我自己都對日本電器有情意結

仲記得1990年當年買一套套裝hifi

Aiwa 套裝音響全套要七千八百蚊,所以大家依家發現,大型電器舖已經唔會再賣hifi,因為大家都知道買部amplify,其實千零蚊,買喇叭頂盡2000零蚊,其實已經好好聲,但當年動不動都要七八千蚊一套hifi,所以日本電器王國沒落,唔係冇道理,因為佢哋實在賺得太暴利

子爵府

大力大力 發表於 23-5-26 19:57
好明顯SONY、賺得多D~

其實兩隻牌子不遑多讓,所以呢兩個品牌嘅電視部門,持續大幅蝕錢,只係sony仍然頂得住,panasonic就已經係舊年宣布收皮,純粹搵人代工

子爵府

iris007 發表於 23-5-26 20:34
我見TCL QLED ($ 3K 頭)畫質都比 Panasonic 4k LED TV差, Panasonic 保養起碼信興做番,買大陸牌子怕3 ...

我自己都係有日本牌子情意結,但當我知道2022年Panasonic所有電視都係tcl生產,如果依家要我再換電視,我一定唔揀呢個品牌,幸運嘅就係消費卷一出嗰陣,21年我換咗部50吋panasonic

珍珠宮

其實只睇牌子意思不大,同一牌子都有出唔同階級產品,最好自己落店舖睇下自己對視覺上嘅偏好。
技術上有OLED 理論上會好啲,價錢會貴啲,睇下自己睇唔睇得出,Samsung 嘅QLED 又另一種。
呢一刻LG 同Samsung 都比較大路,Sony 都有靚嘢,但Panasonic 相對影視產品無咁精進。

子爵府

Ononluk 發表於 23-5-26 20:50
其實只睇牌子意思不大,同一牌子都有出唔同階級產品,最好自己落店舖睇下自己對視覺上嘅偏好。
技術上有OLE ...

samsung有啲舊款貨性價比好高,49吋都係三千幾蚊,個人唔太喜歡好sharp嘅電視,samsung睇得耐會眼攰

水晶宮

技術上有OLE ...

LX同三叔唔係Android 電視,S同P都係,我覺得買返Android 電視好D,方便D。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

baby668 發表於 23-5-26 20:38
其實絕對係,俾多咗錢,純粹只係買五年保養,但係多咗錢,其實絕對足夠買兩部國產電視,所以focus5年保養係冇意 ...

五年保養都有優處,好似我部49吋4k電視用咗三年幾就壞panel, 要運返廠維修,如果唔係有五年保養要自己畀錢換panel就肯定要報銷,期間借咗部42吋電視我用住先,信興個服務都算幾好。

男爵府

我都用緊兩部Panasonic,其中一部用左12年,不過e部上唔倒網,但係色靚。另一部可以上網已用左7年,但顏色無舊果咁靚。兩部好come 用。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

技術上有OLE ...

oled同ips好容易睇得出分別,oled暗黑位出色啲,IPS白色/淺色底有一撻撻暗黑色。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊