自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

幸福花海 發表於 24-5-19 17:57
上得去玩既人係有旅遊心態,車費係貴但值得,玩一日,計埋車費,吃喝買嘢,性價比高過喺香港玩好多,喺香港 ...

非常認同。

大宅

lyh80115 發表於 24-5-20 08:52
我旺角東上,喺都會大學拍$2,我就住對面 ;紅磡的話可以去理大或另一邊紅磡灣校園都有;九龍塘就 ...

KMB減2蚊可以不在附近上車用咁好?我公司附近有減2蚊 我以為只在附近上車才可以用

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

147741 發表於 24-5-20 10:03
今日閒日,
喺麥當勞見到幾個推喼嘅老人一陣返大陸買嘢
講緊m 記服務好差,大陸幾好

勞累/興致,人人感受唔同,我見咁多長者北上,有次同退休長者見面,隨口吹水問佢有無北上,估唔到佢答我有咩好玩/好買,佢喺香港有搭車周圍去行吓,身體狀況唔錯,幾行得。

子爵府

值得。因為香港食嘢真係好貴又唔好食,上次酒樓的海鮮,細細隻元貝、$154/4只 。南非鮑魚超細隻$188/4只。炒菜都要$110。
昨晚食譚仔三哥,叫菜$18一碟,竟然得4片生菜,同職員講點解咁少。佢話係咁嘅

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

seaheart88 發表於 24-5-20 10:29
吾一定平消費。。。

但我反而覺得好多不同食物種類。。。環境又舒服。。。

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

summer810 發表於 24-5-20 10:22
請問係荃灣邊度搭車呀?

南豐下邊搭60M到屯門公園落車,落車就有B3到深圳灣口岸,9.2+14.7 成年價,當然長者就更加抵

大宅

回覆樓主:

好彩政府仲未收陸路出境稅,如果唔係又要畀多一筆添

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

係貴架..但又唔係日日去..
一個月去一次半次...
我家多數1家3口加婆婆一齊去的..或者三婆孫去
來回地鐵坐頭等...係要百幾一個人的
但係上面食野真係平同靚好多..

好似琴日我三婆孫去旺角食DINNER...
限時90分鐘....一坐底冇耐就聽到隔離枱被人催last order...佢地就夠鐘..
當時只係6點..成間餐廳8成吉位....點解要催?
跟住隔離枱好快就走左...我忍唔住同我媽講...
有冇搞錯...周圍都係吉枱又冇人等位...
咁早都真係限時...90分鐘??
隔離枱被催last order時...我重聽到佢地話岩岩先食左半個鐘..可以慢慢坐...
點知轉個頭佢地就被催落last order...跟住冇癮快手食埋D野就走左...
咁既服務真係...食得伐唔安樂....

埋單3個人7百蚊...
食完..婆婆己經話..同上次返大陸食果間差唔多..上次果間好食D喎...
問我上次食左幾錢...今次幾錢...
係大陸食...200幾人民幣..港幣都係300有找...
係HK...就700找幾蚊....
計番我地車費坐頭等係貴D...車費加飯錢...同係HK食一餐差唔多...
係HK食都未計車費喎...去一去旺角...其實來回都20以上...
係婆婆來回4蚊囉...
如果係大陸超市再買D野..就抵更多...
我鍾意的蛋糕..大陸30幾蚊有6件...HK差唔多的..係39.9一件
重要大陸果隻好味D....真係試過1,2次後..
見到想食都唔係HK買了..情願等去大陸行街食飯時先再買...
因為..真係抵食同好味D

係HK..我一樣有消費的..
其實平常shopping...我一直覺得HK服務幾好的..
但係食店..就真係好少會有十分滿意的服務或水準...
普通茶記..平係平D..但自助落單,自助斟水...
冇服務可言...但係會收加一..
落單後經常話冇貨...售完..要再order..
加錢的小食經常缺貨...
電子支付...經常壞機...

貴價少少的...係門口望下個MEMU已同你講得90分鐘..60分鐘都試過
比貴D..都係想坐舒服D..點知基本一坐落就要驚被人催....

大宅

臭猪猪 發表於 24-5-19 19:44
我住荃灣,呢排我去深圳都選擇深圳灣過關,車費來回約50蚊,我覺得抵
...

請問你知唔知荃灣有無車到蓮塘關口?謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章

Freedomfish 發表於 24-5-19 22:18
請問邊度頭療好? 求推介

PM左比你

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 一隻鴨鴨 的帖子

我都想要, 謝謝!

象牙宮

回覆樓主:

坐鐵路就貴!不過上面食野平,如果只係食+交通費,都會平過香港食差唔多既野!我唔大癮,有車去珠海就去,深圳太亂太多人,少去!

珍珠宮

2024年龍年勳章

月希 發表於 24-5-20 12:17
係貴架..但又唔係日日去..
一個月去一次半次...
我家多數1家3口加婆婆一齊去的..或者三婆孫去

我今年一月開始北上,車費用唔算平,我來回搭東鐵頭等,去程會係上水出閘再入閘。平時要番工,通常一星期北上一次,呢排忙就要兩星期!

通常自己北上,係微信訂杯手搖飲品,帶去餐廳食野飲埋,無限時兼坐得舒服,另外去睇中醫間醫館有兩層,地方大過香港好多,我睇開既女中醫好好,我覺得深圳消費唔平,不過服務體驗好好,某程度好過香港。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

summerla 發表於 24-5-20 12:18
請問你知唔知荃灣有無車到蓮塘關口?謝謝

荃灣搭278x到粉嶺站轉b7。

伯爵府

回覆樓主:

長假期先會去,當去旅行,你買機票都唔會嫌貴唔去架嘛

子爵府

sukkiu 發表於 24-5-20 13:12
荃灣搭278x到粉嶺站轉b7。

68m轉B9 $16.3
attach0/tmp/phpF6v55i

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

貴呀,所以我都成5、6年冇上過去;
不過有樂悠咭又唔係計喇,前同事一星期上2-3次,佢住港島區,搭$2車去上水,再搭$2蓮塘車,上到深圳搭地鐵又免費,所以一日嘅來回車費只係$8;成日叫我一齊去,心諗,淨車費都幾十蚊,對我呢個赤貧戶嚟講真係好奢侈
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

回覆樓主:

其實深圳好多野都好平,要用美團或抖音去買
attach0/tmp/phpi7Njju

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

一隻鴨鴨 發表於 24-5-20 12:56
我今年一月開始北上,車費用唔算平,我來回搭東鐵頭等,去程會係上水出閘再入閘。平時要番工,通常一星期 ...

我覺得係平架...起碼平1/3
即係平常HK茶記...完全冇服務...真係食CHEAP野...其實都差唔多100蚊一個人..
如果係大陸..都係食茶記咁既水準....其實50左右

好似上個月我三婆孫去食DINNER..300蚊..
食得好開心..好味...精緻...坐得舒服....
已經係HK700元既貨式..
服舒重要好好多喎...

翡翠宮

metrochung 發表於 24-5-20 10:51
KMB減2蚊可以不在附近上車用咁好?我公司附近有減2蚊 我以為只在附近上車才可以用

...

港鐵就係,九巴唔限,全日點搭都得。所以我話北上即日回程就拍多張八達通回程用

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊