母乳餵哺

跳至

首頁
12345...22

尾頁

複式洋房

我係第二任媽媽, 宜家餵細佬5個月啦..當然首推埋身. 但番工時, 真係想有個好泵(又經濟又功能好的), 故整理一下資料, 等大家可以易D跟, 我又唔洗再續個媽咪覆電郵啦..

我之前用過freestyle, 唔係唔好, 但好貴, parts又多....搵下搵下,
睇到韓國spectra M1, S1, S2, 見到埋spectra 9+

本住奶媽們互相幫忙, 大家都好多問題問關於spectra 9+

係邊度買? --> Gmarket (韓國的淘寶)
你去到gmarket, 有韓國版及global版, 佢可以轉做中文簡體字
一search "spectra 9", 基本上得1-2間賣spectra9+, 又送國外的(即韓國境外的), 兩間價錢一樣
咁你要係佢個網買野, 梗係新用戶登記啦...自己搞掂啦..唔教啦!!

我係gmarket呢間spectra 9+,

http://item2.gmarket.co.kr/English/detailview/item.aspx?goodscode=185213041

Spectra 9+咩黎?

Spectra 9 , 好似medela 的freestyle, 電雙泵. 計埋運費都係$1000.
不過香港無得賣, 水貨, 唔包保養, 無維修

(舊版, 6個掣) --> Spetra 9+(新版, 4個掣)

Spectra泵比較

Spectra 有出好多隻泵, 多數網上講緊m1, s1, s2, 同9+有咩分別?

http://www.spectrababyusa.com/#!pump-comparison

freestyle , m1有咩分別

主要9+輕D, 同埋有時間顯示, 泵奶唔洗搵鐘

Spectra 9 vs m1

http://www.youtube.com/watch?v=QLDUOeqIf90

Spectra 9 vs freestyle vs m1

http://www.youtube.com/watch?v=yatkBHQejSg

佢跟機已經配晒所有配件, 無需任何轉駁。佢跟的係兩個闊口樽, 揀手泵會比多一個樽(總共三個樽)

我每日只泵兩次,自己本身有好多pigeon 人奶樽。

泵完會倒落去儲。spectra 我唔係次次蒸,泵完一次即用滾水冲,放落保存盒雪番落雪櫃。(所以我一set都好夠用, BB係度梗係埋身啦,爽爆!!!)

放工用fridge to go (本身我有, 所以無買過冰袋或雪種)

訂購Spectra 9+步驟

https://drive.google.com/file/d/0B5f_qPNQzkW0Q2NtODMzQW9QN2s/edit?usp=sharing

跟機可揀送手泵或溫度計
(買電雙泵送手泵真係好抵!

大家去上面條link 就睇到架啦!!!

其實我只訂過淨泵(附送手泵)
其他配件未買過(包括冰袋/窄樽/按摩花瓣等
)
如果你地買到有經驗, 切記要share, 等其他新手媽媽/奶媽可以知點配
!!!
咁大家都煩少多樣野
!

最後: 泵奶只係輔助, 我宜家都係主要埋身!

希望大家enjoy 餵人奶
!!
祝願奶路享通!!

leeszeliz    發表於 15-4-8 15:04
Kerrywws  thx for share!  發表於 14-7-11 21:46
2003kk    發表於 14-5-7 09:12
smartV  真係要表揚你呀  發表於 14-3-20 09:38
hinkqq  thanks for sharing   發表於 14-1-21 13:45
happynation  讚!  發表於 14-1-10 22:22
meverlaw  感謝你無私的分享  發表於 14-1-10 10:32

子爵府

多謝!我都依你指示訂了!萬萬分多謝你,因為freestyle真係太貴了。

wwong110    發表於 14-1-10 15:10

複式洋房

964000 發表於 14-1-9 17:45
多謝!我都依你指示訂了!萬萬分多謝你,因為freestyle真係太貴了。
順唔順利呀???

希望幫到大家啦!!! 如果你買到其他配件(窄樽等..記住share, 造福其他奶媽們)

大宅

回覆:Spectra 9+ 介紹

parts可以係bb care買
我想問Spectra 9 有冇得較埋frequency?

複式洋房

引用:parts可以係bb+care買我想問Spectra+9+有冇

原帖由 ng.vicvic 於 14-01-09 發表
parts可以係bb care買
我想問Spectra 9 有冇得較埋frequency?
可以呀,有成十度較。我平時都係用3-4度已經好夠

別墅

9+同9係唔同架啵

複式洋房

引用:Quote:原帖由+ng.vicvic+於+14-01-09+發表p

原帖由 wwong110 於 14-01-09 發表
可以呀,有成十度較。我平時都係用3-4度已經好夠
有無邊個泵可以調較至左右力度不一?我依家用緊兩個 Medela Swing扮雙泵,發現左右兩邊所需力度不一。

別墅

我用freestyle 要用30mm 喇叭,咁訂spectra for spare有無得改size

複式洋房

ljessie18 發表於 14-1-10 02:16
有無邊個泵可以調較至左右力度不一?我依家用緊兩個 Medela Swing扮雙泵,發現左右兩邊所需力度不一。

...
Spectra 9+ 無呢個function. 其他泵我就唔知, 對唔住幫唔到你.
比我我會將個泵變單泵, 左右乳房分開泵, 咁就可以就乳房所需力度不一, 但就要用多D時間..

複式洋房

Sprite雪碧 發表於 14-1-10 08:49
我用freestyle 要用30mm 喇叭,咁訂spectra for spare有無得改size

我用開freesytle 的24mm 喇叭, 所以Spectra的喇叭我都無特登問佢有無其他size配.
確實, 我試過比spectra扯損乳頭一次(輕微)的, 母嬰健康院姑娘話有可能係吸力太大, 或喇叭太細. 但我休息幾日, 繼續泵都無事.

如果你問到佢地有不同喇叭size, 可以share比其他媽媽知道!感激

複式洋房

lu8 發表於 14-1-9 23:58
9+同9係唔同架啵

係呀!其他媽咪注意, 我一直答緊的都係spectra 9+!!

大宅

wwong110 發表於 14-1-9 16:47
我係第二任媽媽, 宜家餵細佬5個月啦..當然首推埋身. 但番工時, 真係想有個好泵(又經濟又功能好的), 故整理 ...
多謝你咁無私既分享呀.

男爵府

多謝分享~

男爵府

回覆 wwong110 的帖子

多謝你的分享呀,真係好詳細呢。

我對奶泵係近乎零概念。我覺得spectra 9+好好,但心裡有好多問題想問:

1/我唔知自己的nipple size係多大,即有機會佢原裝的喇叭唔啱用,香港代理或bb care有無spectra 9+的喇叭賣呢?我擔心如果買唔到,買到個泵得物無所有。

2/spectra 9+有咩配件? 本身部機+ 闊奶樽(儲奶樽)2? 佢闊奶樽的容量是多少? 我買左Dr Brown的玻璃窄樽42小。部機我諗住返工時泵奶用。我係咪應該泵左那2個闊奶樽,然後返到屋企再倒入Dr Brown去儲存?定一或中間可能要再買medela類的儲奶瓶作儲存? 或買更多spectra的闊奶樽 (儲奶樽)?

3/冰袋和冰種的事,我傾向買fridge to go,因為好多媽媽用過都讚好。我驚spectra本身的冰袋冰種不夠保凍。請問你的fridgeto go係邊到買架?

4/你有無用過unimom allegro,單泵變雙泵? 係你介紹9+前,我本來諗住買allegro的,因為一來平,二來香港有代理,support比較好,較安心呀。

別墅

To : wwong110

Thank you very much for your sharing, I just placed the order and waiting for the delivery. Thank You !!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔知點解我開唔到訂購步驟

別墅

引用:我用freestyle+要用30mm+喇叭,咁訂spectra

原帖由 Sprite雪碧 於 14-01-10 發表
I just email the seller, he said have large size pump kit, 但只有寬口,咁我可能配Ameda D kit, 好似得,唔得pump完倒去medela or Chu Chu 奶樽儲!

別墅

引用:Quote:原帖由+Sprite雪碧+於+14-01-10+發表

原帖由 Sprite雪碧 於 14-01-10 發表
I just email the seller, he said have large size pump kit, 但只有寬口,咁我可能配Ameda D kit, 好似得 ...
成功再post & share, 另外seller覆email好快,大家可以直接send email問

wwong110    發表於 14-1-10 15:15

男爵府

引用:我係第二任媽媽,+宜家餵細佬5個月啦..當然

原帖由 wwong110 於 14-01-09 發表

我係第二任媽媽, 宜家餵細佬5個月啦..當然首推埋身. 但番工 ...
我係新手媽有好多野想問。。。
1) 如果我買一set 係咪應該再自己買多幾個樽? d樽係咪有分size 架?應該買咩樽先arm 陪?

2) 如果想做雪奶後備應該點做? 用樽定係袋架?

3) 消毒機係咪一定要買架? 定係用滾水沖都得?

複式洋房

小虎與點點 發表於 14-1-10 12:43

唔知點解我開唔到訂購步驟

唔會架...好多媽咪都開到播...
如果你真係開唔到我今晚番到屋企send 個pdf 比你啦.

小虎與點點  我C6幫我print左, thanks  發表於 14-1-16 13:47

首頁
12345...22

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊