論盡家傭

跳至

首頁
45678...57

尾頁

別墅

原文章由 rickymi 於 07-10-17 22:59 發表
哇頭先睇左二頁就忍唔住回覆,原來仲有咁多野.樓主,你快d報警啦,如果唔係睇怕d錢係羅唔返啦 你媽咪太善良了,連買送錢都自己比住先.你放心啦好人有好報,老天係公平架. ...

仲有呀,唔該樓主擺個TOPIC去自由講場,等多D人認識佢啦‧佢講大話咁有經驗,都唔知仲有邊個比佢當水魚扮,到時話唔定有更多苦主出來講野添呀‧千其唔好放過呢D賤人!!!!!

伯爵府

本 來 都 想 話 ﹐ 算 拉 ﹐ 可 能 距 真 系 有 困 難 呢
但 一 見 到 有 BK 媽 咪 搵 到 距 D 記 錄
即 刻 覺 得 點 解 呢 個 人 甘 架 ! 有 錢 比 BB 學 野 join group, 但 就 無 錢 出 糧! 真 系 衰 到 甘 !

大宅

去佢屋企問佢攞錢la :tongue:

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-10-17 15:27 發表
樓主~唔好咁好人仲用"可唔可全數入"哪, 係應該話"唔該你全數入晒($3000+5百幾蚊), 比1日時間你攪掂佢, 如果唔係拿住你張期票:第一告你欠薪, 第二告你行騙, 開空頭支票犯法的."

同d有錢但有1萬個理由話無錢比的人...根本唔使客氣, 對咩人用咩態度.

絕對唔好咁好人,你同媽咪就係太好人,唔出聲屈成個幾月,而家有我地成班媽咪幫你手追,仲有呀!我最憎人蝦細路仔同老人家,對付呢D人,絕不手軟,你要知勞工處果部份點搞,就搵我啦!
只需要$50蚊就拎番哂你媽咪應得工資+利息,至於報警就係另一樣方法,呢個方法絕得很,會搞到呀沙姐發癲頭癢,唔到佢求饒,如果你要幫手,就出聲哪!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

樓主,

會唔會報警係最好既方法, 呢O的人唔使俾面佢, 佢根本無心還, 有咩理由叫人幫手買野唔即刻俾返錢人, 一於報警

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 shirleyleung15 於 07-10-18 08:33 發表
樓主,

會唔會報警係最好既方法, 呢O的人唔使俾面佢, 佢根本無心還, 有咩理由叫人幫手買野唔即刻俾返錢人, 一於報警 ...

Wa! This is a very good method wo, I change the part-time every month, I can save $3880 x 24 (1 contract). Ms 莎朗, you better to change your position and think about that if she is your mami, will you angry? Hurry up to give back the money to Ann's mami la!

大宅

乞兒都有既, 無錢學咩人食飯呀? 唔比錢食野仲要扮可憐, 唔係乞兒, 係咩呀?!!!

糧又唔出, 買"食送"錢又唔還, 至cheap都係您啦.....

大宅

你真係好cheap呀, 買"送"錢都唔比, 你概所作所為令我諗起以前個"前B嫂 - 章X慧", 一樣係爭人錢, 仲要住豪宅, 買名牌, 食貴野, 跟住仲話係人地唔好, 你地係咪兩姐妹?

複式洋房

原文章由 大豬既老婆 於 07-10-17 23:58 發表
本 來 都 想 話 ﹐ 算 拉 ﹐ 可 能 距 真 系 有 困 難 呢
但 一 見 到 有 BK 媽 咪 搵 到 距 D 記 錄
即 刻 覺 得 點 解 呢 個 人 甘 架 ! 有 錢 比 BB 學 野 join group, 但 就 無 錢 出 糧! 真 系 衰 到 甘 ! ...

我都同你一樣想法...算啦!不過再睇落去.真係一個,
大騙子
我想信佢係一心唔比錢.蝦你阿媽.拖下拖下唔想比.
重係到扮好人博同情,我相信佢四圍講話已練成精,
cheap.................

男爵府

慘啦!某D人面皮厚過長城,仲唔特止.仲要係度死撑.樓主媽咪遇到呢D人,真係唔好彩.

呢種人做咗阿媽,要好好諗下啦.你的一舉一動都影響孩子.你的品德表現,就是你孩子的榜樣.

有這樣的媽媽,真是自慚形穢.

仲有樹林大咗,真係咩鳥都有.
快樂的甜芋快樂的甜芋

別墅

原文章由 shirleyleung15 於 07-10-18 08:33 發表
樓主,

會唔會報警係最好既方法, 呢O的人唔使俾面佢, 佢根本無心還, 有咩理由叫人幫手買野唔即刻俾返錢人, 一於報警 ...

請問樓主收晒錢未? 如果重未,今日好去報警喇,等條友
放長假咁得閑,條友好似ONLINE緊wor‧

水晶宮

樓主你又係既,講野"不盡不實"!
明明人地欠你人工+買送錢,你就剩係提人工!
莎小姐,唔該你快d再度"挺身而出"啦,仲有d咩數未還呀,一次過講埋la?!

大宅

大家所了解的, 只是樓主所提及事情的部份
事件的內情, 只有雙方最清楚
大家可知道, 樓主媽曾經上我屋企
當面跟我老公面對面傾談過?
的而且確, 樓主+樓主媽是有途徑接觸我們的

樓主所提及的餸錢, 真相是每星期有$500餸錢
而樓主媽媽最後上班是9月6日, 應該有2日的餸錢$60是代支的
這筆錢已計算入薪金內 (總計$4593)

有這麼多媽咪聲援樓主+樓主媽
樓主絕對可以選擇向勞工處爭取
大家又可知道
勞工處回覆: 雙方已經協議(就算是口頭協議)的出糧方式(分期)
協議已經成立, 不可以此控訴'拖糧'

你們所睇番我之前的POST
PLAYGROUP是集人數自組
並非報名交錢
個PLAYGROUP係出年2月才開始

[ 本文章最後由 莎朗 於 07-10-18 14:02 編輯 ]

侯爵府

原文章由 莎朗 於 07-10-18 13:51 發表

樓主所提及的餸錢, 真相是每星期有$500 ...

唉, 看左甘耐, 本來都吾想出聲, 到依家都忍吾住

既然你都問過勞工署
即係你自己都知道你係拖糧
口頭協議都係承諾既一部份, 吾可以告你拖糧

甘即係, 你已經問過晒, 知道依家鐘點告吾到你拖糧, 所以就繼續拖, 問題係, 應承左人地monday 入第一期數, 到tuesday 吾追都吾入

還要有$ 買其他野, 都吾還$, 好叻咩? 識得走法律la

吾好蝦個吾識野既婆婆(樓主既阿媽吾知點叫, 古且叫婆婆), 人地係吾知點算好, 聽到話分期, 無可奈可之下先接受分期咋, 心諗好過一元都收吾到咋!

還要講到自己岩晒

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 silvia_ng 於 07-10-17 17:35 發表

睇到唔爭在"雙喜臨門" 我即刻爆笑

我都係, 啱啱食完飯飲緊水, 睇到呢度, 幾乎變噴水池

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

點解你會先問定勞工處你同樓主媽媽之間之拖糧問題 而呢個出糧方式,係你之前已經出左票比人,拖住人地唔好入票,後來又彈票先衍生出黎,只係你一廂情願既出糧方法,咁又算唔算得上係你所引用既勞工處回覆 定係你睇見咁多媽咪既回覆,自己都覺得唔對路擔心人地會去告你呢?與其係咁,不如借番黎出糧比樓主媽咪先,咁件事咪settle down囉....冇理由幾千蚊都借唔倒番黎卦?-( ?-(

男爵府

阿莎朗:

呢個世界就係有一種面皮超厚0既人.錢我欠呀,又冇話唔還,吹呀?

你咩理由都好,你屋企仲有飯開,你仲可以問到朋友親戚借錢,就應該借埋鐘點份糧.如果你真係生活苦得咁緊要,就自己做啦.依家唔係笑你家貧.人地鐘點返工前,你又有冇解釋俾人聽,你手頭緊呀?

如果你打份工,顧主拖糧,兼出埋期票.到期0固日,你再收到你老板電話,話唔好入票住.而你凈係啱啱返工一兩個月,你會點做?

唔啱就係唔啱,唔好係度死撐!
快樂的甜芋快樂的甜芋

禁止訪問

男爵府

http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?tid=1154020&goto=lastpost#lastpost

佢3/10仲話買張椅來餵粥仔架.

洋房

你唔好答D唔答D,人地搵埋你其他消費架,淨係講PG,你買其他BB野又點解釋呀?? 拿,你最醒就係CHECK左勞工處,驚死呀? 咁你問左警察開空頭支票會唔會坐監未呀?

首頁
45678...57

尾頁

跳至