懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

大家好呀!
我都是第一胎, 但係我在前兩曰自己check到bingo, 對上一次來M11月12日,我計過都5-6 week。
但我現在一個醫生都未睇, 又沒有告訴任何人(除了老公及亞媽知)
亞媽話唔洗咁快睇醫生....
三個月末到唔好同人說, 我都末同公司報.....
什麼都未做可以點呀.....................................

男爵府

DK_family

你一定要同公司講,要攞個保障!你去產檢可以取假呀!

大宅

回覆 #76 sundae525 的文章

多謝你的鼓勵. 其實都休息左兩個星期, 今個星期已經無再流啡, 感覺上好似好左d, 下個星期一都要返工.

大宅

多謝關心呀. 我而家休息左兩星期, 都好左好多, 無咩事. 希望29號產檢順利啦.

原文章由 nochoice83 於 07-12-21 19:10 發表
Monchhichi926 ,你要小心身體,希望bb冇事...

男爵府

BK Milk勳章

你地講了比朋友聽未呀

大宅

hi 各位,
我已經6week啦. 聽日去聯合做登記. 我講左比兩邊屋企人知. 最好既朋友(2個). 而公司諗住1月中講. 唔怕比人炒嘛.
我呢兩日覺得個肚好似突左出黎少少. 同埋如果食得太飽. 個胃會好頂肚咁. 你地有無架 ??
我買左罐雅培媽咪奶粉. 但未開始飲. 家下只係臨瞓食葉酸同calcium咋. 沖完涼就要搽oilver oil (我响watson's 買既).
夜晚11-11:30己經好眼瞓.

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

別墅

大家其實想拎張醫生信去政府book, 其實好簡單, 我係去家計會到驗孕, 佢地出既letter, 政府醫院一定ok架, 同埋夠平, 我見買枝棒驗(都六,七十蚊) or 睇醫生驗(都百五蚊) 但去家計會驗只係收九十蚊咋.....仲會出埋letter 比你, 又會教你點去政府book, 實在好化算, 我驗到時係6週, 跟手去埋廣華登記, 都排到1月中喇....我而家book左平安夜睇醫生照到時o岩o岩好8週lu.....(因為怕太細照唔到bb心跳, 唔好side 錢, )...... 因為今次係第二次懷孕, 今年8月時照唔到bb心跳, 流產左....希望今次順利啦!!!

大宅

其實幾多週先可以照到BB心跳?

我都考慮緊應該幾時先睇私家.

因為是剛剛發現有了, 所以未同其他人講.

大宅

不過依家乜野感覺都無, 其實都好唔實在. 若果唔係醫生驗到, 都唔覺得自己有佐.

你地會唔會有D乜野感覺?

男爵府

BK Milk勳章

今日去了家計會, 取了證明書。說5week,佢叫我快d去看醫生
公司真係想1月尾2月頭先講, 怕影響加薪
感覺沒什麼, 又沒有嘔, 只是成日好眼訓,

子爵府

育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

哈!幾日無上網已經有咁多媽媽上來,我e幾日嘔到胃痛好辛苦,又眼瞓,每日放工倦到一隻嘢 ,今日頂唔住同公司請假休息,瞓咗一陣好d

侯爵府

畀面勳章

原文章由 sundae525 於 07-12-20 11:14 發表

文狄, 我都同你一樣, 醫生叫我31號去照u/s,話到時(大約7wk)可以聽到心跳, 同comfirm預產期. 我到時會去照, 因為我要張有預產期既證明去book醫院.

佢宜家只比左張有左既證明(無預產期), 我昨日問過QE同聯合,兩間 ...

其實係可以book架~~只要証明妳係有左就得架啦~~佢地會根據妳既最後經期預計預產期架~~我去廣華book期時都只係得LMP同懷孕証明架咋~~

侯爵府

畀面勳章

To: 想去廣華生既mama~~

去廣華登記要帶以下既野~~
1. 註冊西醫寫既懷孕証明(列有妳既LMP/預產期)
2. 自己既身分證(正本)
3. 老公既身分證copy
4. 一個九龍西既地址,好似長沙灣到油尖旺既都ok,只要地址,不用証明的
5. 如果有照過U/S都可以拎埋去,不過唔一定會睇,因為只係書記幫妳做登記約期架咋~~姑娘/醫生唔會睇既~~
希望幫到妳地啦~~祝大家聖誕節快樂,馱個開心BB啦~~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 kelok 於 07-12-21 22:07 發表
我唔敢講~要過多幾個星期先結婚~等下先...
只係講俾老公仔知, 自己走去驗察book期, 消化系統開始變得怪怪地! 希望可以平安崖過籌備婚禮的大日子

妳岩岩有左要小心D呀~~結婚D野留俾老公做好啦~~千祈唔好操勞呀~~休息多D,唔係到結婚時唔舒服就唔好啦~~
記得件girdle唔好太緊呀,會好易嘔同驚整親BB啦~~
預祝妳新婚愉快啦~~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 DK_family 於 07-12-21 20:07 發表
大家好呀!
我都是第一胎, 但係我在前兩曰自己check到bingo, 對上一次來M11月12日,我計過都5-6 week。
但我現在一個醫生都未睇, 又沒有告訴任何人(除了老公及亞媽知)
亞媽話唔洗咁快睇醫生....
三個月末到唔好同人說 ...

其實愈早同公司講愈好啦~~老闆知道妳有左就有責任安排低風險同無咁粗重既工作俾妳,對妳同BB都有保障啦~~

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

民房

sundae525你好呀!我之前聽人講話QE好過聯合,所以我多數都會揀QE,

民房

yvonne200793你好!我同你同一日預產期,我想問下你而家有冇D咩唔舒服呀?我就成日覺得頭暈,尤其搭車返公時,因為要坐長途車,所以好辛苦。好似成日都唔夠氣咁,我唔知點解好怕吹風,你地有冇呢D感覺啊?

男爵府

BK Milk勳章

唉...講了比公司怕佢唔加人工比我, 都唔知點

首頁

尾頁

跳至