母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB四個半月,一直全人奶,面仔因為比人搽錯野,爛晒,連耳仔都流晒血,之前一路就住都餵到奶,但係BB宜家D皮膚太脆弱,爛得嚴重個面唔敢餵,集中餵另一邊輕微的,點知另一邊受太多壓力,又惡化.

大家有冇方法係餵既時候唔會掂到面仔同耳仔架?

同埋我這幾日想轉全泵,但係真係無能為力,每次得一兩安,可能因為長時期缺乏睡眠(因為要守住BB的小手及防止他轉頭).

無奈地想轉奶粉,但BB宜家更需要抗體,同埋BB應該係敏感體質,食奶粉可能更差.

原來我好努力一心為BB好,努力餵佢,好多野自己都控制唔到.BB的體重仲要由50%跌到25%,真係應該點做呢?這幾天真係好嚴峻.

大宅

唔... 我個囡同你個仔差唔多大, 見你咁講, 我都"鄧"你肉赤...
如果真係想埋身餵, 可以試吓將佢放響你大脾上面, 你就 woo 低身俾佢食, 不過驚你長期會對背脊唔好... 可以間中試吓咁做
另外, 如果用泵, 泵唔出, 可以試吓先用手渣一兩次先, 順咗先用泵, 同埋泵的時候盡量放鬆唔好理泵到幾多安, 睇吓電視, 諗吓亞仔食奶個樣, 每次半小時, 慢慢就會出得好架勒, 俾心機!
祝你仔仔早日康復!!

大宅

真係陰功豬...

不如你試下俾bb 坐住 (你扶住佢) 響你大髀, 面向你乳房咁垂直餵丫, 咁bb 個面應該唔會掂到你個乳房。小笨有一排大左唔肯訓響度食, 都係咁坐響度面向住我食的。

原文章由 violahung 於 08-3-27 10:08 發表
BB四個半月,一直全人奶,面仔因為比人搽錯野,爛晒,連耳仔都流晒血,之前一路就住都餵到奶,但係BB宜家D皮膚太脆弱,爛得嚴重個面唔敢餵,集中餵另一邊輕微的,點知另一邊受太多壓力,又惡化.

大家有冇方法係餵既時候唔會掂 ...
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

別墅

李小B太太,OneOneMa:
唔該晒你地提供辦法,我會試下.

今日試左全泵,每次泵頭十分頭都冇奶,之後先有,半個鐘先得3安半.我一路全人奶,都唔會話刺激少,但係點都泵唔出.

大宅

係咁0架, 要俾0的時間個胸適應個奶泵, 加油啊!!

原文章由 violahung 於 08-3-27 17:37 發表
李小B太太,OneOneMa:
唔該晒你地提供辦法,我會試下.

今日試左全泵,每次泵頭十分頭都冇奶,之後先有,半個鐘先得3安半.我一路全人奶,都唔會話刺激少,但係點都泵唔出. ...
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

複式洋房

add oil, add oil. I'll pray for your baby.

大宅

cure for baby

I suggest you use the following to help your baby recover from the wounds on the face:

1. floral water 花水(Chamomile is the best, I bought from Wing Hing Chemical Co. at HK$200/liter http://www.winghingchemical.com/whccl/jsp/comm/profile.jsp)
2. 974白藥膏

My baby had rash on his face because of eczema when he was 3 weeks old and I wiped his face once every 2-3 hours with floral water. Floral water is the byproduct of pure essential oil and is weakly acidic which suits the skin. It protects and cleanses the skin as the skin's PH is also weakly acidic.

At around 2 month's old, my baby's neck and back had something like heat rash but this time even the floral water doesn't help. In the end we used 974 白藥膏 and it was cured in a week.

Hope that will help.

原文章由 violahung 於 08-3-27 10:08 發表

大家有冇方法係餵既時候唔會掂 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊