母乳餵哺

跳至

首頁
56789...10

尾頁

洋房

原文章由 lmcheung 於 06-6-8 16:20 發表
大家要努力呀!每人必經過困難時刻,我都是!
現在我大女兒5歲,喝了人奶1年半;細仔13個月,都是喝人奶,而且我還要全職工作,我可以,大家都可以!

You are great .

洋房

原文章由 cc123456 於 07-6-29 18:29 發表
我知道食人奶身體會好d!
我想問下你個b食左年半人奶,咁佢第1次病要看醫生係幾大?

I give beastfeed since my baby born, now she is almost 8 months and I got cold two weeks ago, then she got sick.

I heard one baby got sick on six months and one got on one year old, depends. If this time I don't have problem on my body, my baby won't get sick.

大宅

多謝這編文章及大家鼓勵, 我bb剛在猛長期的wk3, 但我因為担心補奶粉...在下一個猛長期wk6我會努力餵人奶, 希望夠佢食...

大宅

好媽媽勳章

我想問猛長期係會係其中一個時期出現, 定係凡係三星期, 六星期咁就會出現呢?
同埋 唔知點解我個B塊面仔有D白色粒粒長了出來, 又有時會有D好似熱痱, 我已經食得好清淡, 唔知係咪自己燥熱,所以阿B食左我D奶都燥
我開刀生....正式說是第三日先可以自己餵人奶, 到而家十幾日, 呢幾晚佢成日喊....尤其係夜晚7點開始...一路會喊到十二點左右, 食完奶 換完片又喊, 有時去到零晨又係咁, 有時日頭又會...好辛苦
如果唔係老公支持我, 我都驚自己頂唔住:-(

複式洋房

Yes don't give up! Before I really care about the comments from other ppl , but now, my aim is to breastfeed my BB. You have to understand that negative comments will only come from those that havn't breastfeed before. Like my mom, she used to give formula to milk and she doubt very much about my milk supply to my BB. Till now, my mom will ask if I have enough milk for BB. So the more you think of how they think, the more unhappy you become.. so simply ignore them will make you feel better.

Now, my whole family understand. They won't wait for me for dinner or ask me to do this and that, becoz they know I have to feed BB and this is my first priority. I am glad I have their full support.

Till now I have been breastfeeding 4 months.. my milk supply still ok after I went back to work.

So, dont worry. Relax and try to rest more. Drink more water, milk, soup and be happy.

複式洋房

hi, how can u encourage bb to suck suddenly ? my bb is 3 wks old and take formula since day 4 because I don't have enough milk and bb is impatient to suck. I pump breastmilk and he drinks with bottle. I really want him to suck and stimulate more breastmilk.

原文章由 vickyLai 於 06-3-8 13:45 發表
Hi my babe is same as your babe, I can't direct feed him not until the day 22, berore I use the formula and pump out the milk. Suddenly one day he start to suck me and I was so so happy. He can now ta ...

別墅

好禁動呀..... 呢個post 係我3年前餵個仔時post,結果我餵個仔去到2歲 .....
3年後今日,到妹妹1個月了,我堅持餵媽媽奶中,雖然妹妹常哭......

大家努力!!!

原帖由 bobechristy 於 07-4-11 18:40 發表
我個B自從滿月後到而家(now 6 weeks), 食多左, 食人奶20分鐘後有時一個鐘就喊.... 個胸都仍然軟.... 唔知BB夠唔夠! 已經2個星期, 唔知之後係咪一路係禁....
呢兩日仲有3次食1個鐘頭, 唔知我係咪唔夠奶? :-( ...

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 bobechristy 於 10-4-17 22:46 發表
好禁動呀..... 呢個post 係我3年前餵個仔時post,結果我餵個仔去到2歲 .....
3年後今日,到妹妹1個月了,我堅持餵媽媽奶中,雖然妹妹常哭......

大家努力!!!

...

好感動啊! 你的努力會令妹妹很快像哥哥般順利啊!

在 這 裡 , 再 為 每 一 個 母 乳 家 庭 打 氣 !

加 油 啊 !
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 Glad 於 10-4-19 21:10 發表

好感動啊! 你的努力會令妹妹很快像哥哥般順利啊!

在 這 裡 , 再 為 每 一 個 母 乳 家 庭 打 氣 !

加 油 啊 !

Glad,
好耐無見你啦!
我細女係12月出世,依家我又投入奶媽行列啦
你同囝囝都好嗎?

Glad  So sorry! Missed your post! How're you & your family?  發表於 11-10-27 10:01
My Two Princess

子爵府

其實餵母乳真係一條好艱辛既路,有時真係好徬徨,因為自己同身邊既人對呢方面既知識都好缺乏.當餵母乳遇到咩困難時,真係好沮喪....
bb而家19日大,bb大約兩個星期時,忽然好似食極都唔飽,每次食15分鐘,好似食飽,訓著左,一放低佢,佢又就醒,過多兩三個字,佢又要食,如是者,有時一攪就兩三個鐘.夜晚無得訓,日頭有時又係咁,攪到我精神緊張,訓唔到,因為唔知佢幾時會醒要食奶.打過去愛嬰問過,姑娘話因為我食得野少,d奶唔夠濃,bb唔夠飽.我因為唔夠訓,所以根本無餵口食野,因為驚住bb唔夠飽,唯有迫自己食.但係bb都係一樣不停食完又食,食完又食.令到我好累.
結果我返去健康院問姑娘,姑娘話bb食得唔好,前奶過多,後奶食得少.佢教我bb一路食,一路按個胸等佢食得好d.
尋晚試左幾餐,不過bb都係一樣食完之後過兩,三個字又要再食.不過就好似訓得好左.
睇完呢篇文章,我諗我bb而家應該係猛長期,因為我bb19日大,已經由出世2.88kg增到3.25kg.
另外好在見到呢度講母乳唔會因為媽媽食得唔夠而唔夠營養,我都覺得身體好似會自己燃燒脂肪去造奶.
好多謝呢篇文章.

男爵府

多謝分享! 睇完這文章,對餵母乳增加信心.大家加油!

複式洋房

讚!!!我個陣時仲發bb脾氣...真係內疚!因為奶奶成日話我無奶死都迫我餵奶粉!又話我啲稀唔飽!真係激死我!

洋房

好彩睇到呢度,我同我太太都有點擔心...發生緊咩事呢!依家放心晒..囝囝好六週多幾日....今日係咁食係咁食..

別墅

very useful information. thanks

Glad  加油啊!  發表於 11-10-20 15:14

複式洋房

thanks for sharing!! 真是一篇好文章!!!
但是我因為吃中藥, 所以有一餐是餵formula的..
B仔都是常常要喝奶, 奶奶&媽咪常問我是否不夠奶...
聽後, 感覺真的不好...
應該要給她們看這篇文章呢!!!kaka!!

人奶媽要信自己給BB天然的食物!!!!加油!!!!

Glad  YES! 對母乳有信心! 任何令人氣餒的說話都動搖不了母乳媽媽的堅持! 加油啊!  發表於 11-10-20 15:13

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實餵母乳真係一條好艱辛既路,有時真係好

原帖由 evapecosbb 於 10-06-08 發表
其實餵母乳真係一條好艱辛既路,有時真係好徬徨,因為自己同身邊既人對呢方面既知識都好缺乏.當餵母乳遇到咩 ...
唔好意思,我囡囡係半人奶、半奶粉,佢得十一日,但已經有你哋講嘅情況,但只在夜晚,如果唔俾佢啜,就幾乎放低三、四個字就喊,又要俾佢啜住先好啲,會唔會都係猛長期呢?

大宅

好開心睇到呢個post, 因我阿b早前都係咁,差不多個個鍾都食一次奶,然後又好D, 近呢幾日(佢就嚟7WEEKS大),又再次一個鍾食一次奶同瞓得唔好. 但只要係normal同對BB係好既,辛苦D我都覺得係直得既, 大家加油呀!

Glad  加油啊!  發表於 11-10-20 15:10

別墅

回覆:相信母乳:認識【 猛長期】(尤其是新手媽媽要看啊!)

推!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

milky_red 發表於 11-10-8 11:07
唔好意思,我囡囡係半人奶、半奶粉,佢得十一日,但已經有你哋講嘅情況,但只在夜晚,如果唔俾佢啜,就幾乎 ...

好大機會是! 也有原因是安全感的需要. 盡快滿足他, 讓他安然過渡這個初生期, 對人建立親密可信的關係, 是很重要的.
加油啊!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

畀面勳章

回覆 Glad 的帖子

我一定要比我99睇呀!!!!!

首頁
56789...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊