母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Re: 相信母乳:認識【 猛長期】(尤其是新手媽媽要看啊!)

我都覺得我個B仔係<猛長期>,之前B仔好乖好好湊,食飽就訓訓飽就食.當佢第10日開始至到而家日頭不停咁o咸食奶,搞到我無得訓,一時同我食1個字,一時就食成個鐘都未停.唉!仲係咁俾身邊的人話我[唔夠奶,餵唔飽BB,係咁叫我補奶粉...等],好hurt我的說話.
搞到我好大壓力,我終於深深體會到餵人奶係好辛苦,捱眼訓湊仔都唔算辛苦,最辛苦係要聽埋人地難聽的說話,連我媽都話我.
佢覺得我出街就要pump定D奶俾B仔,唔好埋身餵,話我咁醜樣的事都做得出 :cry:

公爵府

Re: 相信母乳:認識【 猛長期】(尤其是新手媽媽要看啊!)

Glad:
好多謝你整呢篇文章出黎令我有返信心
B仔呢2日開始食得好D啦!
不過夜晚佢每2hr就要食,搞到我訓得唔好,
但為左佢的健康著想,我堅持到底 :mrgreen:

公爵府

FlorashleyTim 寫道:
easonkinki,

Your situation is quite normal as my boy used to be like that when he was just as big as your bb. So, keep it up. bb can have the best!

thx u~

大家都要努力捱過左就舒服好多,唔駛理人點講,最緊要自己堅持到,我身邊d大肚婆問我餵唔餵人奶好,我都會話:[你咪試下頂唔頂得順lo,因為好多媽咪都頂唔順,但如果你有奶咪試下餵1個月,對你同bb都有好處]不過我話餵人奶最辛苦唔係bb食得密而係.....要聽好多難聽的說話。
會搞到個人情緒唔好,但唔開心咪上黎傾訴lo~
最緊要係自己點睇,如果連自己都放棄就無人幫到你。
P.S.我餵左B仔2個幾月,體會左好多野,我覺得餵人奶好多好處,又方便,又健康.又慳返唔小,最開心係聽到人地話:[WAh~你餵人奶好牟利呀!你好勁架!bb好大隻好健康,都唔似2個月似4個月]連我老公都會回答:[我仔食人奶吸收好d,so咁大隻]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊