醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:本來就已經有鼻敏感,3歲加埋眼敏感,4歲多

原帖由 快樂 於 16-03-03 發表
本來就已經有鼻敏感,3歲加埋眼敏感,4歲多埋氣管敏感,今年5歲上個月加埋個咀,反覆唇炎,大個左會唔會好 ...
勁似我大仔喎,鼻同氣管敏感學游水同睇左耳鼻喉專科好左好多,咀(係咪指上唇上邊?)我仔係發到8歲,跟住就冇事

大宅

熱血勳章

回覆:敏感兒家長揮手區

我仔 上年去睇中醫醫師話佢眼耳口鼻皮膚都敏感
小時候氣管敏感 後來變哮喘 依家8、9歲已斷尾 但都少食凍嘢 常戴頸巾保護氣管
鼻敏感 小時候會嚴重到眼腫 瞓覺鼻塞到瞓唔到狂喊 依2年都好左 輕微左 久不久打幾個乞痴流鼻水咁
眼成日痕 捽眼 結果試過捽花眼角膜 成日眨眼要睇眼科 滴眼藥水
口最麻煩 前幾年突然有食物敏感 食左某啲嘢會脷痕 佢會用牙磨到條脷損曬爛嘢 食唔到 瞓唔到 痛到狂喊 後來記錄低發現以前食得嘅芒果菠蘿 依家完全唔可以掂 仲有某一間餐廳 一食即中招 辛苦起碼兩三星期 依家戒左 再唔去果間餐廳 無再發作
但又到唇炎 突然會個咀唇腫曬紅晒 喺屋企食嘢無事 只有喺學校食就有事 未知係咩 懷疑係啲油 每次有事就要用凡士林幾日先好返 只好提醒佢食完飯用紙巾濕水抹咀 情況有改善
另外 耳仔對聲音敏感 好怕嘈 電視開大聲少少都會發曬脾氣
眼對光敏感 好似見光死咁 細個抱住佢 一有太陽射住佢就伏喺我地膊頭 依家一曬都好大反應 所以特意配左太陽鏡俾佢
皮膚 慶幸無太嚴重嘅濕疹 只係冬天乾燥就會周身抓 皮膚乾 要沖涼後用baby oil 一年365日都會塗面cream同潤唇膏
依2年可能因為食左兒童善存 有B雜 所以口腔㿉爛無發作 抵抗力好左 各樣敏感問題都有改善 希望愈大愈好
湊敏感兒真係好大壓力 尤其係食物敏感 一食錯嘢 例如 出街食飯 食食下先發現啲飯送有致敏源真係超驚 狂叫佢飲水漱口 好慘

大宅

引用:我一家都係敏感底,𠱼喘、鼻眼敏感

原帖由 sfccwy 於 16-03-04 發表
我一家都係敏感底,𠱼喘、鼻眼敏感、濕疹。阿女4歳前亦試過因哮喘入院,濕疹長期睇政府同私家醫生, ...
呀囡鼻敏感好勁,可以比天疚醫生資料我嗎thanks

珍珠宮

BK Milk勳章

Maymay9800 發表於 16-3-11 03:32
呀囡鼻敏感好勁,可以比天疚醫生資料我嗎thanks

我係葵坊仁愛堂,電話 3690 8198

公爵府

畀面勳章

引用:我仔 上年去睇中醫醫師話佢眼耳口鼻皮膚都

原帖由 maggieddie 於 16-03-11 發表
小時候氣管敏感 後來變哮喘 依家8、9歲已斷尾 但都少食凍嘢 ...
善存好嗎?

男爵府

我係敏感成人
btw, 大家有冇轉洗衣粉/洗衣液去non-biological?
對我自己個人黎講, 轉左洗衣粉去non-biological, 敏感好左好多~

大宅

我女自細有濕疹, 今年12歲, 我照顧左佢12年, 已經變左專家...哈哈~ 依家佢KEEP住食中藥, 同埋開始食益生菌, 希望有幫助. 濕疹吾好諗住斷尾, 我係只求可以控制到. QV CREAM 我女用左十年, 近半年轉用舒特膚cream..食價真栈買, 又平又好用, 我係用甜杏仁油溝來查, 好夠潤. 以我經驗濕疹最緊要勤補濕, 密密查cream, 吾乾就吾會紅吾會痕.

大宅

emily_money 發表於 16-3-4 01:56
我仔兩歲 濕疹加皮膚敏感,一起對眼就紅哂,成日捽眼,我都諗緊幫唔幫佢做敏感測試,有無有經驗既媽媽可以 ...

仔仔2歲,5個月食左奶米糊先知食物敏感,全面腫,全身風難,嚴重到氣管收窄,日漸長大,食有cream野,雪糕,突然某些食物都會咀腫,脷痕,轉天氣腳關節位,頸都有濕疹,2歲鼻敏感,氣管引至眼腫,每次見佢敏感辛苦都想做test,但都吾知做邊類

大宅

maggieddie 發表於 16-3-11 03:06
小時候氣管敏感 後來變哮喘 依家8、9歲已斷尾 但都少食凍嘢 ...

小朋友幾大,很有同感,仔仔自食固有食物敏感入急症,我每食一新食物都等5-10分鐘,現在兩歲都會久不久中招,一家人都知道怎應付,連呀仔一feel到即吐,飲水

男爵府

fat_chu 發表於 16-8-9 16:21
我係敏感成人
btw, 大家有冇轉洗衣粉/洗衣液去non-biological?
對我自己個人黎講, 轉左洗衣粉去non ...
請問邊隻洗衣粉?

複式洋房

快樂 發表於 16-3-4 11:01
我女滴呢隻後都狂捽

用热水敷

洋房

蓝色 發表於 16-12-11 22:30
用热水敷

我個仔都超勁眼敏感。一發作就變過敏性結膜炎.非常困擾。剛開始做免疫治療

洋房

回覆樓主:

我囡就來7個月,有蕁麻疹成兩個月,食藥都好唔返,醫生已經睇左5個,個個都話大個d會好返,有無人有類似情況可以分享?

首頁

尾頁

跳至