懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果睇政府差唔多, 政府太早唔肯照架!

原文章由 keio 於 08-10-9 23:55 發表

我的家庭醫生是用我對上一次m的第1日來計的, 如果你是26/8日, 而家已經係6weeks+2日

如果到11月頭先見醫生, 即係已經係10weeks, 好似遲左d喎  ...

男爵府

我d白帶好多, 有時多到好似黎m咁, 嚇死!其實有白帶係好定壞架??

原文章由 FTFT 於 08-10-9 23:11 發表

我都會有泌, 好似白帶咁, 不過係好少好少, 所以我都無理佢,

男爵府

我同你一樣呀個預產期!

原文章由 keio 於 08-10-9 21:47 發表
補充 : 我都係第一胎呀!

岩岩去惠氏既website check, 因為我既cycle 係32日 (左右), 計出黎既預產期係09年6月8日喎~

anyway, 都係照左ultra-sound 先再講啦~ ...

大宅

原文章由 060905 於 08-10-10 01:06 發表
我d白帶好多, 有時多到好似黎m咁, 嚇死!其實有白帶係好定壞架??

睇過d文話,如果白帶不是有異味/顏色不正常/有泡之類,應該冇問題!

大宅

有冇準媽媽係在職架? 你地同公司,同老細講左未呀? 我仲未講呀...唔知幾時講好,又唔想咁早講...

男爵府

計就係咁計,不過醫生都係照ultrasound黎判斷
因為有時遲排卵or遲受精都有差別嘛
原文章由 FTFT 於 08-10-9 23:14 發表
我想問計週數係唔係由最後一次m的第一日計起, 當係第一週架?
因為我11月頭先睇醫生, 所以想知吓我而家幾多week, 我最後一次m come 係26/8, 請各位指教.

複式洋房

報告下先, 今日第一次去健康院, 去到等取籌,量體重,身高,血壓,小便, 跟住會見醫生,不過要做個婦科檢查, 檢查胸,陰道 (不過個醫生好好, 好細心, 唔痛呀 ), 之後抽左10ml血, 最後book 左 19/11 第2次檢查.
不過我book 左個私家醫生下個星期2要照超聲波

男爵府

我未講呀,一來咁啱阿姐放左假
二來早兩日去照其實得個胎囊only
好似乜都未firm咁(醫生寫紙都係話early pregnancy, uncertain viability, 見到都幾驚)
諗住過兩個星期再照都正常發展先講咯
同埋唔講成日都話去睇醫生又好奇怪

原文章由 flytolittlemoon 於 08-10-10 10:16 發表
有冇準媽媽係在職架? 你地同公司,同老細講左未呀? 我仲未講呀...唔知幾時講好,又唔想咁早講...

男爵府

我暫時都未有嘔嘅跡象,不過醫生又話過多一兩個星期就唔係咁講
咁正常梗係唔想嘔想舒舒服服,不過唔嘔就無咁穩,聽落又好驚喎

原文章由 060905 於 08-10-10 01:04 發表
我上一胎個時個婦科醫生話, 晨早想嘔係好事, 表示陀得穩, 大約過左三個月就會無咁辛苦架啦, 反而我呢一胎完全無想嘔, 但係就成日都好累, 唔想動咁!

...

男爵府

我第一次去私家醫生度檢查淨係照左ultrasound咋
驗血呢啲係要另外去健康院做架?
可唔可以一次過喺私家醫生度做?唔想去咁多地方喎

原文章由 ngjace 於 08-10-10 10:31 發表
報告下先, 今日第一次去健康院, 去到等取籌,量體重,身高,血壓,小便, 跟住會見醫生,不過要做個婦科檢查, 檢查胸,陰道 (不過個醫生好好, 好細心, 唔痛呀 ), 之後抽左10ml血, 最後book 左 19/11 第2次檢查.
不 ...

大宅

原文章由 sppchocho 於 08-10-10 10:44 發表
好似乜都未firm咁(醫生寫紙都係話early pregnancy, uncertain viability, 見到都幾驚)
同埋唔講成日都話去睇醫生 ...

我都係咁諗呀!!! 我最快11月1日先照(唔想咁早照,照唔到嚇親自己),所以覺得而家都未好踏實咁...
但係呢,11月忽然間已經book左好多野! 又照超聲波(私家&政府),又飲糖水,又覆診,又剛剛book埋威院oscar,仲想book牙醫...11月要請好多假呀!!!

大宅

原文章由 sppchocho 於 08-10-10 10:49 發表

健康院唔駛錢喎,如果係香港人!

男爵府

原文章由 sppchocho 於 08-10-10 10:49 發表

你同私家e生講佢實幫你驗架,不過要錢之麻,我都有驗,收左我$680,本來我都唔想係私家e生度驗架,但因為我book政府e院做第一次產檢要在16周先有得做,e生話太遲,所以就幫我驗血先了。

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

複式洋房

原文章由 sppchocho 於 08-10-10 10:44 發表
同埋唔講成日都話去睇醫生 ...

Hi

請問你而家幾week ar?因為我張醫生紙都係寫early pregnancy啊....而且呢個星期一去照得5week...咩都照唔到....個人有時都會有不安既感覺....因為感覺好似好唔真實咁.....好想快D照到BB...等我有番D實在既感覺....見到D好朋友就好想同佢哋講"我有咗"....但係因為唔confirm,所以攪到"欲言又止"咁
不過講到底都係開心既事....要開心面對

男爵府

原本醫生就咁用period計就話應該7w(當時我仲好開心,心諗無驚無險就7w又幾好,咭咭),不過我同佢講我本身cycle較為長(3x),咁醫生話就咁睇得胎囊就應該5 or 6w only,所以bb係咪正常發展都言之過早,要等兩個星期後再番去照,話到時應該照到心跳咯

其實我原本無咁騰雞,因為有朋友試過兩次都無左個bb,搞到我有啲陰影,我老公都叫我唔好咁緊張

原文章由 BabyCarina 於 08-10-10 12:03 發表

Hi

請問你而家幾week ar?因為我張醫生紙都係寫early pregnancy啊....而且呢個星期一去照得5week...咩都照唔到....個人有時都會有不安既感覺....因為感覺好似好唔真實咁.....好想快D照到BB...等我有番D實在既感 ...

男爵府

我原本都無諗住咁早照,因為聽好多人講都係話咁早照唔到
諗住只係confirm係咪有左
不過醫生話照咪照咯,咁起碼都照到胎囊位置正確,少左宮外孕呢個隱憂都好嘅
原文章由 flytolittlemoon 於 08-10-10 10:53 發表

我都係咁諗呀!!! 我最快11月1日先照(唔想咁早照,照唔到嚇親自己),所以覺得而家都未好踏實咁...
但係呢,11月忽然間已經book左好多野! 又照超聲波(私家&政府),又飲糖水,又覆診,又剛剛book埋威院oscar,仲想book ...

男爵府

醫生話睇ultrasound就五六個week,不過都要遲下再照先firm啲
原本我想照埋下次firm啲先同屋企人講,不過太開心都忍唔住啦, hehe
原文章由 BabyCarina 於 08-10-10 12:03 發表

Hi

請問你而家幾week ar?因為我張醫生紙都係寫early pregnancy啊....而且呢個星期一去照得5week...咩都照唔到....個人有時都會有不安既感覺....因為感覺好似好唔真實咁.....好想快D照到BB...等我有番D實在既感 ...

大宅

大家好呀...我都係第一胎....見到咁多6月媽媽係度傾真係好!我都終於等到le一日同大家傾下la!!!!

其實我一路都睇緊0905既bk媽媽forum...不過因為自己mens超唔準......自己都唔sure自己既預產期!所以唔知應該係5月定6月既forum留言lor~~~

如果我計上一次mens已經係8月頭...我9月中check過冇bingo...但係9月尾就bingo左....照計有8wks...所以即刻bk左c+照....點知照左只係見到一個小泡泡...仲未成型....醫生就話可能得4wks...

就係咁...自己又驚左差唔多兩個星期...

直到早兩日....小便後見到有少少血絲(都唔知係咪早前同無良顧主嘈完一輪...攪到我動左胎氣!)....即刻又睇醫生...佢就話我作小產....所以叫我唔好返工係屋企bedrest....不過開心既就係佢照到亞b有心跳la...仲估而家應該係有6wks1day...所以我既預產期暫時估計係2/6/09...haha!!!而家真係要安心係屋企休息...好好養胎...

我係c+攞左referal...諗住抖兩日會去醫生bk 政府檢查...我應該係聯合生...不過一邊都會睇c+...c+始終都會細心d!

希望大家既亞b同我亞b都一齊努力...快高長大...健健康康!

我都有msn既...:[email protected]........得閒add我一齊傾下la!!!!

男爵府

都係claim公司, hehe
原文章由 flytolittlemoon 於 08-10-10 10:54 發表

健康院唔駛錢喎,如果係香港人!

男爵府

你就好啦,咁快照到心跳
我都想快啲,感覺上好似secured啲
原文章由 菜菜子媽媽 於 08-10-10 13:24 發表
大家好呀...我都係第一胎....見到咁多6月媽媽係度傾真係好!我都終於等到le一日同大家傾下la!!!!

其實我一路都睇緊0905既bk媽媽forum...不過因為自己mens超唔準......自己都唔sure自己既預產期!所以唔知應該係5月定6 ...

首頁

尾頁

跳至