懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都是6w, 今天已經照到有心照了,可能你排卵遲咪遲d,醫生仲開了個喇叭俾我聽心跳,真係好開心呀,希望你下次睇醫生都可以見到啦
原文章由 yiuyiu730 於 08-10-11 13:56 發表
HI:

因為早一晚去廁所有D粉紅色野,其實好少,尋日去睇C+醫生,話依家6week,見到個胎囊,但就未有心跳,醫生話要等多一至兩星期再照,好擔心ar,究竟幾week會check到心跳架? ...

洋房

菜菜子媽媽,

今天已經照到有心跳,真係好開心呀! 閃下閃下
me too!!6wk開始就出現冇胃口, 心口悶...好多野唔喜愛吃...我都有 backpain... but breastpain is more serious!
我希望我地一路都唔嘔 ,好難頂 ka!
when is your next Dr appointment? Mine is 2 weeks later..

easymo,

每一晚at least 一次小解, very 急 and 醒左

pegpegbaby,

You will be one of us
rest more!!

複式洋房

各位姊妹好 :
我都係今日照到心跳呀!... 好開心呀!
而家應該是6week多D,
初初醫生照肚, 只見到胎胞, 醫生話照下身,
之後就見到閃吓閃吓, 開大聲就聽到啦.
預產期係6月5日, 好緊張呀

希望大家都平平安安等待這個日子來臨啦!

大宅

粒魚

我都係6月5日呀,我就照肚已經見到心跳了, 醫生約了兩星期再check,你呢?

原文章由 粒魚 於 08-10-11 19:14 發表
各位姊妹好 :
我都係今日照到心跳呀!... 好開心呀!
而家應該是6week多D,
初初醫生照肚, 只見到胎胞, 醫生話照下身,
之後就見到閃吓閃吓, 開大聲就聽到啦.
預產期係6月5日, 好緊張呀

希望大家都 ...

別墅

原文章由 primavista 於 08-10-10 23:31 發表
大家好
我o係7/10都見咗醫生喇,照咗腹面同陰道u/s兩種~Dr.話因為得5w多,照腹面未必睇到,所以建議兩種都照埋!果然照腹面時セ都睇唔到 但一照下身時就即刻見到胎囊,Dr.仲話"閃下閃下"嗰個就係心跳喇~ ...

hi primavista,
我都好期待見bb 心跳呀.... 我仲要等多4日, 真係渡日如年...

別墅

原文章由 菜菜子媽媽 於 08-10-10 23:59 發表
係呀...等緊照....似有又似冇日子真係好漫長.....不過le d日子好快過....add oil!!!

而家既我又係渡過緊第二個漫長既階段la...

菜菜子媽媽,
謝謝你啊
我都知40週的孕期好漫長, 我呢 d 心急人睇o黎要令自己唔好咁心急先得了

大宅

pegpegbaby:
你要多D休息,最緊要係放鬆心情呀!! 唔好亂諗得太多,得閒上黎傾下計啦!

粒魚,ksman:
你地咁快就照到,真係好開心呀! 好似成功過左一關咁! 我要到11月1先照第一次,真係有排等呀...

easymo:
我都好似你咁心急架!!! 淨係之前等bingo o個d日子都好難捱! 唯有做多d令自己分心既野,慢慢等啦! 都急唔黎既!

別墅

原文章由 pegpegbaby 於 08-10-11 13:05 發表
hi all,
我昨天day 30用綠d check有好淺的線, 係幾乎看不到的.
今早(day 31)用曼仔, 有線啊, 不過都好淺...

我知道咁樣係有妊娠指數, 曼仔先有線的...即是理論上我是bingo... 不過我上次3-4月一次經驗, 同而家一樣. ...

pegpegbaby,

加油啊, hehe
大家一起做0906的媽媽

複式洋房

原文章由 BerniceTang 於 08-10-11 18:52 發表
菜菜子媽媽,

今天已經照到有心跳,真係好開心呀! 閃下閃下
me too!!6wk開始就出現冇胃口, 心口悶...好多野唔喜愛吃...我都有 backpain... but breastpain is more serious!
我希望我地一路都唔嘔 ...

BerniceTang,

無論點, 我都會開心的...
起碼, 我一定會祝福你們...恭喜你.
Thanks..

複式洋房

原文章由 flytolittlemoon 於 08-10-11 23:37 發表
pegpegbaby:
你要多D休息,最緊要係放鬆心情呀!! 唔好亂諗得太多,得閒上黎傾下計啦!

粒魚,ksman:
你地咁快就照到,真係好開心呀! 好似成功過左一關咁! 我要到11月1先照第一次,真係有排等呀...

...

flytolittlemoon,

thanks. 我而家無亂諗了...一切交俾上天...
一起努力啦...

複式洋房

原文章由 easymo 於 08-10-11 23:43 發表

pegpegbaby,

加油啊, hehe
大家一起做0906的媽媽

easymo,
一早知是你了...
所以特地留言看看你發現我沒有...

你也加油啊..

我嘛... 唔知啊... 結果點都好, 我都ok的... 最多去check下是不是自己有問題lor...haha

大宅

大家好! 好開心有機會係呢度post message...

我早兩日自己用曼仔check到bingo, 不過去到家庭醫生度 check, 又話check唔度, 佢話可能太早既關係, 我 cycle 28 days, 今日先Day31... 一直都好擔心, 好uncertain, 呢幾晚都失眠!

直到睇到呢個post, 我決定聽朝一早去法國醫院check下, 照下... confirm 係定唔係; 我知道而家早係咩都照唔到, 但係如果見到個泡都好啦, 起碼知道係有先啦...

呢幾日都辛苦, 成日估係有定無; 我而家都仲未訓得著, 好擔心!!!

希望聽日check完之後, 仍可以係呢度同大家傾計!!!!

好擔心!!!!!

別墅

vchu,
我好明白你的心情, 我都係用曼仔check左但未有醫生confirm.....

不過我就無搵家庭醫生check, 其實家庭醫生都係用類似棒棒的東東驗尿咋嘛,所以我都排緊婦科醫生照超聲波呢,等左3日了, 仲有4日要等, 呢種uncertain都係好唔自在

anyway, 等你好消息呀!!!

別墅

pegpegbaby,
你古或了....你幾時搵醫生check?

大宅

原文章由 easymo 於 08-10-12 08:15 發表
vchu,
我好明白你的心情, 我都係用曼仔check左但未有醫生confirm.....

不過我就無搵家庭醫生check, 其實家庭醫生都係用類似棒棒的東東驗尿咋嘛,所以我都排緊婦科醫生照超聲波呢,等左3日了, 仲有4日要等, 呢種uncert ...

Hi easymo,

你排婦科醫生照超聲波, 大既會係幾多week?

別墅

原文章由 vchu 於 08-10-12 08:19 發表

Hi easymo,

你排婦科醫生照超聲波, 大既會係幾多week?

等到照o個日應該係剛踏入6 week

複式洋房

原文章由 easymo 於 08-10-12 08:16 發表
pegpegbaby,
你古或了....你幾時搵醫生check?

easymo,
我想再check下會不會變深, 今早用綠d check, 變深了...(因為曼仔貴, 所以唔用住:p)
明早再用曼仔check, 希望都會比昨天深, 那麼我才去約醫生啦.

複式洋房

btw, 而家只是4 weeks 4 days...

星期三才5 weeks....

希望因為咁才淺色啦...

而家有少少變深咁...希望我會努力...hahaha

複式洋房

原文章由 pegpegbaby 於 08-10-12 11:35 發表
btw, 而家只是4 weeks 4 days...

星期三才5 weeks....

希望因為咁才淺色啦...

而家有少少變深咁...希望我會努力...hahaha

Hi pegpegbaby,

綠D會慢慢變深....我而家6week....朝朝都有check....今朝已經係100%深粗la.....記得4week幾嗰陣....綠D都係得20%淺粗
放鬆D就ok ga la....

大宅

flytolittlemoon ,
我好羨慕你怕自己會瘦左...我本身已經係一個肥人... 我而家只係怕自己會愈來愈肥...

FTFT,
你都係聯合生呀...咁岩既...我係C+攞左信...不過因為le幾日有少少見紅...所以唔想去登記住...我都係打算星期一打去問下係咪一定要親自去登記lor~~~

pegpegbaby ,
等你好消息...我估le到既mama都好明白你而家既心情....似係又唔sure...sure左又擔心唔大....明架明架..大家都放鬆d...relax............

yiuyiu730,
雖然話6-8wks會見到心跳...但係真係有d人要成7-8wks先照到心跳...而且仲要睇下你排egg期準唔準...如果唔準...可能冇6wks咁大...所以都係要比時間佢長大下lor~~~

maria,
弓起你呀...有驚喜唔易架...希望聽到你既好消息la!!!
係le...咩係安胎藥呀????

各位...我上星期發現小便後有少少粉紅野流出黎...睇醫生佢話我都係作小產...叫我要休息...唔好返工!!!休息左幾日...星期六又黎過...又係少少...不過自己就又擔心左...sigh!!!希望唔會有事la...岩岩去左睇中醫...佢把完脈就話我好虛... 我都知架la...而家真係一步一驚心呀...你地有冇人試過咁呀??????除左訓...仲有咩好做le?食咩會好d le????

首頁

尾頁

跳至