懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

放心la!!!時間係難過d...不過都過到...你都好快睇到閃下閃下既心跳既....
而家睇到心跳只係第一步...仲有黎緊既oscar/structure...sigh...真係仲有好多關要過....而家都教bb身一件事就係...樂觀!

凡事都要向好個邊諗先....(自己教自己既)

原文章由 sppchocho 於 08-10-10 14:14 發表
你就好啦,咁快照到心跳
我都想快啲,感覺上好似secured啲

大宅

原文章由 菜菜子媽媽 於 08-10-10 14:27 發表
放心la!!!時間係難過d...不過都過到...你都好快睇到閃下閃下既心跳既....
而家睇到心跳只係第一步...仲有黎緊既oscar/structure...sigh...真係仲有好多關要過....而家都教bb身一件事就係...樂觀!

凡事都要 ...

你講得好啱呀!!! 我地面前仲有一關又一關咁等著我地過! 我地要互相支持下!!!

之前太緊張,攪到訓唔到覺! :cry:

民房

Hi 您地好呀!

我day1 係9月11日, 因為心急, 早兩已check到bingo. 由於4月時曾經小x, (不過有個大仔已經兩歲lu )...所以琴日再特登搵一直調理開嘅中醫打脈...但醫師話我脈象好弱...我問佢咁咪好危險lor...佢答"幾啦"....唉, 可能有上次嘅經驗, 所以一開始知道有都冇乜好大感覺, 希望自己唔好抱太大期望, 到時失望冇咁大....唔知有冇好似我嘅情況嘅mama 呢?

點都好啦...我希望我都可以好似你地咁順順利利咁做到0609嘅媽媽...大家一齊加油呀!

洋房

Hi 菜菜子媽媽,

We have the a very close due date, June 3 :D
I will have my first ultrasound tomorrow and hopefully I will see his/her heartbeat!
Are you feeling any discomforts these days? I feel serious breast pain, but no vomiting.. a strong aversion to certain foods... what about you?

Have a safe and happy pregnancy!

BT

[ 本文章最後由 BerniceTang 於 08-10-10 19:16 編輯 ]

大宅

flytolittlemoon :
大家係度有同一個任務...真係可能好free同好貼心咁分享下架!!!大家互相支持la...加油! 我都發覺有左之後訓得唔係幾好...除左worrybb成長同工作有壓力之外(因為我老闆要我調去新地方做野...sigh!!)...唔知係咪仲因為成日形住亞b係肚到...有少少就住就住d睡姿le,怕壓到佢所以訓得唔好...各位生過既媽媽...睡姿有冇咩要注意呀????

鼠BB:
會唔會係你個B而家太細...所以把脈比較弱呀!
ANYWAYS,萬事小心!休息養胎...聽聞飲花膠湯可以長胎架....relax relax...我地le個moment要多d正能量既...唔好諗太多衰野!!!
pray for u!!!:loveliness:

BerniceTang ,
大家都係6月頭媽媽...nice to meet u!!!祝你明天可以成功見到亞b既閃灯...閃下閃下...
我其實係未知bingo既時候...就已經有breast pain 同肚谷la...起初咪以為係m黎lor!!!點知谷極都唔黎wow...再check就bingo左lu!!!之後到而家就一直係咁breast pain...成日吉住吉住咁...最好唔好掂到佢! 個肚脹而家就好d...冇咁脹...不過就成日都急尿...而且有時個肚會扯扯下咁lor!而且我仲有腰痛...特別係右手邊tim!!!唔知點解?vomiting就未有呀...不過由6wk開始就出現冇胃口(我本身都係大食既人黎架ma...而家成日都唔想食!)...心口悶悶咁lor...我都好怕有一日會嘔呀~~~我之前有同事一嘔就嘔左幾個月...食咩嘔咩...沖緊涼又嘔...揸緊車又嘔...好慘架!!!!

祝大家一切順利過度!!!:lol

別墅

回覆 #51 sppchocho 的文章

我下星期四先照呀
好心急, 好想快 d 照, 但係今日都應該只係5週第2日, 又怕咩都照唔到
依家日日都好似過得好漫長咁.......

別墅

回覆 #56 BerniceTang 的文章

我久唔久胸口都頂住頂住, 但嘔唔出呀.....
依家最明顯的徵狀係尿頻...
我尋晚唔計臨瞓同起身那兩次小解,中間起左身3次小解呀.....

別墅

回覆 #65 flytolittlemoon 的文章

我都未講.....因為都未照, haha

別墅

大家好
我o係7/10都見咗醫生喇,照咗腹面同陰道u/s兩種~Dr.話因為得5w多,照腹面未必睇到,所以建議兩種都照埋!果然照腹面時セ都睇唔到 但一照下身時就即刻見到胎囊,Dr.仲話"閃下閃下"嗰個就係心跳喇~
其實自己點睇都睇唔到有嘢"閃下閃下",淨係見到舊嘢(胎囊),但老公話睇好清楚,閃閃下咁...好得意
唔理睇唔睇到lu,嗰刻真係超開心呢

別墅

原文章由 easymo 於 08-10-10 21:54 發表
我久唔久胸口都頂住頂住, 但嘔唔出呀.....
依家最明顯的徵狀係尿頻...
我尋晚唔計臨瞓同起身那兩次小解,中間起左身3次小解呀.....

係呀!!尿頻最明顯~
以前我瞓覺,好少要中間起身去廁所,而家差唔多晚晚都急醒要去2次mouth:

別墅

原文章由 flytolittlemoon 於 08-10-10 10:16 發表
有冇準媽媽係在職架? 你地同公司,同老細講左未呀? 我仲未講呀...唔知幾時講好,又唔想咁早講...

有呀...我都係要返工架~不過仲未同公司講,諗住滿3個月先!

但屋企人&公司比較熟嘅同事都知道,因為忍唔住想講...

大宅

係呀...等緊照....似有又似冇日子真係好漫長.....不過le d日子好快過....add oil!!!

而家既我又係渡過緊第二個漫長既階段la...

原文章由 easymo 於 08-10-10 21:52 發表
我下星期四先照呀
好心急, 好想快 d 照, 但係今日都應該只係5週第2日, 又怕咩都照唔到
依家日日都好似過得好漫長咁.......

大宅

我都要返工...而家都得一d熟同事同上司知...女人多...只怕未到3個月已經通左天lu!

[ 本文章最後由 菜菜子媽媽 於 08-10-11 00:04 編輯 ]

大宅

原文章由 菜菜子媽媽 於 08-10-10 13:24 發表
大家好呀...我都係第一胎....見到咁多6月媽媽係度傾真係好!我都終於等到le一日同大家傾下la!!!!

其實我一路都睇緊0905既bk媽媽forum...不過因為自己mens超唔準......自己都唔sure自己既預產期!所以唔知應該係5月定6 ...

你好呀~ 呢到越來越熱鬧啦! 真係好!
要好好休息,保持心情輕鬆呀! bb同自己健康最重要!

大宅

原文章由 菜菜子媽媽 於 08-10-10 19:44 發表
flytolittlemoon :
大家係度有同一個任務...真係可能好free同好貼心咁分享下架!!!大家互相支持la...加油! 我都發覺有左之後訓得唔係幾好...除左worrybb成長同工作有壓力之外(因為我老闆要我調去新地方做野 ...

有大家一齊傾下真係好好! 因為而家太早,暫時未同人講,但又原全冇經驗喎,無人同你分享/分擔真係好慘!
我(touchwood)暫時都食到野,未嘔啫. 希望遲d唔會太辛苦啦,因為我已經幾瘦下,唔想再瘦呀!

禁止訪問

複式洋房

hi all,
我昨天day 30用綠d check有好淺的線, 係幾乎看不到的.
今早(day 31)用曼仔, 有線啊, 不過都好淺...

我知道咁樣係有妊娠指數, 曼仔先有線的...即是理論上我是bingo... 不過我上次3-4月一次經驗, 同而家一樣... 後來去doctor照唔到... 在week 6左右就出血...入急症已經check到negative..... 在醫院check左一晚都係咩都無...佢地就只好話係流左...

然後我check返之前c+ doctor record...驗血指數...我都係一路跌緊... 即是, 一早已經是發育唔到...

因此, 而家我好calm....都係打算keep住check, 期望一日深過一日咋.....

希望我最後都可以跟你們分享...一同做0906mama~~

男爵府

HI:

因為早一晚去廁所有D粉紅色野,其實好少,尋日去睇C+醫生,話依家6week,見到個胎囊,但就未有心跳,醫生話要等多一至兩星期再照,好擔心ar,究竟幾week會check到心跳架?

禁止訪問

大宅

大家好! 我下星期四先睇醫生。到時應該係8 week。
今次有咗, 其實並沒有心理準備o 因為之前月經好亂, 一個月嚟兩次。西醫話hormone失調, 之後睇中醫調理身體。 10 月頭見月經冇嚟,仲以又係因為hormone, 所以叫中醫開了兩劑葯催經。點之都冇嚟。 後來懐疑有咗, 驗棒先知bingo 咗! 嗱嗱林食保胎藥。 好多年前試過流產2次, 才生了個女兒。現在好担心, 希望下星期照到心跳。其實月經失調兼自己年紀咁大, 今年已經打消再生的念頭。宜家真係有D驚喜。過仲有好多關要過…..

首頁

尾頁

跳至