6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

菠蘿小矇朱 發表於 16-10-3 01:24
長篇:
有日腦閉塞諗唔到煮咩俾囡食,忽然記起fb既BLW group度有個媽媽俾8個月無牙BB食雞脾,無牙都食到,好利 ...

有人同我講 fb blw 有人10m bb 無牙比雞脾,係咁話痴線, 講真,比我都覺得不可思議
不過佢食到成只雞脾仔,我覺得好勁,你都要好有心機倍住佢食先得!

我問返我另一個 blw b mama , 佢話唔係完全無可能, 要睇 bb 狀態

non blw mama 對好多事都覺得不可思議架(包括我)
fb blw gp 又唔一定係 blw mama 先入得!
add oil

我諗緊試 blw 當比 bb 玩,(因為平日返工唔係我湊,佢暫時非常受餵)當練手眼協調,攞野肌肉 jar
29/08/2014, BB born @w14. We will always love  you & hope you rest in peace  

大宅

パンダさん 發表於 16-9-12 19:10
蘋果又冇蒸林?牛油果夠唔夠熟呀?太硬吞唔到係會想嘔返出離㗎,我B之前塞咗幾粒硬豆腐入口都嘔
...

Hihi,我就快幫bb加固了,想請教每一餐係俾一款食物佢?定係要俾幾款佢揀架?另外,可以點補充鐵質呢?謝謝

大宅

KE11 發表於 16-10-4 09:13
有人同我講 fb blw 有人10m bb 無牙比雞脾,係咁話痴線, 講真,比我都覺得不可思議
不過佢食 ...

https://www.facebook.com/groups/478305525661440/permalink/653398814818776/
真係唔係痴線,係媽媽太睇少BB既能力,驚乜驚物

男爵府

菠蘿小矇朱 發表於 16-10-13 18:20
https://www.facebook.com/groups/478305525661440/permalink/653398814818776/
真係唔係痴線,係媽媽太睇 ...

我爸媽,99, 老公都係
我比條菜心莖阿女啜下,佢地當我痴線架
想殺女咁
啜唔夠1分鐘,就攞走

29/08/2014, BB born @w14. We will always love  you & hope you rest in peace  

大宅

WB1115 發表於 16-10-13 08:29
Hihi,我就快幫bb加固了,想請教每一餐係俾一款食物佢?定係要俾幾款佢揀架?另外,可以點補充鐵質呢?謝 ...

BB坐穏未?識吞嚥未?兩樣都Ok嘅話真係可以開始BLW, 如果兩樣都未得,咁你要等吓先!如果唔識坐唔識吞,食puree 都可能會哽親㗎,唔需要急於一時。
如果ready 嘅話,你開始時每餐俾一款佢試,連續試三四日,試有冇敏感,冇嘅話就可以幾款一齊俾佢自己選擇。
不過呢⋯⋯我有啲後悔俾太多選擇我B了,原本諗住俾佢早啲try多啲食物,會早啲知道有沒有食物敏感,點知佢是一個食家,而家食嘢前會望吓係咩離先食!望見唔係佢想食嘅嘢就唔食!即是揀飲擇食!
Iron rich food , 你可以參考呢個表

大宅

パンダさん 發表於 16-10-14 04:34
BB坐穏未?識吞嚥未?兩樣都Ok嘅話真係可以開始BLW, 如果兩樣都未得,咁你要等吓先!如果唔識坐唔識吞,食 ...

請問點為知識吞嚥呀?未坐穩,不過想知道多啲資料做定準備。希望有個好開始,thx(emoji)(emoji)

大宅

WB1115 發表於 16-10-14 06:47
請問點為知識吞嚥呀?未坐穩,不過想知道多啲資料做定準備。希望有個好開始,thx(emoji)(emoji)
...

世界衛生組織建議所有的寶寶都嬰兒完全哺餵母乳六個月,之後逐漸加適當的固體食物,而建議副食品添加應該是適時的、營養足夠的、安全的,可以從以下幾點來做判斷:

1.視孩子的發展而定,例如:可以坐著、控制他們的頭頸部、且與軀幹成一直線。
2.全家用餐時,寶寶會注意家人進食,有時會伸出手靠近食物。
3.觀察留意唾液較以前分泌有增多現象,有時會閉著嘴做咀嚼狀。
4.孩子對可以吃的食物表現出興趣,且有伸手拿取動作。

我一開始係餵咗兩次米糊睇吓BB識唔識吞,識吞之後就餵青豆蓉,我大概7個月後先開始半blw.
你見BB ready, 就可以試吓蒸或烚carrot, green peas, 蘋果、香蕉.....佢自己可以拎住食,食得好先再試其他嘢。
俾啲時間BB,真係唔好心急,一歲前bb以奶為主,固體為副

大宅

パンダさん 發表於 16-10-15 22:25

世界衛生組織建議所有的寶寶都嬰兒完全哺餵母乳六個月 ...

好呀,謝謝你

複式洋房

留毛學野

大宅

阿仔宜家七個幾月,六個幾月開始blw,有spoon feed, 不過見佢食粥食得小,好多時幾啖就唔食。
我個仔比左十幾次先肯攞起菜心條 ,之後再比二十幾次都未肯自己放入口 ,我放入佢個口 ,佢都唔係咁想食 ,試範左好多次 ,好似對食物冇大興趣 ,就算有食 都係細細啖一啖半啖 ,好似驚會啃親咁 ,好多時放係佢嘴邊會避開 ,宜家儘量安排同大人食晚飯時間blw。
已經試範過好多次 ,有時又食佢手上既野 ,又比我手上既佢試都唔得,起碼前前後後掉左百幾條菜芯條落地,其他間中比牛油果/甘荀都唔計,真係好浪費。
好灰 食粥仔又麻麻地 ,blw又唔肯食 。
求方法及正能量。

大宅

回覆:lovelykkchu 的帖子

follow, 我個仔又係唔食粥,先前試過食到一碗,最近一啖都唔食。開始試blw, 但好似唔識食,成日嘔

別墅

回覆樓主:

follow

子爵府

係咪要bb識自己坐先開始得BLW ?我小朋友就黎六個月未識自己坐

大宅

days.bb 發表於 16-11-5 01:11
係咪要bb識自己坐先開始得BLW ?我小朋友就黎六個月未識自己坐

我睇書寫係,否則容易choking,識青蛙坐都可以

大宅

ninachu 發表於 16-6-5 22:02
我b女 5個半月大,下星期開始試blw,好多人都反對,但系我要比佢試下先,先試香蕉,牛油果,蕃薯,蘋果,希 ...

蘋果係咪街市買個啲?連皮食?

侯爵府

Slamduck 發表於 16-11-18 22:17

蘋果買fuji霖D,蒸完比佢咬下梅下

大宅

回覆 パンダさん 的帖子

芝士唔係要一歲先食得架咩?

大宅

sinkaman0203 發表於 16-11-20 00:10
回覆 パンダさん 的帖子

芝士唔係要一歲先食得架咩?

Cheese & yogurt 6 個月食得喇

大宅

Slamduck 發表於 16-11-18 22:17

你可以連皮蒸,不過唔需要連皮餵食

大宅

我女就六個月,想行BLW, 想入FB gp, 但無 accept, 有無人帶到我入fb?

首頁

尾頁

跳至