親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

珠海橫琴長隆海洋王國點去?
想去澳門2日再加1日橫琴長隆..應該點去?想第1日去左長隆先.去完王國就番去澳門食晚餐同訓,唔睇馬戲.
咁我應該搭金光飛航去澳門再去珠海還是直接香港搭船去珠海? 因為未去過珠海所以唔清楚,會帶1個小喼,其實係咪一早去澳門去酒店寄存左行李再去王國?到夜晚番黎再拎番行李checkin上房?希望大家可以教下我,我有睇舊post..覺得好亂

侯爵府

琋琋媽媽 發表於 16-7-12 01:38
珠海橫琴長隆海洋王國點去?
想去澳門2日再加1日橫琴長隆..應該點去?想第1日去左長隆先.去完王國就番去澳 ...

你意思係咪唔住長隆?朝早去長隆,夜晚返澳門住?

由珠海碼頭去長隆大概1小時車程

氹仔碼頭坐巴士去蓮花口岸(15分鐘),落車過澳門關,上車去橫琴口岸,落車過珠海關,再上番車去長隆……我上次係氹仔碼頭12.30上大巴,大概1.15到長隆

你想點安排就要睇你自己決定,慳時間的話可以帶埋行李去長隆放locker

珍珠宮

ming1020 發表於 16-7-12 02:09

長隆個locker幾錢一次?會唔會去到full晒?

珍珠宮

ming1020 發表於 16-7-12 02:09

氹仔碼頭坐巴士去蓮花口岸係幾號巴士?
係咪全部上落車過關都有清楚指示牌?

侯爵府

琋琋媽媽 發表於 16-7-12 09:04
...

有一架中旅大巴會途經氹仔碼頭,係氹仔碼頭金光飛行櫃位買票,30蚊一個人(港紙人仔同價),關口好細好容易搵到架車,過哂關就直去長隆……locker我就唔知幾錢

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ming1020 發表於 16-7-12 20:05
有一架中旅大巴會途經氹仔碼頭,係氹仔碼頭金光飛行櫃位買票,30蚊一個人(港紙人仔同價),關口好細好容易 ...

如果識路的話,去蓮花口岸搭巴士會快d,同埋幾蚊一位。

呢架大巴要當地book 位,我地上次人多上唔到,自行搭巴士去!

伯爵府

...

蓮花口岸去新濠影匯酒店後面,望得見的,你可搭hotel shuttle.

伯爵府

...

過關後坐14, 86, K10,K11 巴士,一出過關便見個巴士站

wcpcelia    發表於 16-7-14 14:21

大宅

回覆樓主:

想問各位jm如果係拱北過可以搭咩車?thanks

伯爵府

豬包仔 發表於 16-7-14 13:01
想問各位jm如果係拱北過可以搭咩車?thanks

有架大巴中旅的響九州港開去長隆,拱北是中途站,不過車程約九個字。最近是橫琴口岸去,約15分鐘到。

大宅

poohbb_hk 發表於 16-7-14 15:22
有架大巴中旅的響九州港開去長隆,拱北是中途站,不過車程約九個字。最近是橫琴口岸去,約15分鐘到。
...

thanks,因為我會住拱北嗰邊,所以要係嗰邊上車。

伯爵府

豬包仔 發表於 16-7-14 15:32

好似要響九州港的大巴book 車位先可中途上車,有無其他車響拱北,我就唔知。

水晶宮

長隆海洋點玩好?
第一日從HK即去?點最快?
如果去到已中午,夠唔夠時間玩?
定係第一日住MACAU,第2日一早去?

別墅

chocolatebean 發表於 16-7-15 18:35
長隆海洋點玩好?

覺得認真玩半日唔夠,睇吓表演,做吓手工,預埋人多要排隊,半日好趕。之前去過先住1晚澳門再住長隆。澳門住嗰間酒店好近蓮花口岸,行去兩三個字,再坐車去橫琴口岸,再坐海洋王國shuttle bus, 全程約一個鐘。

別墅

chocolatebean 發表於 16-7-15 18:35
長隆海洋點玩好?

你可上佢地官網,睇吓有咩啱玩。如果帶小朋友去,check吓可以玩到啲乜,再plan吓点玩法。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:chocolatebean+發表於+16-7-15+18:35

原帖由 mckm2007 於 16-07-21 發表

覺得認真玩半日唔夠,睇吓表演,做吓手工,預埋人多要排隊 ...

伯爵府

豬包仔 發表於 16-7-14 15:32
你好, 我下星期都會住拱北, 想去睇馬戲, 你最後係坐左咩車去? 車程幾耐? 幾$?
A million thanks!

大宅

回覆樓主:

唸住住澳門船,三日兩夜,其實住一晚澳門先,第二朝先去海洋王國。定第一晚住長隆,第二日先住澳門,好d呢。

大宅

回覆樓主:

仲有,好似冇咩人提拱北過關。但我想住間酒店,近拱北。是不是真的冇禁方便去長隆呢?

大宅

loloyan 發表於 16-10-17 18:25
仲有,好似冇咩人提拱北過關。但我想住間酒店,近拱北。是不是真的冇禁方便去長隆呢?
...

我最後係搭的士去,酒店職員話我地有小朋友,搭的士較方便,同搭巴士價錢差唔多(巴士每位20,大小同價),仲要行返去拱北關口嗰邊等上車,班次唔密。的士60-70元左右,20分鐘就到,其實都好方便,又唔洗住咁貴酒店,加上我回程過返澳門,拱北嗰邊又多嘢食。

首頁

尾頁

跳至