婦女醫護

跳至

首頁
12345...30

尾頁

大宅

原帖由 bkmummy 於 09-1-13 19:00 發表
卡樂B薯片,

唔好意思呀! 轉咗新版我搵唔倒pm點樣回覆, 我都要再試吓, 所以我在這裡覆你先, 我没有msn架

不如你考慮開返個msn啦, 我地msn既陣容好強大, 好開心架

大宅

88yan88
你知道嗎, 情緒病越早得到醫治, 康復機會越大, 同埋明明可以有藥物令你唔駛捱呢d苦

我明白起初食藥時係會有d抗拒, 我果時都係咁, 我心諗唔係呀, 食情緒藥? 會唔會食一世? 會唔會有負作用? 不過當我食左之後, 好快已經無左果d驚既感覺, 其實呢d藥只係血清素

至於你問我會唔會要食一世, 我可以用自己既經歷來肯定你 - 唔會, 因為我而家已經停藥一年多, 期間情況都好好

你知道嗎, 呢到好多姊妹都食緊藥, 佢地都係一心等停藥, 然後就可以踏進佢地生活既另一層次, 記住我地係病中都可以充滿希望同喜樂的

大宅

美麗 / kaka / kikiwo / muimuisy / shadow / tigerl

還記得第1次病發時, 我咩都唔知, 又無驚恐既資料係手, 果時真係好無奈, 上網搵到既野又好散, 零零聲聲咁, 直至搵到bk呢到, 好多人分享自己既經歷, 我才鬆一口氣

我是在神的帶領及你地大家既支持下康復的, 有見及此, 我想為大家整緊一個blog係有關驚恐症, 上面會有d有關驚恐既資料, 當然更需要你地既支持啦, 你都知啦, 我卡B無左你地又點成事呢

我想有一part係比大家分享返由病發到醫治既心聲, 希望可以籍此比一d患者/佢地既家人明白多一點, 內容字數不限, 如果shadow不加入粗口就好了...haha

另外, 如果你地有d覺得有用既website, 可以send比我, 我post 埋係果到

希望我地一班人集合, 可以幫到更多有需要既人

大宅

原帖由 himhim媽咪 於 09-1-14 04:13 發表
大家好,我宜家食僅隻藥叫paroxetine。你地有冇食過啊。我食左兩個星期,病發得好密,晚晚臨訓就黎attack我。但就算冇病發我都晚晚失眠。不過,食左藥之後會死或心臟病既feeling就少左。 ...

我未食過你呢隻藥, 我果時食既係seroxat 20mg, 我以前都係通常臨訓前被attack

不過我覺得驚恐應該唔會日日同一時間黎搵我地, 如果係我地就發啦, 知佢日日11:00pm發, 我日日10:00pm就去訓, 咁咪可以避過左...haha

其實我地自己覺得晚晚臨訓前被嚇, 係因為我地試過1-2次次咁既經驗, 思想上已經有左呢d習慣性既記憶, 晚晚到左呢d時間我地自己就驚定先

你嚐試上床前祈禱, 求神比你有平安既心, 讓你放下所有唔好既感覺及經歷, 給你有好好的休息...

大宅

himhim媽,
我開頭食藥頭2個星期都好似你甘呀, 個人好驚, 因覺得每晚都係o個個時候來搵我, 我就好似卡b甘講月來月早訓, 初初12點訓, 到後來9點就訓, 食藥的時間都月來月提早, 就甘過左2個星期, 夜晚的發作感覺慢慢無左, 甘我就過返正常的睡眠時間, 其實我覺得開頭夜晚會發作, 係藥物開頭的反應, 當你接受左佢就唔會再係甘, 所以你唔洗驚架, 好快會捱過去啦..
仲有呀, 你食o個隻藥, 有個e生都開過比我,
e生講係同seroxat的藥方係一樣架, 只係廠商唔同, 份量各樣都一樣, 我都有睇過書, 書內都有講呢兩隻藥係一樣架, 所以你可以放心,好快你會月來月好...

民房

昨晚又發作,驚到我飛起。 不過真係要再多謝大家的回覆。我會好正面來面對,3年了不希望2009繼續再驚。 大家努力啊。我看到有朋友要旅行,玩得開心d。

民房

唔記得有無分享過呢個關於驚恐的漫畫,我覺得好有同感,我呢幾日都係咁。 睇醫生都要離開到屋企先睇到...

http://hk.myblog.yahoo.com/chulamandmama/article?mid=1

大宅

junofan,
你要加油呀, 你要知道我地呢度每個姊妹都甘支持你架,我記得我第一次要去睇e生時係要走去元朗睇, 但我真係好驚, 甘遠..成日諗住無可能會去到, 但最後都可算成功, 你都得架, 只要積極面對,..

大宅

各美女會員,
新年的團拜活動我打算在初五舉行,
我會睇人數後去book酒樓食dinner,
如有意見可以提出呀...thx

將會出席人數:
天使愛美麗
tigerl

民房

原帖由 天使愛美麗 於 09-1-14 12:09 發表
junofan,
你要加油呀, 你要知道我地呢度每個姊妹都甘支持你架,我記得我第一次要去睇e生時係要走去元朗睇, 但我真係好驚, 甘遠..成日諗住無可能會去到, 但最後都可算成功, 你都得架, 只要積極面對,.. ...

多謝你,我會繼續嘗試!因為甲狀腺已經心跳快,再加驚恐就再快, 有時好辛苦, 不過都要嘗試。我知道的。
你們每一位真的很好,令我很溫暖。

大宅

jon

咁姐係你係第一次發甲亢.定係已經食左一排藥停左藥又翻發/?點解唔食得藥?

你結左婚有小朋友未?其實講真,,唔係話建議你食藥..不過如果你係無咩原因唔食得藥既話..而你既病又好影響到你既生活既話,,食藥未嘗唔係一件好事..有時我自己都會幾唔開心嫁..要食咁多藥..不過我真係好想醫得返好.親後生聽話食夠療程..係咪.同埋食藥.唔係你想像中咁大件事...唔好咁worry!! 正所謂.想開心.總要有犠牲....

大宅

原帖由 天使愛美麗 於 09-1-14 12:11 發表
各美女會員,
新年的團拜活動我打算在初五舉行,
我會睇人數後去book酒樓食dinner,
如有意見可以提出呀...thx

將會出席人數:
天使愛美麗
tigerl

我報住先,咪蝕底.,,哈

因為我老公初3去旅行都初9..所以我應該ok

民房

原帖由 ...KAKA... 於 09-1-14 13:33 發表
jon

咁姐係你係第一次發甲亢.定係已經食左一排藥停左藥又翻發/?點解唔食得藥?

你結左婚有小朋友未?其實講真,,唔係話建議你食藥..不過如果你係無咩原因唔食得藥既話..而你既病又好影響到你既生活既話,,食藥未嘗唔係 ...

因為肝的止數高,唔可以食甲亢藥住,會去驗血再睇下點。我其實食在二年甲亢藥,無事就停了一年,到了十月才發,可惜太驚到十一月才看醫生,醫生話現在不可以食藥.....
我覺得甲亢有事就會有驚恐反應,都唔知應該點分,不過我都想問下要是睇驚恐應該去邊度睇? 心理醫生嗎?

大宅

原帖由 junofans05 於 09-1-14 14:14 發表

因為肝的止數高,唔可以食甲亢藥住,會去驗血再睇下點。我其實食在二年甲亢藥,無事就停了一年,到了十月才發,可惜太驚到十一月才看醫生,醫生話現在不可以食藥.....
我覺得甲亢有事就會有驚恐反應,都唔知應該點分,不過我都 ...

你想要邊一區既精神科醫生? 我有大埔/銅鑼灣區, 銅鑼灣果個就正是kaka同tigerl既醫生, 而大埔果個就即係天使愛美麗既醫生, 有需要我可以pm比你

民房

原帖由 卡樂B薯片 於 09-1-14 15:25 發表

你想要邊一區既精神科醫生? 我有大埔/銅鑼灣區, 銅鑼灣果個就正是kaka同tigerl既醫生, 而大埔果個就即係天使愛美麗既醫生, 有需要我可以pm比你

pm 大埔/銅鑼灣也可以,我住沙田的.. 謝謝你..
p.s:貴嗎?

男爵府

KAKA~
多謝你既回覆~
我都唔知點講好!好假既感覺令到我好唔舒服,每日一早起身我就會去feel下今日個感覺點,所以每次一feel到個感覺唔好,個日個心情就會好差,會亂發脾氣,令到身邊既人好辛苦,但係我真係唔想睇西醫,因為我唔係好信佢地,好似講返之前,我一開始個時,就成日以為自己有病,成日出入醫院,醫完哩樣醫個樣,d西醫小小事就開抗生素比我,我真係食過好多好多抗生素,食到個人身體好差,所以我真係好唔信d西醫。
其實講返轉頭,我一開始就冇大家講個d驚唔敢出街,唔敢去遠地方個d,不過就只係驚死,日子一日一日咁過,d日子就好似愈來愈假,到兩年左右=近排,好似開始聽到小小聲個心就好寒,有d聲突然出現或者係我發緊夢個時有人同我講野,我就會手心出汗,個心跳得好快,跟住人地介紹左個中醫比我,我去睇佢,佢開左三"仔"藥比我,今晚係最後一"仔",之後要再睇,我第一"仔"係第星期一夜晚食,咁星期二就小左聽到聲就驚,同手汗小左好多,不過好假既情況就冇改善,不過我會試下再睇,睇下情況會唔會改善。
ps. 我想問下大家,如果食西醫既情況係點?
一食d好假既感覺係唔係冇晒?個人心情好好?

大宅

原帖由 junofans05 於 09-1-14 14:14 發表

我覺得甲亢有事就會有驚恐反應,都唔知應該點分,不過我都 ...

哦..原來係咁...其實@幾難分係驚恐定甲亢既關係..不過你可以去睇醫生問下佢既意見...

男爵府

卡樂B薯片
我都好想好返,但係我真係唔想食西藥,我好驚食左就好,一唔食就病發。
會唔有咁既情況?係唔係要食好耐ka?
價錢係唔係好貴ka?

大宅

原帖由 88yan88 於 09-1-14 17:31 發表
KAKA~
多謝你既回覆~
我都唔知點講好!好假既感覺令到我好唔舒服,每日一早起身我就會去feel下今日個感覺點,所以每次一feel到個感覺唔好,個日個心情就會好差,會亂發脾氣,令到身邊既人好辛苦,但係我真係唔想睇西醫,因為我唔係 ...

我同你一樣,個時我都係一起身第一件事就係每日望同一個地方.feel假唔假..呢樣野你一定要介.仲有就係個時我會好驚自己有幻聽,有一次聽到少少bibi聲嚇到我成個人痴線..即刻打俾卡b.先慢慢定返少少,我諗卡b都應該記得..仲有好假既感覺係要靠自己嫁,要首先養成唔準再去feel呢樣野,呢d真係只可以靠自己醫生都幫你唔到,佢只可以開藥你食..不過食左藥個人真係定好多嫁.通常你岩岩開始食佢會加d鎮定劑你一齊食,等你個人定返好多先,同埋岩岩食會有少少副作用.鎮定劑亦都可以令副作用減低d...放心..鎮定劑食3,2個星期係唔會上癮既...但係如果你決定睇醫生既話..到個人定返既時候就真係要介左feel 假呢個習慣..我係過來人.我話俾你聽,如果你介到唔feel.慢慢你就唔會再覺得假...信我..你都睇到我之前既post..我驚假係驚到痴線既人...我都可以好返.你都得嫁!!!初初可能真係會覺得好難..控制唔到..但只要你情況穩定左之後,你就唔會再俾假呢樣野徒你時間.我依家自己諗返起都覺得,其實有咩好驚,同埋真真假伋其實係咪真係分得清楚..點為之真同假先...可能你覺得好蟬...不過希望你真係可以做到.同我一樣..從地獄逃出來...企返起身做個正常人!!!! add oil !! support u!!

男爵府

kaka~~
你就好啦~咁你宜家身體點呀?
d假感覺好返晒啦?
食左幾耐藥先可以好似你咁好返晒?
醫生有冇講過點解我地冇啦啦會咁有好假既感覺呀?

首頁
12345...30

尾頁

跳至