婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

你有呢個病幾耐? 嘗試睇中醫啦! 我宜家都係1個禮拜食1次中藥, 冇食西藥. 中藥應該幫到你.

大宅

回覆 蘑菇 的帖子

請問邊間中醫,有冇聯絡方法?我差唔多1年啦,所以好想快d好返,你睇左中醫幾耐有改善?

伯爵府

中醫會比較慢d, 要有耐性, 我食咗5劑左右已見效.

博醫館中醫臨床中心

彌敦道677號恆生旺角大廈1405室

Tel : 3426 3636

記住要預約.

大宅

我呢排都係,心情好壞,
上幾個星期好驚自己有BB,
因為怕好痛好痛,怛到呢兩個星期,
怕自己會死,怕身邊人會死,
真係好驚好驚,怕會有意外,
怕自己會有大病,怕自己開始老,
怕身邊人開始老,真係唔知點好,
種感覺好辛苦,以前既我唔係咁,
個個都話我係開心果,但依家,唉.........

複式洋房

回覆:我有驚恐症 (Part 2) http://panicdisorder.mysinablog.com

係咪有新版?
d人唔見晒?

男爵府

畀面勳章

回覆 蘑菇 的帖子

想問下幾錢睇一次架?

大宅

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我都想知中醫有用嗎?我有呢個病成2年喇,好左一年,到3個月先發作一次!
最近我有間中發作喇,真係好可怕!覺得個人好虛無,成個人腳都軟!我搵方法去冷靜自己,去數物件LA,數完1-90個種感覺又係返到!!
唉~~好討厭咁呀!

珍珠宮

回覆:我有驚恐症 (Part 2) http://panicdisorder.mysinablog.com

我呢兩年都係咁,好驚死,驚冧樓,驚自己有病,驚有天災,驚親人有事,驚一睡不起,搞到訓都訓得唔好,呢排我決定做身體檢查,因為成日凝住自己有病個心好唔舒服,一諗起就頭暈眼花標晒冷汗心跳加速,呢種感覺真係好難受

大宅

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我自己呢排都係斷斷續續咁發作,我好希望呢個版面一路keep住有同樣經歷過驚恐症既人係呢到一齊share一齊亙相鼓勵呀!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BREADWING 發表於 13-5-8 21:01
我呢兩年都係咁,好驚死,驚冧樓,驚自己有病,驚有天災,驚親人有事,驚一睡不起,搞到訓都訓得唔好,呢排 ...
我都好似你咁, 成日凝住自己有病, 個心好唔舒服, 驚到好頭暈, 標冷汗, 心跳加速, 食唔落野, 瞓唔到覺

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章

我有這病已年幾, 有食藥但有時都會up and down, 點知上星期岩岩發現有左5w, 立即停藥(其實醫生講隻藥無話對胎兒有影響, 不過驚就停)
現在反而心情仲好左好多, 個人感覺踏實了!

想問有無jm 食緊藥有左, 大家分享下, 待我唔駛有時亂諗野

大宅

回覆 crystal36 的帖子

我有BB時, 都有食藥!現在小朋友已4歲幾了, 沒問題的!

別墅

你們大家好, 可能我故事長D, 請見諒.

我第一次上來, 我個情況係咁GA, 我前年半左右轉左份新工, 做左一星期都係適應唔到辭左工, 但當時番工每朝坐巴士我都有左腳痺既情況, 痺痺下個心又急埋好似冇力咁, 咁我睇醫生, 他幫我驗血有甲亢, 但這次同我以前甲亢既感覺好不同, 以前甲亢會瘦, 個人好似好多POWER咁, 都不會腳痺, 仲好有氣力. 醫生見我甲亢都復發左5次, 叫我飲碘水啦, 咁我想可能壓力大, 停左找工醫好個病先, 飲完之後幾個月變左甲減. 之後要調教補充劑. 但一直食既期間我都仲有左腳痺個人好累既情況, 出街心驚驚, 以為是甲底反應, 咁一直出街都好似要用好大勇氣咁.

到了近半年政府醫生話我甲狀線回到水平, 正常人一個, 我說我成日出去腳痺, 冇力, 醫生話我有焦慮. 佢只是叫我去找人傾下啦, 越驚要出去多D克服. 但我只要一想到單獨去遠D地方要坐車一個站都驚驚個人有D抗拒, 係坐巴士, 地鐵, 行行下屋企附近個心好似離一離, 個人好似想向後暈底冇力, 想即刻回家, 隻腳好似唔識郁. 而家出去男友家都要坐的士, 佢住新界個邊. 通常而家都留番在家, 個人好似咩都冇咩興趣.

咁我試下見社工, 社工同我做了3堂既認知行為治療, 都是同我講下有咩心事, 叫我自己要試用一D方法分散自己, 個個人用既方法唔同, 佢同我講我唔係病, 只是情緒, 食藥冇用咁, 做運動, 番工慢慢冇事. 每次都番家要寫底自己心情, 評分, 但好似都冇咩大幫助. 有時同佢講完番家我個頭好似仲痛仲累.mg:" />

咁我前日忍唔住要家人陪去見家庭醫生啦, 醫生就話我有panic attack, 開左3隻藥1星期份量俾我,
每日吃
Lexapro 5MG 1次
Deanxit 1 粒1次
Alprazolam 0.25MG 半粒2次 (需要時)

我細個都好怕吃藥, 何妨呢D精神藥, 我望住D藥個腦諗來諗去, 個頭又痛, 胸口又驚到麻痛, 會0吾會我唔係呢D病GA, 怕食左D藥唔知個人有咩反應, 我上網見人講食左D藥初期仲有機會想自殺既危險, 我又好驚, 其實焦慮同抑鬱有咩唔同咁. 我唔想為D咁既野死. 我唔想俾壓力家人.

請問你們有否吃了藥有冇咩副作用咁. 同埋醫生冇講得好清楚呢D藥要早上吃定晚上吃咁. 是否有幫助同唔依賴, 但社工又話藥物醫驚恐係最冇效咁. 同埋下個月有份工叫我入職, 我都唔知接不接受好. 這工是我未怕出街之前見的. 定找一些冇咩壓力既簡單工作先, 我過左咁耐冇返工而家都唔知出去點做野.

我都唔知自己想點.

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆:zoo2005 的帖子

你打電話問醫生啲藥怎樣食啦!

開心過每一天吧!

別墅

回覆 希爾達 的帖子

佢教我D藥要早上吃........不過我有D驚..食唔斷尾...

男爵府

引用:回覆+希爾達+的帖子佢教我D藥要早上吃.....

原帖由 zoo2005 於 13-09-17 發表
回覆 希爾達 的帖子

佢教我D藥要早上吃........不過我有D驚..食唔斷尾...
以我所知腦部血清素不足,㑹引起panic attack !藥物可以幫助平衡血清素,一旦血清素正常返,就可以停藥!另外運動也可幫助平衡血清素!如果擔心是否須要到藥物幫助,可看多個醫生攞多d 意見!

首頁

尾頁

跳至