醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

hker 發表於 17-8-22 00:56
請了工人,才叫現在這個走。

完約的有沒有?妳在那兒請的?有些agent 質素麻麻地。我記得家傭那邊好像有 ...
如果我叫佢應該會做的,不過我實在忍受唔到佢地的衛生程度,我又習慣晚上沖完涼即洗衫,為左慳水慳電我就一次過洗埋啦...無理由三個人仲分幾廿機

大宅

hker 發表於 17-8-21 12:31
好?
昨天才被我剷完。
你姐姐做慣有錢人都咁好,佢真係好好...之前我見過D,一定要有自己房,證明香港好多有錢人,工人都有要求,唔想揀我地呢D窮等人家做..

侯爵府

pylau 發表於 17-8-22 01:03
如果我叫佢應該會做的,不過我實在忍受唔到佢地的衛生程度,我又習慣晚上沖完涼即洗衫,為左慳水慳電我就一 ...
啦!我話了妳這些"super woman", 看工人低效率不順眼,樣樣自己做快夾好!
我是一條懶蛇,我無能為力。 (加上我工人絕對正常爽手的)

我一人一機衣服的。

好多工人以為我們隨便有十萬九千七元。亂花資源,還"死口"唔認。e.g.我$3000電費,我工人話不貴啦。

今天東方的:

照顧長者港府擬擴外傭來源
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170821/00176_020.html

如果,居家安老包外傭費的,就好啦!津貼少少也好啊!

well,我工人是傻的,第一個boss 的孖屋時時無人住的。她一人在家,時時一個人哭!她只想去細屋打工,有人的屋(不知是真是假了)。而且不想要bb的家庭. 怎知,我的貓現在變了bb,一見工人不停哭叫!衰貓,哈哈!

第二間屋炒她的。(太太帶女女去外國開學; 也覺得她中文很差,什麼也不聽明所以炒她)。

來我家,中文很快掌握了!(只要有人跟她們多說,印傭外語能力真的很高,進步很快!)

大宅

hker 發表於 17-8-22 01:19
啦!我話了妳這些"super woman", 看工人低效率不順眼,樣樣自己做快夾好!
我是一條懶蛇,我無能為力。:wah ...

我其實都是一條懶蛇,不過我無你那個咁好的工人,我迫住要做...我懶都無分洗喇,再分我唔洗訓喇..:(

你知唔知今晚我媽訓覺前好熱佢成身濕晒,阿姐居然拿份報紙放佢件衫墊著個背,話索汗好....我O晒咀唔知講咩好,我唯有拿件衫出來話幫佢換過件衫,,,,反正都係我洗...唉,咁你話我點放心

佢地真係以為我地唔駛做有錢,所以佢地都期望唔駛做有糧出﹗

你姐姐有無好得咁交關,我恨都恨唔到....十個工人十個都想最好屋企長期無人,可以為所欲為啦,你姐姐居然相反?難以置信呀

我個菲姐而家都跟我媽學到少少中文,不過一定無印姐咁好喇.

題外話:淘宝有無粉紅消毒藥水賣呀?我搵唔到有

侯爵府

pylau 發表於 17-8-22 01:47
我其實都是一條懶蛇,不過我無你那個咁好的工人,我迫住要做...我懶都無分洗喇,再分我唔洗訓喇..:(

你知 ...

大陸叫: 洗必泰消毒清洗液
氯己定/ 洗必泰Chlorhexidine

嘩!這個在傷口中,最重要的,在香港買好d 啊!這個帶菌好大鑊的。反而洗傷口包我覺得好ok. (我那時買了很多)。https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.1.76bf523qjx5YF&id=538067581009&ns=1&abbucket=10#detail

生理鹽水好平的。鹽水/ chlorhexidine 間著用吧。

妳媽好點沒有?記著不要天天搞傷口(如果沒太多膿吸出來的話,2-3天換一次)。

皮膚外科手術前的消毒:氯己定(Chlorhexidine)酒精溶液是比碘酒更佳的選擇

http://shelltaiwan.blogspot.hk/2016/08/blog-post_68.html

=========================================
妳工人真係

如果發生在我身上,我真的"開拖"。爛肉怎搞?痴痴地的!懶到呢!狗仔濕,也不是拿報紙吧?何況是一個人?當然換衣服,換床單啦。

我工人從來沒那麼大膽!找死啊? 她不會用於自己身的,也請不要用到我爸身上。

大宅

hker 發表於 17-8-22 02:07
大陸叫: 洗必泰消毒清洗液
氯己定/ 洗必泰Chlorhexidine
嗯,我也想這些應該是香港買好點..連續整了兩三天,好像乾了點,但又無太多膿吸出來....
佢訓覺始終要壓住那個位,所以訓醒就整甩了,無得二三天換一次..

我都唔明點解佢會咁,報紙咁DIRTY 摸完都要洗手啦佢仲墊落個背..仲覺得理所當然咁., 我真係無言..

侯爵府

pylau 發表於 17-8-22 02:33
嗯,我也想這些應該是香港買好點..連續整了兩三天,好像乾了點,但又無太多膿吸出來....
佢訓覺始終要壓住 ...

妳上面再同一塊大紗布保護"豬油膏"。每天換豬油膏完全沒療效的。

or,

https://item.taobao.com/item.htm?id=549784087907&ali_refid=a3_430582_1006:1105724598:N:保护脚跟:8713702766018a11546e76a31800bcb8&ali_trackid=1_8713702766018a11546e76a31800bcb8&spm=a230r.1.14.1.76bf523SvyeFz

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.40.76bf523Cr5h21&id=556461785328&ns=1&abbucket=10#detail

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

AhC 發表於 17-8-22 00:18
我剛完約四年的印姐,
在台灣做過三年,
請她主要是照顧我呀爸,

你真好命,這工人好有責任,就是這第一餐飯就知心地如何

大宅

hker 發表於 17-8-22 02:55
妳上面再同一塊大紗布保護"豬油膏"。每天換豬油膏完全沒療效的。
即係兩三天才換一次呀?但沖涼都會濕喎﹗我一塊開四,會唔會太細

大宅

hker 發表於 17-8-21 12:31
好?
昨天才被我剷完。

你姐姐同你地熟络咗先發晦氣,睇你地平日相處中間好有愛呀,所以你姐姐都唔介意你剷佢,明白你嘅出發點係為整體好,人總有情緒,佢肯表現出嚟總好過收埋然後玩嘢唔撈,咁當然都要你姐姐本性纯良, 而我就管理好我姐姐情绪等佢再搞掂媽咪,可能相處耐咗,我妈咪幾聽姐姐講,反而有時我地搞佢唔掂

你講嗰啲唔係真鮫魚定係都係有機?係街市一份鮫魚約30呅绝對夠三人份量,细食多其他配料隨時夠兩餐

侯爵府

太陽花0805 發表於 17-8-22 11:50
你姐姐同你地熟络咗先發晦氣,睇你地平日相處中間好有愛呀,所以你姐姐都唔介意你剷佢,明白你嘅出發點係 ...
都話做jm啦!或做我媽媽。
鮫魚,街市一大條魚切出來那些啊(2呎長)。一片要$30-40, 要兩片才夠食。一份份?細細條那些?那些是鯖魚,是不是?細鮫。(我以前泰國姐姐bbq 好好味的)

我爸爸不會聽姐姐話的,不知她是誰,特別是"發癲"時,第一個罵一定是她。可能,只對著2 年掛?對了6 年可能ok 掛?

我姐姐也是super woman, 好好力的。(所以時時過份熱心,我是龍年生也是一條大懶蛇,好怕狗年生的她。 好煩)。我是食腦的。偏偏她就是行動派,不太懂組織/預計後果,但又時時搶"話事"。我不順她又黑面!她當正我是妹妹/女女。煩!
據聞,龍狗的人,也是爭做"話事人"的,12 生肖中,很相沖的。哈哈!

不過,我貓貓完全被收服了!只會跟她,姐姐一出來,嘩!衰女一陣風撲過去痴著她!

侯爵府

pylau 發表於 17-8-22 09:19
即係兩三天才換一次呀?但沖涼都會濕喎﹗我一塊開四,會唔會太細
豬油膏(人造皮)是防水的。不會濕的。
妳是後跟位,比較難搞,所以,面再貼紗布吧!(或買個我給妳的link , 沖涼/ 睡覺時套在傷口上面)。

日日換人造皮傷口不會好的。不如買一般膠布可以了。(當然,要因應不同傷口,有時膿太多便要換人造皮了)。

大宅

hker 發表於 17-8-22 12:42
都話做jm啦!或做我媽媽。
鮫魚,街市一大條魚切出來那些啊(2呎長)。一片要$30-40, 要兩片才夠食 ...

係一份份切開嚟好似魚扒咁,唔係一條條,我問過話你鮫魚,係咁樣嘅,30呅有幾片合益街市都有呀

https://www.xinshipu.com/zuofa/155803

侯爵府

太陽花0805 發表於 17-8-22 13:02
係一份份切開嚟好似魚扒咁,唔係一條條,我問過話你鮫魚,係咁樣嘅,30呅有幾片合益街市都有呀

咁平?我一直買,是切出來的,好像$6/8一兩?(還要搭個頭)
夏天我好懶,好少去街市買魚。 (因為,我好憎食魚,所以,叫姐姐們食sadine/ 急凍魚。幾衰,夏天拿著魚四圍行,真的好臭)

今天去看看先!回來報價給妳聽。

大宅

hker 發表於 17-8-22 12:47
豬油膏(人造皮)是防水的。不會濕的。
妳是後跟位,比較難搞,所以,面再貼紗布吧!(或買個我給妳的link ...
原來人造皮不可以日日換的,唔該晒你.

大宅

太陽花0805 發表於 17-8-22 13:02
有無試過百佳的越南產石斑?得唔得?

大宅

pylau 發表於 17-8-22 13:47

我好少買超市嘅魚扒,因媽咪唔鐘意太有質感嘅魚,不過,惠康有隻紅色魚皮嘅急凍魚柳,好似係加拿大,嗰隻幾好味

子爵府

pylau 發表於 17-8-19 23:51
佢唔識聽/講中文,唔知去黎有無用,唉..:(

叫姐姐打電話比你等醫生直接同你講

子爵府

pylau 發表於 17-8-22 01:47

你知 ...

藥房有

侯爵府

pylau 發表於 17-8-22 13:47
買魚問題,在隔離post 答
這是人造皮的link ( 有可怕傷口圖,慎入)

http://mulicia.pixnet.net/blog/post/29527037-簡單認識人工皮

想傷口好,在換人造皮時,除了用洗傷口水,再用prontosan 洗。跟手再敷15 mins. 會看到清潔的傷口,原來還抹洗出黃色的漬。!而且,prontosan的潔力最強,能洗掉傷口的分泌/膠/死皮等等!再用紗布印乾水份才貼人造皮。(我有時會照照紅外線燈的)

傷口,一定要加上"臭覺"。一有味,即找醫生。應是有問題。
因為我們也不是專業人士,有問題,一定要去醫生那兒。現化的菌太強了。

首頁

尾頁

跳至