婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

依家bb個半月,我地兩公婆同bb、工人、6299一齊住。未生bb之前,我同兩老關係都唔錯的,但係生左之後,就覺得好多野都唔順眼,我99又好多野都慣左要理,雖然係對我地好,好多野都想幫我地做,但係好似無咩我地一家三口既空間咁。

另外最怕就係bb會比兩老縱壞,我見到我99湊我姑9個幾個,好容易比零食食,比手機玩,佢地要咩就比咩,連我老公佢都好縱,生果都要試到甜先比我老公食,洗面個盤每朝都幫佢洗埋,曾經試過每朝朝早早啲去幫我老公排定小巴返工.....最慘係點講佢都唔認同依啲係縱,你話我點會唔怕我個仔被縱壞。

我就黎要返工,但係依家連放呀b出廳我都好唔舒服,好想淨係同bb係房。反而工人我唔擔心,因為我工人我可以教可以管,依家都覺得佢ok。只係怕6299會縱我個仔,雖然佢依家先得個半月,但係依家都成日抱住,我諗大個都係要咩有咩,咩都幫佢做曬個啲黎。我姑9最細個女2歲已經成日要食零食。

我好想搬出黎住,但係我同我老公係馮子成婚,我人工低過佢好多,無咩儲蓄,佢就好識理財,未到30歲,已經比到錢買樓。但係佢就好唔想買同搬,因為一來雖然佢認同兩老會縱BB,但係佢覺得問題不大,二來佢覺得我又無付出錢,但係要佢拎佢大部分積蓄出黎,佢覺得好唔公平,我人工又無佢咁高,好似淨係要佢一個付出咁。其實佢都有少少讓步話儲到多啲錢就搬,但係依家我覺得再遲根本就追唔到樓價。(接下文)

別墅

kittycheung622 發表於 18-8-6 01:51
依家bb個半月,我地兩公婆同bb、工人、6299一齊住。未生bb之前,我同兩老關係都唔錯的,但係生左之後,就覺 ...

但係我真係為左個仔先想搬出黎住,99屋企長開電視,或者會玩手機,小朋友好易就會比電視識郁既畫面吸引,好易沉迷。99又會咩都幫佢做曬,好似縱我老公咁。陪月話如果要縱,小朋友一歲多啲就識得習慣要扭計。我真係好好好擔心,同99關係都差左,到bb大啲一定仲差,到要返工,bb痴99多過痴我,我真係好怕,擔心到我唔想99抱呀b,有時諗起就失眠又想喊,好似焦慮症咁。

覺得最無用都係自己,如果自己有能力,唔洗下下淨係靠老公,我就可以有啲牙力,要求搬出去了。依家老公成日話我鬼叫我無錢,唔好淨係再求佢比錢,叫我自己諗方法揾錢買。究竟我可以點做會令自己放鬆少少,又或者令老公明白我感受?依家成日都同為依樣野嘈!

男爵府

回覆樓主

咁你自己又無錢,你又可以點?
你覺得老公應該要出曬錢去買樓?
總之你老公不無道理,如果你冇錢買樓,就算而家你覺得唔買樓之後,可能追唔到樓價都唔關你事。因為你本身就係冇錢買。

好單純睇呢件事唔關小朋友事,你好想買一樣野,但你冇錢買,就算你講千百萬樣理由,你老公唔肯買就係唔會買。

別墅

liumeowjen 發表於 18-8-6 01:59
咁你自己又無錢,你又可以點?
你覺得老公應該要出曬錢去買樓?
總之你老公不無道理,如果你冇錢買樓,就算 ...

其實我唔係大安旨意覺得老公要比錢買樓,但係突然有左bb,急住結婚,我自己都計劃唔黎,而唔係我自私想佢一個人付出,其實我想佢以bb利益行先,買左樓先。我都會盡我既能力負責任。我同佢講,我出返黎做野之後會好慳,啲錢比返曬屋企,我呀媽都可以借啲錢幫下我地買樓,但係佢都唔想,佢覺得小朋友縱下問題不大,我就覺得好大問題,我都知自己無用,我覺得我欠左個仔!

男爵府

kittycheung622 發表於 18-8-6 01:51

但係我真係為左個仔先想搬出黎住,99屋企長開電視, ...

搬出去, 長遠黎講對你地一家三口係好啲。正所謂一家一主丫嘛。
假設樓價不斷升, keep住啲現金就係最笨既做法, 因為現金既價值會不斷下降 (通漲原因)。
我覺得你老公未必係唔肯出錢買樓, 而係佢習慣左父母既護蔭。你而家突然叫佢離開呢個令佢最有安全感既家去建築新巢, 令佢感到強烈既未知同不安。
男人唔同女人, 女人會bb一出左世就立即充滿母愛。而男人, sorry, 佢唔會立即成長成為父親。以你老公為例, 佢仲係保持住一個父母護蔭下小男孩既角色。所以你講果啲咩教養問題佢完全聽唔入耳。

你而家最大既問題唔係無錢。而係你已經生左, 仲要係一入門就買大送細, 無晒 bargaining power. 試想下如果你同老公傾好搬出去先生仔, 唔搬絕對唔肯生。佢可能就會快快買樓。

不過搬出去你可能會遇到另一啲問題, 例如老公比99服侍慣, 乜家務都唔肯做, 仔又唔肯湊, 全部交晒比你, 你變左佢新既阿媽。佢仲可能會嚴3嚴4, 話你服侍佢唔夠周到 (99 服待得太好, 有比較)。到時都會日日家嘈屋閉。

子爵府

BK Milk勳章

依家bb個半月,我地兩公婆同bb、工人、6299一齊住。未生bb之前,我同兩老關係都唔錯的,但係生左之後,就覺 ...

經濟問題,都諗唔掂,你仲可以要求更多嗎?
仲話問外家借錢買樓?!以為唔洗還嗎?

唔想奶奶縱,考慮去托兒所湊,可以見少d.

大宅

Solarflare 發表於 18-8-6 04:28
搬出去, 長遠黎講對你地一家三口係好啲。正所謂一家一主丫嘛。
假設樓價不斷升, keep住啲現金就係最笨既做 ...

非常同意!

子爵府

回覆樓主

睇電視同零食方面未必個個小朋友都會扭,我自己湊,都有開電視,我仔基本只有唱歌既時候先定定望,一唱完就自己玩返玩具。零食我基本上都任佢食,但我仔連薯條都係食一兩條就收,佢反而鍾意拎D零食去餵狗所以你唔需要太擔心啦。 手機我仔都唔好,我一拎起手機佢反而會發脾氣撥開,要我同佢玩。 其實BB有時有自己一套,所以你放鬆D先
至於買樓搬當然最好,不過你又冇儲蓄,而且買左之後又供樓,又工人、水電煤樣樣都係錢,負擔好大,你老公本來已經唔想買,負擔一大左,肯定會有怨言。而且依家仲有你同6299(emoji)住工人,當然唔會有乜大問題。但我同阿仔去親公園玩,D工人都係坐低自己玩手機、傾計,望都唔望下個小朋友。好既工人太少

別墅

多謝你咁用心回應,我都明白可能佢未必可以咁快習慣角色既轉變,只係我自己好擔心好心急,我覺得,一日唔搬,都仲係會係父母既護蔭下。
其實佢好盡力幫手,但係錢方面我地差距好大,令佢覺得買樓好似淨係旨意佢,佢唔舒服,我又的確係無用,無牙力,唉,我真係一諗起就黎要返工,留低bb比99湊我就想喊。

別墅

Natalie625 發表於 18-8-6 09:30
睇電視同零食方面未必個個小朋友都會扭,我自己湊,都有開電視,我仔基本只有唱歌既時候先定定望,一唱完就 ...

我都希望我個仔會好似所個仔咁,但係我仲好怕我99會好似縱我老公咁縱我個仔,咩都幫佢做,唔會比佢試下自己負責返自己既野。
我都知出去住一闊三大,但係為左個仔我都寧願慳啲洗。
我99的確可以睇住工人,但係反而會令到工人下下旨意有人執手尾有人幫,我同老公又無得親自打理一頭家,好似成長唔到咁,更加無一家三口既空間,所以真係想一屋一主。

別墅

ada_fung 發表於 18-8-6 08:33
經濟問題,都諗唔掂,你仲可以要求更多嗎?
仲話問外家借錢買樓?!以為唔洗還嗎?

我老公都叫有能力既,不過就會用左大部分積蓄,佢唔想姐,咁錢係佢既,我又無錢,的確無得迫,但係我都唔想,如果我係有計劃咁快結婚生仔,我都會慳啲洗,努力儲錢,但係依家太突然。假設我老公無積蓄,我都可能寧願租樓,慳啲洗,比個仔有個可以學識獨立成長既地方。
托兒所係咪要排好耐架,不過我諗我老公同99都唔會同意,始終又請左工人照顧。

子爵府

kittycheung622 發表於 18-8-6 09:38
我都希望我個仔會好似所個仔咁,但係我仲好怕我99會好似縱我老公咁縱我個仔,咩都幫佢做,唔會比佢試下自 ...

不過依家唔係你話慳就得,係你老公唔肯,你要同佢傾,你老公本來係儲蓄型突然冇曬又確係冇乜安全感,BB仲係好細,你仲有時間儲返D,向你老公表示買樓決心。

淨係一個工人基本搞唔掂個B同家務,等大少少先搬都係好事黎既,加油,媽媽唔易做。
呢段時間仲要教好個工人,因為有工人都會為求小朋友唔好扭計而千依百順。

翡翠宮

無錢可以點

子爵府

回覆樓主:

想問間屋係邊個,你哋搬咗,仲使唔使比家用?

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

曾經試過每朝朝早早啲去幫排定小巴返工

我都見過D老人家係咁

唉, 我唔識講...............但有D野...要自己協調
老人家.....係咁...自己要想想辦法

把BB交去育嬰園...遠離6299...大半日囉

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主

當無能力要人幫時就無得事事順心
勸你改變自己心境
成日執著於細微事同老公鬧交問題係大過長老縱孫

珍珠宮

同意
樓主都識講老公被父母縱慣,係屋企咁歎有人服侍仲邊想出去捱,搬走機會渺茫倒不如睇開d
好一句奉子成婚無晒bargaining power

伯爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

奶奶會寵壞個孫《定局

老公唔會搬《定局

你不高興《心情尚能改變

勸你,事實不能變,唯有自己心態變囉。接受囉。一到兩歲塞佢返朝8間7嘅全日班,一了百了,都係寵2年啫。忍忍就會好。好過家嘈屋閉。

珍珠宮

回覆樓主:

自己又搵得唔多
老公又唔多聽話
遲下個仔又聽阿嫲話
好似無乜得搞
所以話女人要諗清楚先好嫁
唯一興幸樓主叫做唔洗點做家務
唔洗俾99點
專心返工睇開d
等仔大咗的佢返全日n

首頁