夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

最近我發現 我對家居每樣東西的擺放定位 都以其功能性 來設定。
例如:往前後左右移動多少CM 和 向那個方向轉多少度角 等等 都經過研究後才設定。
一旦定了位,就永定在那裡 除非看到有需要重新研究評估,不能隨其他人在眼目方面的喜歡而改動。
現任先生這方面很明我 而且能包容我。
他雖然對家中物件有他喜歡的擺放方位,開頭不知我的固執位,簡單的垃圾桶被他移動了幾次,見我靜靜地又移動回我要的固執位後,他就不再移動其物。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

伯爵府

858D 發表於 23-9-21 01:26
此樓層所描述嘅優點 也是 我現任先生 所欣賞我這阿保女 的優點 和性感之處。
我現任先生雖然比我更成功 更 ...

睇到你呢段,又令我有感而發。

我發現D阿保真係好易信人,尤其當人讚佢哋時。佢哋唔會諗讚佢哋嘅人係咪有目的,係咪真心。好沉迷醉喺讚美之中。

其實,好似我呢種咁實際的人,真係做所有嘢都幾乎一定有目的。我成日好誇張地讚我老公,係完全唔會對普通人用咁誇張直接的口吻去讚嗰種。因為佢真係信,而且好開心,覺得係真。會強化佢去做嗰件事,變成佢做嗰件事的動力。

佢對自己的優點又係會好唔知醜咁強調同放大,表現好似一個小朋友。其實咁樣唔係最大問題,反而係,佢哋非常淡化地看待佢哋的缺點,又或者茫然不知自己的缺點其實非常影響其他人,喺好多事情上令人感受唔好。若非受佢哋照顧,享受緊佢哋帶來的莫大好處的人,其實好難忍受呢D缺點同佢哋相處,或者相處過程會碰到好多問題。就算話比佢哋知,佢咁做咁做令人莫名其妙,好古怪,而且好自我,好影響人⋯⋯佢哋都會好淡化自己所作所為令人困擾的嚴重性,或者漠視,更多的係輕視嚴重性,以為好小事。全世界遷就緊佢,忍受緊佢而不自知。

大宅

858D 發表於 24-4-15 00:03
最近我發現 我對家居每樣東西的擺放定位 都以其功能性 來設定。
例如:往前後左右移動多少CM 和 向那個方 ...

你同我老公一樣

珍珠宮

aidan08 發表於 24-4-15 22:21
睇到你呢段,又令我有感而發。

我發現D阿保真係好易信人,尤其當人讚佢哋時。佢哋唔會諗讚佢哋嘅人係咪有 ...
此樓層所描述的情況,我近年來才有恰當的條件來開發到 我見識到。
就在家父身上領教了這個嚴重性。

我對這個認知的 前提條件是:
我知道自己有Asperger
我知道Asperger 通常不是一代人有,上下兩代都有,所以我開始觀察自己父母
剛好近年來 與EQ很高的二嫂同住一個屋簷下,她曾經與家父母同住了幾年
我退休,有資源學習人際關係這門知識,近水樓台,找二嫂資訊,就家父的所作所為所言 做個review 很方便,教材多不勝數。
近兩年,娘家發生了許多改變,二哥多了機會照顧父母的生活健康需要,
家母過世,家父也要擠進我家住,天天沒完沒了消耗我們的情緒支援。
家母以前在家鄉的老同學一句讚美家母和家父的話
他就鬧著要一個90歲的老人坐飛機,住酒店,轉火車,再轉地鐵,回去住在一位已有兩老在家要照顧的表哥家,而且表哥本身也有健康問題。來回起碼用上幾天。
第一次大哥大嫂陪他回去,還不夠半年,家母的一位同事一句讚美他的話,他又吵著要一個人回去。
第一次回鄉,大嫂已經領教過他的難相處,難共事之處,為了保護她自己的情緒健康,已經說不再與家父出門了。我們大家都沒資源,我這阿保沒這本事,陪他。他就一個人像 Sleepless In Seattle 的小男孩,一意孤行。

希望你們的阿保伴侶 能遇上良機條件環境 得到高人指導 在這方面 知而改善 吧。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

伯爵府

858D 發表於 20-3-6 00:45
妳講中0左我在#1 樓想講嘅點。當我話我個大女 搞唔好人際關係 好蝕底,就係話 佢會在社交或職場 上佔下風 ...

你同你先生的特質,同我與我先生有D似。

我老公又係得罪咗人都唔知嗰種。

而我就好識交際,好少得罪人,社交能力好好。

我情史上無試過比人撇,全部都係我撇人。

同埋好多人都覺得我EQ高,我諗我係少數同到阿保相處嘅人。

伯爵府

858D 發表於 24-4-15 00:03
例如:往前後左右移動多少CM 和 向那個方 ...

關於阿保的古怪行為,我想請教一下你。

我成日用個「煩」字去形容我老公。在我眼中,佢真係一個好煩嘅人。佢會不斷重複一D無用的溝通方法去試圖達到目的。我唔明點解屢試失敗,佢仍然唔會改變個溝通方式,仍然只係用把口重複佢想人做的事。去到一個位係別人覺得佢又固執又煩,但都唔會達到佢個目的。

舉個例,我哋有一對夫婦朋友,喺佢哋個仔細個時,嗰對夫婦朋友駕車載個仔周圍去都無用car seat(香港無明文規定兒童坐車一定要用car seat),而我老公就好緊張我哋個仔坐車一定要用car seat,我已經不下百次聽過佢講唔用car seat有幾危險,意外率幾高,一堆數據bla bla bla. 我EQ高的地方係,其實我覺得佢不停重重複複講真係極煩,但我已經練成當呢D「煩音」係空氣一樣,我對耳隨時對呢D重複的煩音悉時失聰,完全唔比反應佢。總之,我哋個仔坐車時一定會用car seat.

對於朋友載佢哋個小朋友唔用car seat, 我老公係見親人哋一定會勸人用。又係重複講嗰堆「煩音」。其實我已經見到人哋兩夫婦面露煩厭的表情,而且無論講咗幾多次,開頭人哋客氣應佢知道,直到後來覺得煩厭,人哋都無改變過唔用car seat 的習慣。但我老公仍然係見人一次講一次嗰堆「煩音」。

直到而家,嗰對夫婦個仔已經十五歲,佢哋仍然記得我老公當時係幾咁煩同執著。

我好唔理解,點解又唔係自己個仔唔用car seat, 根本影響唔到自己,佢為何要咁執着去理人哋嘅事?成件事,佢無達到目的,仲要惹人反感,點解要不斷咁做?係咪阿保會不能自控地要求其他人跟自己嗰套,哪怕其實對自己根本無影響?係咪阿保大部分都有控制狂?對自己認為對的事非常執着,就算同自己無關?同埋,係咪阿保不會放過彰顯佢了解同熟悉一D資訊的能力,然後唔理人反應,係咁強逼人接收?同埋,點解一D唔關自己事嘅嘢,如果人哋聽佢講而去做,佢哋會咁開心呢?(我作為非阿保,我真係唔會care, 唔會因為咁而開心。)

大宅

aidan08 發表於 24-4-16 09:44

我成日用個「煩」字去形容我老公。在我眼中,佢真係一個好煩嘅人 ...

你老公的行為同我細仔一樣,我會轉移話題,如果唔得會直接同佢講唔好再講落去。再有機會就會解釋俾佢聽佢個問題。小朋友還可以教,大人就…好難會改。

珍珠宮

aidan08 發表於 24-4-16 09:44

我成日用個「煩」字去形容我老公。在我眼中,佢真係一個好煩嘅人 ...
試下用「愛莫能助」呢個切入點來解說畀佢聽。
家父都有你老公呢種「煩」
今日剛好我有雷同事例發生在己身 回來看到妳此分享,可對上號入座 方知 原來我自己都有呢種「煩」
不過由於男性普遍 expected to be 當家作主 要保護老少嘅角色
所以男阿保 會亂對上號入座 扮演保安教育嘅角色。贏咗場交,失去感情 而不知。
「用愛心去說誠實話」~摘自以弗所書4:15 是阿保思維難以拿捏到的技術,尤其如果好似我咁自幼缺乏這方面的樣板話語 給我來模仿練習的話,實在成了江山易改,本性難移嘅陋習。

女阿保嘅我少煩呢方面嘅缺失係因為 嗰啲 與我利益傷害無衝突嘅 人事, 我就採取「不聞 不問 不語 不看」

只係重鎚出擊嗰啲 直接影響我自身安全、健康、生活素質嘅事上。

例如,今日我又「鵝」我先生 過馬路時 好將佢隻腳踏出咁近正行駛而過佢身前嘅車輛。我睇見就覺得「崖煙」。如果意外發生,佢隻腳被車傷到,我嘅生活素質直接打折。
好在我先生今次靈感到,能用 各方面嘅知識 (汽車機械原理,物理現象原理,自己嘅控制範圍有幾多 等等)來說服我 呢種意外率機會極微少。而且用平心嘅表達方式話我知,無論我點講,佢都唔會改。無謂浪費我資源,might just let it go as well.
我終於feel comfortable to let it go.

伯爵府

858D 發表於 24-4-17 05:12
試下用「愛莫能助」呢個切入點來解說畀佢聽。
家父都有你老公呢種「煩」
今日剛好我有雷同事例發生在己身 ...

多謝你嘅回覆。

我其實覺得你所講嘅喺你身上出現的「煩」有異於我老公嗰種。我理解你嗰種,而且覺得合理。你說:「女阿保嘅我少煩呢方面嘅缺失係因為 嗰啲 與我利益傷害無衝突嘅 人事, 我就採取「不聞 不問 不語 不看」

只係重鎚出擊嗰啲 直接影響我自身安全、健康、生活素質嘅事」

看來無乜問題。人當然係需要處理好關乎自己的事。對自身有影響,煩D我都理解。但你看看我引述我先生關於car seat 的事例,朋友的兒子是否坐car seat, 其實與他毫無關係,完全不關乎他任何利益。我沒法理解他為何這樣執着,完全無視別人已經覺得煩厭而不斷說同樣的話去說服朋友。雖然,整件事好像是關心朋友而已,出發點不是壞,但卻令人無法理解為什麼如此執着,以致令人感到十分古怪和煩擾!

另一方面,他過度喜歡說服別人用自己認為好的東西,我不明白為何他那麼喜歡?他又不是做銷售的,成功說服別人不會帶來什麼實質利益,但他總是很「煩」地去「推銷」自己認為好的東西。我完全不明白為什麼這樣做會令他快樂。我覺得每個人都有自己喜好,自由選擇,可以對朋友說說自己用的東西的好處,但不用著緊別人是否真的會用吧?與我何干?

由於對他的行為真的不能理解,所以我內心真係有疑問,阿保是否都有控制狂特質?而且對很多事,他們拿揑不到中庸之道,往往特別extreme。阿保好像也不懂觀察一般人在各種社交、溝通上的慣常,從中學習「大衆」的做法,令自己不致於太過古怪,甚或令人難以理解。

我看不透他們是根本不在乎自己是否看來「正常」?還是先天上的缺失令他們學不來「正常」做法?

珍珠宮

回覆 aidan08 的帖子

你先生這事,我與我先生分享了,看他如何interpret。他說如果是Asperger 思維,可能是處於 professionalism 之故。
又或是,出於安全措施 是他喜歡的領域。
聽一位有阿保太太的男士說 她喜歡說 埃及古文化的領域,會半夜三更弄醒他,向他滔滔不絕地說埃及古文化。
Asperger 對social 氣氛感應很鈍,不會察覺這種 為人所「煩」之言談。

我先生沒有Asperger。他說他有次拿他的平治去每年的保養時,看到一位媽媽帶著嬰兒來,carseat沒有被latch得穩,很危險,他出於empathy,想到假若這事發生在他的子女身上後果不堪設想,於是忍不住 自己動手把她的carseat重新整理得穩穩妥妥的安全狀態。那位媽媽 用古怪的眼光望著他。

禁止訪問

珍珠宮

回覆 Scarlettttt 的帖子

謝謝指教!成人嘅專業輔導資源暫時有限 而且資助來源少。
有幸搵到同成人做評估嘅已經好好。
評估咗後,我現時都係自己上網搵support group 同資料搜索,學習,繼續成長。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊