自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我屋企隻仔琴日朝頭早小咗少少便 之後就一路屙唔出, 來來回回去好多次廁所踎好耐都冇嘢出, 琴晚十點鐘帶咗佢去睇急症, 做咗超聲波檢查同抽尿化驗, 醫生話無塞到, 膀胱摸落去仲係軟嘅,但尿液中有細菌, 同埋睇指數,可能有感染, 要再詳細拎去化驗。 畀咗啲藥(其中包括抗生素〉我哋, 返到屋企畀佢食咗一次, 今朝又食咗一次, 但尋晚到依家依然都冇尿屙。除非瞓咗覺, 如果唔係佢係會不停來來回回去廁所。 貓貓而家都仲好精神, 食慾都冇問題, 我摸過佢近住膀胱個位, 都冇硬掘掘。 有冇貓奴有咁嘅經驗可以分享?

子爵府

imlcc 發表於 21-7-17 14:03
我屋企隻仔琴日朝頭早小咗少少便 之後就一路屙唔出, 來來回回去好多次廁所踎好耐都冇嘢出, 琴晚十點鐘帶 ...

睇多個獸醫

大宅

我屋企隻仔琴日朝頭早小咗少少便 之後就一路屙唔出, 來來回回去好多次廁所踎好耐都冇嘢出, 琴晚十點鐘帶 ...

我先前貓貓都試過咁成晚出出入入厕所都去唔到小便,第二朝去睇醫生,原來有晶石塞住 尿道(Block Cat) ,所以貓貓去唔到小便,最後留院一星期清哂啲晶石先可以出院,出院後轉處方糧。

醫生有提過 貓貓 24 小時去唔到小便,會有危險,樓主,會唔會考慮睇多個醫生?

侯爵府

joyce2288 發表於 21-7-17 22:46
我先前貓貓都試過咁成晚出出入入厕所都去唔到小便,第二朝去睇醫生,原來有晶石塞住 尿道(Block Cat) ,所 ...

我頭先六點幾帶咗佢去醫生度, 同你隻貓嘅情況一樣, 尿管塞咗, 導咗尿, 清洗咗膀胱, 入面好多crystal, 姑娘話以後都要食配方糧, 我隻貓對糧食好嘴刁, 希望佢好番之後肯食啦。 咁你隻貓手術之後復原得快嗎? 我聽人講泌尿問題好容易翻發, 好擔心。 仲有你之前嘅醫療費用高嗎? 我今次洗咗好多錢,我都唔知到底收得合唔合理? 時間緊迫都唔到我考慮,我估冇三/四萬都走唔到, 呢個已經係最保守最保守嘅估計。

子爵府

回覆樓主:

照過無塞應該係有菌,要食抗生素,如果食左都疴吾到,即係話這款抗生素不能殺到你隻貓貓既菌,可能要抽尿化驗知道係咩菌先開到適合既抗生素。
而醫生照吾到膀胱有尿,代表你既貓貓滴滴仔都痾到dd
無錯,有開好易返發,注意沙盤衛生及貓貓情緒都有關係

侯爵府

catcatloves 發表於 21-7-17 23:08
照過無塞應該係有菌,要食抗生素,如果食左都疴吾到,即係話這款抗生素不能殺到你隻貓貓既菌,可能要抽尿化 ...

頭先導咗尿,膀胱入面好多晶體,可能就係塞嘅主要原因。

水晶宮

畀面勳章

我識好多尿路疾病的貓,多數係未絕育、少飲水...
睇醫生好返,絕育/轉生肉糧,之後keep住無返發
成功轉生肉糧的唯一辦法:餓!餓到貓肯食為止

大宅

imlcc 發表於 21-7-17 22:55
我頭先六點幾帶咗佢去醫生度, 同你隻貓嘅情況一樣, 尿管塞咗, 導咗尿, 清洗咗膀胱, 入面好多crystal ...

舊年貓貓住院一星期用佐2萬幾,轉佐處方糧同飲水器(流動),暫時都 ok, 尿管有晶石都普遍,樓主唔需要太擔心,祝貓貓早日康復 。

侯爵府

joyce2288 發表於 21-7-18 10:12
舊年貓貓住院一星期用佐2萬幾,轉佐處方糧同飲水器(流動),暫時都 ok, 尿管有晶石都普遍,樓主唔需要太擔 ...

多謝你。都祝你隻貓貓健康活潑!

侯爵府

701003 發表於 21-7-17 23:57
我識好多尿路疾病的貓,多數係未絕育、少飲水...
睇醫生好返,絕育/轉生肉糧,之後keep住無返發 :fortunat ...

但係食生肉唔會生蟲㗎咩? 定係嗰啲生肉係有特別處理過?

水晶宮

畀面勳章

imlcc 發表於 21-7-18 10:17
但係食生肉唔會生蟲㗎咩? 定係嗰啲生肉係有特別處理過?

雪藏肉,facebook有專谷講生肉,你去參考下

大宅

imlcc 發表於 21-7-18 10:15
多謝你。都祝你隻貓貓健康活潑!

子爵府

imlcc 發表於 21-7-17 23:14
頭先導咗尿,膀胱入面好多晶體,可能就係塞嘅主要原因。

係呀,搵到原因就好,有晶石即係飲水少 ,你要唸方法吸引貓貓飲多d水,流動飲水機,濕糧加水,令貓貓盡量飲多d水

瑪瑙宮

回覆樓主:

仲有最好睇下貓砂,要唔要轉,有些貓砂質素差都會影響。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

請問樓主,你隻貓係咪食乾糧

侯爵府

hollowlady 發表於 21-7-18 14:04
請問樓主,你隻貓係咪食乾糧

半乾半濕

伯爵府

零食好多時都會令晶體形成,戎零食

侯爵府

ccysj01 發表於 21-7-18 14:55
零食好多時都會令晶體形成,戎零食

即係嗰啲唧唧都唔食得 魚乾仔應該得呱,佢大愛。

侯爵府

catcatloves 發表於 21-7-18 13:27

係呀,搵到原因就好,有晶石即係飲水少 ,你要唸方法吸 ...

我地已經係用緊飲水機, 不過我都係覺得佢飲得唔夠多, 要諗諗方法, 或者唔知每日提供貓草俾佢食有無幫助呢? 又唔知道日日食會唔會適得其反。

男爵府

imlcc 發表於 21-7-18 15:02
我地已經係用緊飲水機, 不過我都係覺得佢飲得唔夠多, 要諗諗方法, 或者唔知每日提供貓草俾佢食有無幫助 ...

試下濕糧再加水先比佢食

首頁

尾頁

跳至