自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Xmas吸收勳章

保險公司基金買得過嗎?值得買嗎?下週約左人簽!話放20萬,每個月固定派息1200蚊左右?本金就有升跌,派息保證!希望有心人解答下!友X的派息基金,TMP!

男爵府

Babyfaceface 發表於 21-10-16 21:34
保險公司基金買得過嗎?值得買嗎?下週約左人簽!話放20萬,每個月固定派息1200蚊左右?係保證派的!希望有 ...

你講下係咩基金。邊間公司。先可能同到你分析。不過20 萬 月月派1200 蚊。。好有可疑

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

邊間保險公司?保證個個月派咁多?派幾年?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Babyfaceface 發表於 21-10-16 21:34
保險公司基金買得過嗎?值得買嗎?下週約左人簽!話放20萬,每個月固定派息1200蚊左右?係保證派的!希望有 ...

好筍喎 ,有d可疑

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

邊有保証
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如係儲蓄保險,通常只係一部份係保證紅利, 其他部份是非保證紅利, 加埋才有高回報. 而且紅利只係累積在户口內, 不是派俾你, 仲kwu你10年8年才breakeven.之前提取會蝕本.

如係買股票及債券基金那種保險單,
基金價格可升可跌, 根本不保證有回報, 可能本金都蝕埋

放$20萬, 每月派$1200, 一年派$14,400, 幾多年後開始拿得出來, 又唔洗蝕?
kwu你6-7年後?

“派”入户口不等於你可拿錢走, 何况部份紅利不是保證有

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

通常保證年年派息的基金會講明經理有權會扣本金來派息的,你要知道又要接受就好。

另外,若然你真係想買果隻基金,可以直接check 下基金公司果隻基金有冇直接開放做零售客,有嘅話就直接開户口同基金公司買,而不要經保險公司。

Just my two cents.

大宅

Xmas吸收勳章

lambxxx 發表於 21-10-16 21:37
你講下係咩基金。邊間公司。先可能同到你分析。不過20 萬 月月派1200 蚊。。好有可疑
...

AIA

伯爵府

opclk99 發表於 21-10-16 22:07
睇清楚,是否100%保證個個月派咁多,
在下當年係HSBC買教育基金,
又係作到年年target 幾多幾好。

我都係HSBC教育基金,當年話5%
實際回報衰過定期
今年阿大18,退保

水晶宮

要睇返條款先得,邊有保險派咁荀
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

子爵府

你要最少放d$有14年, 本金才可以平手.(假如保證每月派$1200), 不過你要睇一睇份計劃書內, 每年退保的金額是多少(即係第幾年攞$的金額, 頭幾年個金額一定少過20萬).

如果睇到你份計劃書的數字, 才可能給你實在的建議.

子爵府

保險公司基金買得過嗎?值得買嗎?下週約左人簽!話放20萬,每個月固定派息1200蚊左右?本金就有升跌,派息 ...

$1200係保證or非保證?
派息後如不夠付行政費會於本金中扣,
幾時開始派息?幾多年可取回本金?要問清楚

禁止訪問

大宅

影子基金都依家都仲有人買⋯
你比20萬p 個agent 最少袋你3 萬c 數
你未俾錢之前真係當你上帝(emoji)(emoji)

珍珠宮

保險公司基金買得過嗎?值得買嗎?下週約左人簽!話放20萬,每個月固定派息1200蚊左右?本金就有升跌,派息 ...

好快會有人叫你買車位唔好買基金

禁止訪問

男爵府

你可以去銀行網站查”每月派息基金”基本上上有好多隻每月派5釐以上.投資金有些銀行入場費幾千到幾萬都有,現在有些基金已沒有認購及贖回費,除了派息之外,要看一下基金波幅記錄

不要pm 邊隻好,我不會答,我唔係agent

伯爵府

回覆樓主:

唔值~唔好買

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hihamham 發表於 21-10-17 00:58
你可以去銀行網站查”每月派息基金”基本上上有好多隻每月派5釐以上.投資金有些銀行入場費幾千到幾萬都有 ...

保証?

首頁

尾頁

跳至