在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我老公大約45k-50k人工,宜家我有份pt大約搵11k,2:30放工返到屋企約3:30,唔易請假,因為返工所以工人處理家務,返到屋企開始跟兩個初小的小朋友,大仔小二,好難教,要好多心機,有層供完嘅樓。我負責工人人工,其實扣左工人人工雜費,我都所剩無幾,可能每月剩4k 度,你地係我仲會唔會繼續返工定疊埋心水做FTM?

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

1. 做FTM你仲會唔會請工人? 如果你專注教仔,無時間做家務,即一樣要繼續請工人
2. 仔仔點樣難教? 宜家有無補習?
每日望住佢哋就充滿力量啦!

男爵府

vickymok717 發表於 21-10-18 10:10
1. 做FTM你仲會唔會請工人? 如果你專注教仔,無時間做家務,即一樣要繼續請工人
2. 仔仔點樣難教? 宜家有無 ...

如果FTM就唔再請工人,佢哋返咗學就做家務,阿仔好心散,冇乜學習動機,我自己跟,冇補習,要跟得好貼,細女唔係咁

瑪瑙宮

樓已供完, 仔又心散, 你份兼職相信再搵都會搵到. 咪做 FTM .

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

jenny729 發表於 21-10-18 11:37
如果FTM就唔再請工人,佢哋返咗學就做家務,阿仔好心散,冇乜學習動機,我自己跟,冇補習,要跟得好貼,細 ...
如果你自己跟係有改善嘅,就做FTM啦!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 jenny729 的帖子

比我會繼續返工,小朋友上午去左返學,你在家都冇事可做,而且你放工返黎只係3時半,小朋友都只係啱午飯完開始做功課。有工人可幫手做家務同煮飯,咁先可以有時間教功課同溫書。你份咩工?你唔做可唔可以介紹比我?我覺得只返上午既工作很適合我,而且人工已經唔錯。

男爵府

Liuvyn 發表於 21-10-18 22:48

比我會繼續返工,小朋友上午去左返學,你在家都冇事可做,而且你放工返黎只係3時半 ...

你都講得好啱,呢個就係我諗咁耐嘅原因,我呢份工需要專業牌照,所以如果quit 咗都唔易搵返,而且近屋企

男爵府

我女幼稚園時已冇學習動機,而且同同年紀小朋友各方面能力都有差距,升左小一後真係追得好辛苦。不過我慢慢教下教下,佢由以前完全唔識做功課,到近年能在我放工回家前完成功課,已有很大進步。我覺得訓練佢自律完成功課的效果會好過我用一整天陪佢做功課,我唔想佢喺讀書方面太依賴我,所以我選擇繼續返工,不過始終工時太長,想轉兼職或半職。

男爵府

Liuvyn 發表於 21-10-18 23:04

我女幼稚園時已冇學習動機,而且同同年紀小朋友各方面能力都有差距,升左小一後真係 ...

真係同我個仔一模一樣!我間唔中需要OT,有時去到5、6點先返到屋企,佢真係坐喺度等,唔肯自己做功課,去過功課班,導師都冇晒辦法,佢係完全唔願郁,屋企除咗我,冇人搞得掂佢,包括爸爸…所以真係好頭痛
我諗自律做功課對佢真係仲有段距離
成績唔差的,頭幾名,但係靠我跟出嚟

男爵府

真係同我女一樣,你可以試下帶仔做多d 運動,會有明顯進步。

首頁

尾頁

跳至