6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

六個月b,剛加固一星期多,十倍/六倍粥,試過加埋蛋黃,都吐哂出嚟,試過比菜心莖佢揸住肯咬兩啖,好迷惘啊⋯⋯全人奶連奶樽餵都唔制

大宅

lovebabyloveu 發表於 22-9-18 21:47
六個月b,剛加固一星期多,十倍/六倍粥,試過加埋蛋黃,都吐哂出嚟,試過比菜心莖佢揸住肯咬兩啖,好迷惘啊 ...

6個月個陣,我比菜阿囡食都係fing 下 fing 下,岩岩開始鐘意玩食物。過幾個月就會好d.
吐出黎可能因為岩岩開始。

別墅

媽媽加油

大宅

有啲bb係遲啲㗎
我個囡都係8個月先加固

大宅

bst01178 發表於 22-9-19 21:10
有啲bb係遲啲㗎
我個囡都係8個月先加固

8個月先肯食定係開始啊?

大宅

lovebabyloveu 發表於 22-9-18 21:47
六個月b,剛加固一星期多,十倍/六倍粥,試過加埋蛋黃,都吐哂出嚟,試過比菜心莖佢揸住肯咬兩啖,好迷惘啊 ...

我個仔6個月都咁咩都吐出黎,blw 又玩唔肯食,搞到我煮到無晒心機,到8個月先食少少粥

大宅

winglee0508 發表於 22-9-19 22:33
我個仔6個月都咁咩都吐出黎,blw 又玩唔肯食,搞到我煮到無晒心機,到8個月先食少少粥
...

煮嚟都係倒,買現成仲無咁嬲
今日比佢試牙仔餅都係(妹)幾下唔要,
我大仔已經係練仙大,唔通呢個又係咁

別墅

回覆樓主:

唔好比咁大壓力自己。我個女剛剛6個月,起初都係吐多過呑。醫生話正常,旨在比佢訓練口肌同吞嚥,同習慣不同嘅質地。佢唔食就唔好逼,如果唔係BB對加固有負面聯想。

我發現如果我攞個碗同佢一齊食,同整個好味樣佢會想食多D,如果唔係佢個頭四圍望。

我亞媽成日叫我同一樣野比幾餐同叫我煲粥仔,我個女唔鍾意。我一次煮幾樣雪做冰粒,每餐mix嚟解凍加熱。阿女so far最鍾意蛋黃加人奶、牛油果蓉、蘋果蓉、甘筍薯仔蓉同蒸雞髀肉加蕃茄打做碎(相片)。不妨一試。

attach1/tmp/phpUJ7oBt

大宅

Ksyve 發表於 22-9-20 02:13
唔好比咁大壓力自己。我個女剛剛6個月,起初都係吐多過呑。醫生話正常,旨在比佢訓練口肌同吞嚥,同習慣不 ...

多謝你,咁你女唔食粥食糊仔?
我頭先比蛋黃+牛油果+奶粉,食咗幾啖,之後就開始食拳頭

大宅

lovebabyloveu 發表於 22-9-19 21:54
8個月先肯食定係開始啊?

6個月嘅時候俾佢試過下
佢唔肯咪推遲啲
8個月先食糊仔

別墅

lovebabyloveu 發表於 22-9-20 11:35
多謝你,咁你女唔食粥食糊仔?
我頭先比蛋黃+牛油果+奶粉,食咗幾啖,之後就開始食拳頭
...

我朋友送咗盒HiPP嘅米糊粉但係我唔覺得營養價值特別高(見圖),白粥都係。因為啱啱開始阿女食得唔多,想佢每次食都多啲營養(尤其是鐵質好重要)落肚。政府網站都有講可以單獨食食物蓉(見圖),你可以試吓,食物自己嘅味濃啲會唔會好D?

我今朝比肉蓉(雞加豬肝)+甘筍薯仔蓉+少少西蘭花,兩湯匙左右食唔晒,我由佢。佢開飯個樣開心我當達標㗎啦!

今日我買咗加咗鐵質同維他命嘅麥糊粉,我聽朝加蔬菜試吓佢食唔食。

attach1/tmp/phpK2SOl0
attach2/tmp/phpaggDBJ
attach3/tmp/phpobMDRs
attach4/tmp/phpewv17b
attach5/tmp/php6kLEoV
attach6/tmp/phpIWJsFE

男爵府

六個bb仲細,慢慢來。加固唔好,可以補奶粉/人奶都無問題既。

媽媽加油(emoji)

大宅

Ksyve 發表於 22-9-21 06:10
我朋友送咗盒HiPP嘅米糊粉但係我唔覺得營養價值特別高(見圖),白粥都係。因為啱啱開始阿女食得唔多,想 ...

係呀你講要開心,我都忘記咗呢樣,佢成日食到喊哂。

洋房

回覆樓主:

其實小朋友一歲前都係叫副食 佢哋最主要 營養都係由奶嚟嘅, 由得佢慢慢嚟啦,我都明白當時我個都唔肯食嘢都擔心咗好耐~去到而家差唔多九個月就好啲啦,突然之間有一日就會識食

複式洋房

lovebabyloveu 發表於 22-9-27 14:26
係呀你講要開心,我都忘記咗呢樣,佢成日食到喊哂。

我bb淨係食米糊,唔肯食粥,一食親就爆喊,所以一啊都係食米糊(emoji)(emoji)

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

唔急,我仔成七八個月先食固,因為係早產B,可能阿b未ready
---生命無價,請支持領養---

別墅

加油

別墅

順便問下:我個仔餵食粥仔肯食,但就唔肯飲水。你地小朋友肯唔肯飲?

別墅

mickeylam 發表於 23-2-16 00:01
順便問下:我個仔餵食粥仔肯食,但就唔肯飲水。你地小朋友肯唔肯飲?

我女超級鍾意飲水, 我俾個學習杯佢用, 裝幾多飲幾多, 有時反而調返輔唔可以裝太多俾佢

7-8 個月時俾佢用 Richell, 禁個杯會有水出嗰款, 佢試到嗰個力好快學識用飲管
到 11-12 個月佢知道禁個杯有水出, 成日飲到成身濕晒, 我就要換一個防漏既杯俾佢
so far 飲得幾好, 有時 d 奶飲唔晒我倒落杯俾佢, 佢好隨意拎起就啜

首頁

尾頁

跳至