婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

前言:
3年前大肚時發現我卵巢附近有個約5cm大的水瘤,好多孕婦都有,而懷孕後期會自然消失的,所以我都冇乜擔心。
         點知個水瘤一直都冇消失,size亦冇乜改變,幸好隨住個胎越來越大,水瘤位置生側咗,所以醫生叫我可以生完再處理。
        生完之後忙住湊b,我都冇主動去睇,只係keep住起公立醫院覆診排手術。上個月終於排到,但解釋手術風險時我聽到驚,朋友話起私家醫院做會手勢好啲,所以我最後就揀咗港安醫院,搵咗靳醫生做。

複式洋房

回覆樓主:

手術前一天,夜晚8:00入院,靳醫生好好,安排我住低收費病房,住房費仲平過公立醫院,仲要包3餐,但唔包日用品的。不過我忘記咗,所以冇帶牙膏牙刷(哈哈,好懵啊)最後畀咗百幾蚊買醫院套裝。
       跟住到術前準備,剃陰毛,放大便,12點後禁食,連水都唔可以飲。
        第二日入手術室,全身麻醉,瞓咗一覺就做完了,上返病房插住尿喉同吊住針,一日之後先拆咗,可以落床。
        第四日終於可以出院。可能住房費慳咗,埋單總共8萬鬆啲,比預期平。醫生開咗兩星期病假畀我抖,兩星期後覆診。

複式洋房

回覆樓主:

後記:
好多姊妹擔心切除卵巢水瘤後會好難生bb,的確係噶,手術說明都有咁寫,但我到開刀果下先知原來個水瘤位置係輸卵管,而唔係卵巢,只係超聲波睇唔到咁清楚。所以醫生話對生殖能力冇任何影響,叫我放心。

如果大家有類似病況,有疑問可問我,我會盡量答的,希望我的經歷幫到大家。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

男爵府

Appleapplebb 發表於 22-11-7 14:50
手術前一天,夜晚8:00入院,靳醫生好好,安排我住低收費病房,住房費仲平過公立醫院,仲要包3餐,但唔包日 ...

首先,祝你快d復原,健健康康。
你個卵巢水瘤幾大?傳統手術?唔係微創?
我早幾年前都發現有個水瘤,每年都檢查,冇消失之餘,又慢慢大咗d,依家3.1cm,醫生建議要考慮做手術,不過又唔係太迫切囉。

複式洋房

jj7723 發表於 22-11-17 18:30
首先,祝你快d復原,健健康康。
你個卵巢水瘤幾大?傳統手術?唔係微創?
我早幾年前都發現有個水瘤,每年 ...

我個水瘤大概5×5cm,係做微創啊。你果個都比較細,不過如果去到5cm左右就要考慮做喇。

子爵府

你好呀,如果4cm係唔係都算大?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我的有3cm.公立醫院排緊切除兩邊卵巢。我年紀大了,就登六。我覺得一刀切吾洗成日要keep住check。做完退休可以周圍去玩。自己有醫保,但喜歡去政府做。私家報價十幾廿萬,有醫保都俾吾起。

大宅

Appleapplebb 發表於 22-11-21 09:51
我個水瘤大概5×5cm,係做微創啊。你果個都比較細,不過如果去到5cm左右就要考慮做喇。
...

請問個醫生叫咩名在邊間醫院做呀

大宅

monkeytai 發表於 23-10-25 10:09
請問個醫生叫咩名在邊間醫院做呀

我都需要做手術搵醫生

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

請問個醫生叫咩名在邊間醫院做呀,謝謝!

複式洋房

回覆樓主:

我當時在港on醫院,靳嘉X醫生做,不過早兩個月出咗單大新聞,佢辭職冇做了。

大宅

ydoris 發表於 23-10-15 16:03
我的有3cm.公立醫院排緊切除兩邊卵巢。我年紀大了,就登六。我覺得一刀切吾洗成日要keep住check。做完退休 ...

我一邊卵巢,私家報價要10萬 , 我都想排政府 ,但又擔心排得耐。
想問你排了幾耐?有無話邊間政府醫院婦科比較好?
Lilypie Baby Ticker

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

欣媽媽 發表於 23-12-1 16:48
我一邊卵巢,私家報價要10萬 , 我都想排政府 ,但又擔心排得耐。
想問你排了幾耐?有無話邊間政府醫院婦 ...

十萬吾貴啦。我私家初時報大約12萬。係團體醫療醫生。我另外一個私家幾廿萬樓下。政府都係跟地址掛,吾知有分邊間好wor?醫生都無得選架啦。

男爵府

畀面勳章

原來切水瘤要咁貴

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊