懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問大家傷口痛左幾耐?有無一直食止痛藥?剛開刀一星期左右,落床/起身兩邊仲好似扯住扯住咁,係咪正常?? 幾時先會好,用唔到力湊b好傷心。

男爵府

2024年龍年勳章

romamachan 發表於 23-1-6 18:43
想問大家傷口痛左幾耐?有無一直食止痛藥?剛開刀一星期左右,落床/起身兩邊仲好似扯住扯住咁,係咪正常? ...

順產被剪都成個月先好 ,你開刀復原最少都要一個月,我生完食左兩日止痛藥 ,其餘就無食,太痛就食啦 唔好辛苦自己,要照顧好自己先可以照顧bb,bb岩岩出世唔難照顧 佢三個鐘食一次奶,個d時間自己最好訓教,請屋企人幫手做下其他野

水晶宮

回覆樓主:

因人而異,我開刀兩胎都冇點痛過。第二日就落床,返到屋企都係自己湊BB.我冇請陪月只有工人,餵奶沖涼我自己落手落腳做嘅。
你左右兩邊扯住痛,多數都係傷口裡面左右兩邊係線嘅打結位,有時會扯住,如果聯針時拉埋d 肌肉就更扯
只有食止痛藥,就住姿勢,慢慢d 線溶咁 d, d 肉鬆返 d 就會好 d

別墅

回覆樓主:

原來係咁,我食左5日止痛藥無食啦,希望唔係傷口發炎啦。仲成日咳,拉扯到傷口...真係想發d好番呀....

禁止訪問

別墅

vincy_cc 發表於 23-1-6 22:39
我私家開刀 第五日出院已經行動自如 傷口都無痛了 (當然某些姿勢扯到下腹都係會痛) 但自己就住基本上都無 ...

你使唔使拆線架?

禁止訪問

別墅

vincy_cc 發表於 23-1-7 10:02
要拆線呀

d人好似話要拆線好dd,溶線有排等....

水晶宮

romamachan 發表於 23-1-7 21:08
d人好似話要拆線好dd,溶線有排等....

拆線都係皮嗰層
裡面一層層聯都係要用溶線

子爵府

我第一胎拆線,第二胎溶線
不過喺私家生,第一胎喺醫院果幾日都係痛,出院過左一星期左右冇咩痛。
第二胎仲快唔痛,喺醫院落床果日已經冇第一次痛,出院果日已行動自如,冇痛,所以我都冇就住就住,坐月第二星期就自己渣車接送大仔,好似之前咁生活

別墅

回覆樓主:

拆線埋口後,你地有無用除疤貼?我醫生仲俾左d類固醇我搽,話無咁易生肉芽,你地有無用架?

同埋想請教下,埋口後,係咪仲要經過增生期再變平穩架?我見依家有個位比之前粉紅左,唔知有無問題。。。

大宅

romamachan 發表於 23-1-6 18:43
想問大家傷口痛左幾耐?有無一直食止痛藥?剛開刀一星期左右,落床/起身兩邊仲好似扯住扯住咁,係咪正常? ...

我胎盤前置23/1開完刀,食左差唔多一星期止痛藥,而家個傷口同肚臍間d肉摸落冇感覺,大少少力按有少少痛,打乞嗤同咳唔痛但覺得唔自然,好想大大力攬大仔,而家仲係要同佢保持距離,如果可以都係順產好,我生大仔順產,生完乜事都冇健步如飛。

別墅

cwl0313 發表於 23-2-5 21:33
我胎盤前置23/1開完刀,食左差唔多一星期止痛藥,而家個傷口同肚臍間d肉摸落冇感覺,大少少力按有少少痛, ...

係,我都想順產,之前又痛,依家又擔心傷口唔靚....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

如果計完全唔食藥無感覺既話
2星期左右
上落床行動自如

首頁

尾頁

跳至