婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ydoris 發表於 24-3-26 10:16
我估呢,只係照都可以忍受。但如果有息肉要切就應該更痛。我都照完都要食兩粒止痛藥坐左好耐。
...

即你冇息肉? 咁點解要照宮腔鏡?

我以為個過程係照超聲波發現有息肉, 先再去下一步: 照宮腔鏡抽組織+割埋息肉

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Mini20160607 發表於 24-3-27 12:30
即你冇息肉? 咁點解要照宮腔鏡?
我是檢查,其他問題的。如有息肉都會處理。

大宅

ydoris 發表於 23-1-27 08:25
上星期去博愛婦科檢查,係日間醫院,做左宮腔鏡,抽內膜組織,如果有息肉會割埋,照陰超,抽血。當入院一日 ...

我都排緊,但我全身麻醉,要排到9月,反而係驚到時如遇月經多,都唔知做唔做到咁,希望順利啦,政府期難約

大宅

nat2009 發表於 23-4-4 22:51
係咪可以自己要求吾麻醉?

其實係睇你有無性行為,無會好痛,會俾你麻醉,但個期排耐d

侯爵府

hinaki 發表於 24-3-27 18:17
我都排緊,但我全身麻醉,要排到9月,反而係驚到時如遇月經多,都唔知做唔做到咁,希望順利啦,政府期難約 ...
到時再算啦!我估如果真係難做既,改期都會俾個快期妳既。吾洗擔心咁多啦!祝好運。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

原本body check 照超聲波話有瘜肉,之後攞醫生紙去排政府。

剛剛做完,做前食2粒止痛藥加1粒胃藥,我揀左唔麻醉,有需要先麻醉。照左宮腔鏡無瘜肉,刮埋宮抽組織驗,剛剛休息左陣去換衫。
反而刮宮辛苦dd。

大宅

yuensiu 發表於 24-4-10 11:32
原本body check 照超聲波話有瘜肉,之後攞醫生紙去排政府。

剛剛做完,做前食2粒止痛藥加1粒胃藥,我揀左 ...

我前幾個月開始M完,隔幾日就有不正常出血,不過落系護墊都只系一dd, 之後去婦科醫生照陰道超聲波照到息肉,但之前婦科檢查都照咗盆腔超聲波,但係當時結果係冇嘢。隔左一個月覆診之後再照陰道超聲波都系有息肉,然後建議我做子宮鏡去切除

大宅

lolo1112 發表於 24-4-10 13:56
我前幾個月開始M完,隔幾日就有不正常出血,不過落系護墊都只系一dd, 之後去婦科醫生照陰道超聲波照到息肉 ...

不過醫生系私家醫院做,好似一定局你麻醉

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

lolo1112 發表於 24-4-10 13:56
我前幾個月開始M完,隔幾日就有不正常出血,不過落系護墊都只系一dd, 之後去婦科醫生照陰道超聲波照到息肉 ...

我都係body check 照超聲波有,再睇婦科照埋陰超都話有瘜肉,個排成日m後流啡,之後排政府,排左1年多,今日照宮腔鏡又無,醫生直頭照埋比我自己睇 好在無做麻醉咋。

政府到做都係打麻醉落宮頸,咁我諗住真照到有瘜肉要整走先再考慮麻醉啦。

大宅

yuensiu 發表於 24-4-10 14:00
我都係body check 照超聲波有,再睇婦科照埋陰超都話有瘜肉,個排成日m後流啡,之後排政府,排左1年多,今 ...

我約左下星期去浸會做,因為可以claim保險,開初以為系小手術,但知道需要麻醉,自己都有D擔心

大宅

我都係body check 照超聲波有,再睇婦科照埋陰超都話有瘜肉,個排成日m後流啡,之後排政府,排左1年多,今 ...

你排期之間有冇繼續流啡,竟然照完又冇

珍珠宮

lolo1112 發表於 24-4-10 14:08
你排期之間有冇繼續流啡,竟然照完又冇

keep住有流啡,時有時無,係最新4,5個月又無啡喎,正常返

男爵府

邊間咁好,照時比你睇嘅?

珍珠宮

nat2009 發表於 24-4-10 19:17
邊間咁好,照時比你睇嘅?

QE,d醫生姑娘都好好,做完出去坐休息又比水你飲 。咁我又好合作好乖既,佢地好快就同我檢查完。

大宅

想請教吓,如果排政府係點樣做?thx

珍珠宮

lolo1112 發表於 24-4-10 20:00
想請教吓,如果排政府係點樣做?thx

我個時係私家做body check做完醫生講解報告話有瘜肉,建議我再去睇婦科,咁佢寫左醫生信,當時我係有另外再睇私家婦科但個醫生又講到話似有又叫我做宮腔鏡,但又話做完宮腔鏡如果有瘜肉又要再入院全身麻醉做手術 ,所以我最後就攞醫生封信去排政府算。

男爵府

yuensiu 發表於 24-4-10 20:09
我個時係私家做body check做完醫生講解報告話有瘜肉,建議我再去睇婦科,咁佢寫左醫生信,當時我係有另外 ...

想問排政府係去政府醫院嘅婦科部排? 定係去日間門診再專介你另一日去婦科部?

珍珠宮

Mini20160607 發表於 24-4-11 10:04
想問排政府係去政府醫院嘅婦科部排? 定係去日間門診再專介你另一日去婦科部?
...

我係攞醫生信去醫院婦科到排

大宅

ydoris 發表於 23-1-27 08:25
上星期去博愛婦科檢查,係日間醫院,做左宮腔鏡,抽內膜組織,如果有息肉會割埋,照陰超,抽血。當入院一日 ...

請問痛唔痛?

侯爵府

LovelyKwan 發表於 24-4-19 13:17
請問痛唔痛?
痛。。。但可以接受到。無叫救命。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊