1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb 好食得,餐餐都一大碗粥仔,硬係食極唔肥,唔多長肉,係唔係要俾多啲肉煮粥仔先得?通常你哋煮粥仔會加幾多其他食物?

複式洋房

你bb幾大? 父母本身細個係唔係瘦底?

別墅

我一餐粥粥份量,一日食 2 餐
大約: 米 20-25g,蛋白質 15g,蔬菜約 10g
只係大約,有時我有好多材料

蛋白質可以揀豬肉,牛肉,雞肉,豆腐,蛋黃
蔬菜揀南瓜,蕃薯,菠菜,西蘭花,蕃茄
呢堆因為我覺得買又方便,處理又方便

蔬菜份量隨意,因為小朋友食蔬菜對生長唔太幫助,大人食多蔬菜嚟減肥

澱粉用嚟增磅,南瓜,蕃薯都係澱粉類蔬菜,小朋友食多 d 都無壞

或者補奶嚟長肉,食副食品後通常開始瘦,我 6 個月後 bb 一日都有飲 500 -580ml
不過 1 歲去健康院就會要求減奶,所以襯 1 歲前飲多 d 增磅

洋房

比啲益生菌佢食,睇下會唔會好啲

大宅

Amonyl 發表於 23-2-23 09:46
bb 好食得,餐餐都一大碗粥仔,硬係食極唔肥,唔多長肉,係唔係要俾多啲肉煮粥仔先得?通常你哋煮粥仔會加 ...

bb係邊條生長線?一日比幾多固幾多奶?食多肉唔代表可以長肉,食太多反而容易便秘。

我bb都好大食,而且幾乎無偏食,一星期有5日都有食蛋,食齊粥粉麵、豬牛雞魚、牛油果偶爾食,但都係生長線一直在3~10%之間徘徊。

又唔似唔吸收,頭髮長得快、氣力又大,成日擒高擒低。

除左全家中covid時一齊中過一次後又無病過。

我就認為,健唔健康唔係體型決定,大人成日都怕自己肥,又怕細路唔肥有點雙重標準,我覺得呢方面最好同大人睇齊,每餐定量有足夠活動就可以。

大宅

sillysi 發表於 23-3-2 08:49
我一餐粥粥份量,一日食 2 餐
大約: 米 20-25g,蛋白質 15g,蔬菜約 10g
只係大約,有時我有好多材料

長時間菜肉比例不平衡,除左令bb容易養成偏食的習慣,不良的飲食習慣會降低身體的免疫力。

加澱粉類蔬菜的話,可以減少米類主糧的份量,最好增加一些粗纖維、有葉蔬菜(椰菜、菜心、蕃薯葉)

植物性蛋白質(豆腐、堅果類)比動物性蛋白質熱量低,可以取代部份肉食。

令bb餐單更多元化才是重點。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊