婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友一歲啦有好多心結解唔開,當時疫情開刀生完小朋友,C6請唔到假接我哋出院
6299嚟接我哋,99抱B,62幫手攞物件,兩個人行得好快,只會係電梯口,的士站停底等我,我自己好慢咁跟上,去到大廈門口,因為避開樓下個保安,要我係另一邊搭電梯上樓再行左一層樓梯。

出院後都住左係6299度,小朋友因黃疸,出院後幾日都要去健康院,咁c6都係要返工,屋企去健康院都係10分鐘路程,99就同我去,佢抱住個BB又行得勁快,返屋企都係直接上樓入屋,我仲係條街度。

頭個半個月,真係好唔開心,我好似奶媽only,Bb訓醒喂奶,喂完奶,6299話抱個Bb出嚟,只要氹訓覺嗰moment,我先有母子時間,有時真係抱住個b喊。當然途中有被6299質疑夠唔夠奶嗰啲說話啦

去到半個月,我都同c6講可唔可以搬返我哋屋企住,c6都係例牌講,你有咩就直接講,未磨合到嗰啲廢話。但我真係好唔開心,最後我叫c6出聲,未坐完月就搬走左,99好唔開心,又問我c6係咪照顧得唔好,我都唔想再答。之後間唔中返去,就會聽到62話99以前幫手湊大幾個小朋友,好有經驗…….

到依家,我哋一去6299屋企,99就會叫c6同我去拍下拖,好似想洗走我咁,我連拍拖都唔想。

(Part 1)

複式洋房

搬咗出嚟都有功課架,話要每日send photo or video,我如果嗰日忙,冇send,99會係gp sends d 舊photo,好似提我咁,如果再冇send,就收工時間打去俾C6問小朋友有冇事……….Send左片,又話要著多件衫,嗰度係咪損左,嗰度要留意……我都有同c6提過好大壓力,佢話99緊張小朋友。

有次話小朋友整咗身份證,可以去澳門,c6第一時間話62未去過,點樣解決c6樣樣大活動都預6299,我都想一家三口過(C6係獨子)
6299,C6舊曆,新歷都要同Bb一齊慶祝,我只過新曆,6299連祝福都冇

就連我朋友都話好誇張,小朋友生日party,想抱下Bb,唔夠10秒,就過嚟抱返,全程party 都係度抱
我為呢啲事已經成日同c6嘈,佢又唔明白我,又唔擅長處理呢啲問題,未計湊小朋友既問題

6299 唔會好似其他人咁,唔會叫我做家務,好想幫我湊孫,過去會煲湯煮飯
我都唔知點做,我心理好唔平衡,我都好怕夫妻關係變差

子爵府

2023年兔年勳章

有人幫手本身係好事,可惜過晒火。我覺得你唔好怕得失6299,要做番自己,否則你會好痛苦。試下靜落嚟,將理想中嘅情況寫出嚟,邊樣要堅持,邊樣可以讓步,定條底線,再同先生傾下。唔爭取,對唔住自己。加油!

大宅

Wccwcc 發表於 23-5-7 02:11
搬咗出嚟都有功課架,話要每日send photo or video,我如果嗰日忙,冇send,99會係gp sends d 舊photo,好 ...

我自己經歷或者身邊既朋友,大部分老人家都會想每分每秒都痴住個孫,好似想霸左自己做媽咪既地位,聽過d 朋友既奶奶直情會出聲唔抵得個孫最痴住媽咪。講野會過曬火位。
我覺得當6299 真係一個普通朋友關係,係最好,客客氣氣就好,唔洗咁在意佢地點對你,講真,佢地都係因為自己個仔,所以同新抱做左所謂既一家人,其實大部份雙方(6299,新抱)都唔會當到對方係家人咁對待。我都唔係同6299一齊住,如果見面,佢地鍾意點痴住個孫我都冇咩所謂,一日半日姐,C6 想同埋6299 去旅行,咁就要大家商量下,我自己間唔中一次係冇問題既,c6 都係錫父母姐,搵一個C6 都係錫屋企總比唔孝順既好

侯爵府

Wccwcc 發表於 23-5-7 01:56
小朋友一歲啦有好多心結解唔開,當時疫情開刀生完小朋友,C6請唔到假接我哋出院
6299嚟接我哋,99抱B,62幫 ...

點解驚俾屋企保安見到?

大宅

Wccwcc 發表於 23-5-7 02:11
搬咗出嚟都有功課架,話要每日send photo or video,我如果嗰日忙,冇send,99會係gp sends d 舊photo,好 ...

send BB d 相同片,如果大壓力,可唔可以叫c6 自己負責返?我同我c6就係一結婚為左6299既無謂要求鬧交而有共識,自己負責返自己父母d野。我覺得冇謂為左6299 同c6 傷感情 我c6 比較獨立,唔鍾意靠屋企人,一結婚就搬出去住,唔洗6299 湊孫,但都錫父母,帶佢地食好野去下旅行咁,佢自己都講,佢都覺得同我同小朋友去旅行梗係玩得最開心最輕鬆,但佢都錫父母,見到佢地同個孫玩得開心自己又開心既,咁就間唔中一次半次同6299旅行,又會3人行旅行, 相對地,外父外母d 節目c6又會開心參與下,咁就大家開心

子爵府

其實抱住阿B出院,無10磅都有8磅,又疫情,開快啲都情有可原丫。

我覺得99除咗唔太識做,無留2人或3人世界俾樓主外,其他都ok嘅...

將心比己,我地自己出去返工,都會叫家人影下阿仔相
不過嗰個咁啱係99,又咁啱要影相嗰嗰係樓主

男爵府

2024年龍年勳章

你99叫你放低bb去拍拖 真係好好啦 我地要出聲佢先肯喳 無咩事都最好帶埋佢

大宅

虎到金來勳章

回覆 Wccwcc 的帖子

完全明白你,我地好多野都好似,bb差不多大6299做法都一樣,唔講以為係我自己出的post.(如同99搭的士佢同b坐後面,會叫我自己1個坐前面/一食完奶就要抱b出房玩/成日想我同c6出街佢自已湊...搬左出黎日日問我要發bb相同片等等..我99又係好好會煲湯煮野俾我 但坐月餵人奶講明唔想食雞酒 又成日煮,冇逼你飲但感覺同逼差唔多。本身讚成我餵人奶後尾可能覺得我成日係房餵奶見唔到b, 後尾會煮些食左會少奶/收奶的餸..

當時我都勁唔開心,生b後2個月就即刻搬走。搬走後一收到99whatsapp都勁大壓力,後尾懷疑自己有產後抑鬱,同c6講佢好錫我,幫我擋晒所有野。依家我同佢地幾乎0接觸,6299唔會上門,唔會找我要相要片,唔洗去佢地屋企食飯,我心情好左好多!最重要唔好接觸咁多先,自我修復一下...

複式洋房

回覆 水草 的帖子

我都唔清楚,但另一日出去健康院,又可以搭嗰一部電梯,經過嗰一個保安,而又冇特別

複式洋房

回覆 Subconscious 的帖子

每一次傾,本身都平心靜氣,講我既感受,C6第一下都好似圓場咁,話6299唔係咁意思呀…..代6299作解釋呀,又話我諗得複雜,次次都講到喊哂,我話我唔理有意定無意,我真係感受到唔開心,佢先會企係我嗰度諗。經過每次咁樣鬧交,c6都冇點改善到我同99既關係,好似俾我爆下就算,呢下令我有無力感

複式洋房

回覆 KKpenguin 的帖子

我依家已經係,一日半日當咩都睇唔到,聽唔到,厚面皮左好多

複式洋房

回覆 Ann50 的帖子

真係好似,你c6都撐你,之後有行動去緩解婆媳問題,我明白兩老想見孫,我都keep住1-2星期帶Bb去揾佢哋,希望我C6識做啦

珍珠宮

會煲湯煮飯俾你,都算可以了,係唔細心,我的99,我生咗,一日整5,6隻蛤蛋之外無啦~到佢女做手術,未做已諗定煲咩湯啦~親生同唔親生的分別,之後坐月係媽媽幫我的
睇開啲,佢錫你,你要加倍錫佢,佢唔錫你,咪客客氣氣隨緣~

cathngai    發表於 23-6-2 18:23

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好在你唔洗同佢同住,
否則你所講既影響夫妻感情必然發生。

至於生完出院,的確係唔開心既經歷,

但自己又唔係佢個女,邊會咁照顧周到,

你都唔會當佢係自己呀媽咁孝順啦。

複式洋房

回覆 KKpenguin 的帖子

但好多c6 都唔會明果種感受,我都係一個例子 生完之後阿仔一喊佢成日黎抱 有時我抱緊阿仔喊果陣 99又攤開隻手示意我要比佢抱 話咩鬼麻麻抱!果陣 佢一喊又即刻黎 又要訓埋我地張床去睇佢 我好反感呀 到同c6講 又話佢媽唔想我咁辛苦呀 !但佢阿媽所做既野係做多左!

複式洋房

最後我要黑面對住佢地同發火爆我c6 佢地開始驚,以前我咩都唔敢出聲因為寄人離下 果隻99成日批評我樣貌身材話唔襯佢個仔到個孫出生 成日都話佢似佢個仔眼大鼻高 ,我真係好想嘔,那裡來的自信呀! 最後我生左之後 ,我唔會再啞忍,終於爆我99,搬埋出去住,唔使對住佢

大宅

虎到金來勳章

回覆 Ws1234 的帖子

哈哈,同你一樣啊!又係成日爭抱。我62仲成日一見到我抱b出房就講嫲嫲抱,我心諗除左餵奶係我抱得之外,其餘時間已經全部係佢,換片爭住,哄訓爭住,玩嘅時候爭住, bb訓左又成日想放佢房,所以後尾連我餵人奶都唔鐘意,會煮收奶餸同講食奶粉好(明明未生前佢講到人奶好好)

大宅

虎到金來勳章

其實我老公冇做啲咩緩和婆媳,只係禁絕晒所有佢地想上黎/要見面嘅機會。因為我一諗到要見面/收到短訊都仲係好大壓力,非常唔想接觸,所以依家係我c6自己湊bb番去俾佢地玩,我唔會去。而99都感覺到我唔喜歡,會勁耐先覆佢,已經冇再私下搵我,有咩就搵個仔。我地算係平靜地不和同疏遠,不過預左俾佢地話我冇禮貌冇家教唔識尊重長輩之類,但自己心情最重要... 月子仇再加上生完之後嘅種種事,我唔可以當咩事都冇發生咁自然相處。可以唔見盡量唔好見

男爵府

Wccwcc 發表於 23-5-7 01:56
6299嚟接我哋,99抱B,62幫 ...

我絕對明白你,你99 都好d,我99正情扮Q哂野,扮專家又特登唔煮飯,賤到死,詳細費事講(大把Bk 專家話你自己可以煮飯,我費事講啦)不過我係過來人,你現階段好好利用佢哋,幫你復元身體,過咗里段時間你精神健康復元好重要!
小朋友最親的3歲之後,佢哋做咩都搶唔到,我仔係好難教,不過佢知道我係媽媽,血緣上一定親過6299,只要你身體好,教小朋友讀書玩,你6299的角色只係配角

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊