3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

食得快有獎勵,已提供佢最想要嘅獎,都無乜效。
食超過半個鐘就收起無得再食,亦無零食,都係照樣慢吞吞咁唔願食,好似等磨夠鐘,收起佢會仲開心。
食得慢會懲罰,呢頭講完係驚,但轉個頭又無嘢咁繼續慢食。
次次拖到啲飯餸凍曬都未食完!
無論屋企飯餸定街外食飯都係咁,除非係薯條雪糕,佢就可以食得好快。
近排食食吓飯仲搵藉口離開張櫈,已鬧、體罰無數次,都係無改善。
問過佢點解,佢話啲嘢唔好食,佢就會食得慢⋯
其實已有落調味料,但就算食麥記都唔見得佢食得好積極。
日日都好勞氣,可以點?

珍珠宮

食飯唔應該俾壓力小朋友
未食就講定食得慢會有懲罰,將食飯同懲罰挷埋一齊,好大壓力

戒咗奶未?
牛奶都會引起腸胃問題,導致胃口減少
中醫角度凍飲、雪糕、薯條…..傷脾胃,脾胃虛弱都會胃口唔好
平日唔好提供任何零食,食飯時唔食就由佢,唔洗驚小朋友餓親,餓就會下餐食多啲

大宅

babyfung61 發表於 23-6-28 01:54
食超過半個鐘就收起無得再食,亦無零食,都係照樣慢吞吞咁 ...
佢話啲嘢唔好食? 你平時煮咩?

男爵府

2024年龍年勳章

秋天與楓葉 發表於 23-7-5 14:04
食飯唔應該俾壓力小朋友
未食就講定食得慢會有懲罰,將食飯同懲罰挷埋一齊,好大壓力

本來都唔想比壓力佢食嘅,但真係忍唔住,睇見已火起。一啖飯都食成3分鐘,啲飯餸凍曬又唔願食,大家食完成枱未執就係等佢一個。
佢5歲已戒咗奶啦
晚飯都係咁,轉頭臨瞓就話肚餓想食餅、食生果⋯
已經無比零食佢食,但佢會趁大人行開就擔櫈去摷雪櫃同廚房櫃
唯有麻煩啲,再放高啲啦⋯
但講到底都想根治佢呢個問題
佢食得少連親戚都話佢瘦,以為佢無啖好食

男爵府

2024年龍年勳章

Kaaty 發表於 23-7-6 10:44
佢話啲嘢唔好食? 你平時煮咩?

正常飯餸,通粉,意粉,壽司飯團、粥,三文治,餸菜放題,煎蛋,豬扒,其實乜都有啲,日日午餐都唔同款。佢鍾意食白飯,唔鍾意食菜,編故事氹佢食都無乜用。佢會提出「佢食一條菜就換一樣佢鍾意食嘅嘢」去順我哋意。佢通常request食甜嘢、炸嘢、香口嘢,有時為咗要佢食多少少菜,就妥協或鬧佢鬧到全屋雞犬不寧咁,好煩。

侯爵府

babyfung61 發表於 23-6-28 01:54
食超過半個鐘就收起無得再食,亦無零食,都係照樣慢吞吞咁 ...

最怕呢d 食餐飯好似誓願咁嘅小朋友, 對住呢d 真係殺左我好過
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

大宅

或者試下用平常心對待佢唔食飯 大家一齊食 用timer 同佢計半個鐘 一夠鐘就正常執枱 不打不罵。收起哂全屋所有零食生果。就算臨瞓前話肚餓都唔好俾野佢食,要同佢講等下一餐正餐先有得食,即係早餐或午餐。 你揾下超級奶爸 ,佢都有講過類似唔食正餐。
試下

大宅

Kwykwok 發表於 23-7-6 21:14
或者試下用平常心對待佢唔食飯 大家一齊食 用timer 同佢計半個鐘 一夠鐘就正常執枱 不打不罵。收起哂全屋所 ...

民房

回覆樓主:

我的都係咁,勞氣都無用,唯有搵工人姐姐陪住佢慢慢食。
同埋我覺得佢食多食少同肥瘦關係不太大,肥瘦多是天生的,除非真係日日唔食野

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我生三個,經驗話俾我知,好多時天生係咁就係咁,好難改變到,睇開啲。

男爵府

親親小孩子 發表於 23-8-11 12:34
我生三個,經驗話俾我知,好多時天生係咁就係咁,好難改變到,睇開啲。

...

認同,我兩個,大嗰個細細個已經坐定定食晒成餐飯,從來唔駛我勞氣。細既餐餐飯又氹又鬧都係咁。大嗰個我完全冇交過佢俾工人餵,依家食完飯我只好返入房由姐姐餵細嗰個,唔想眼冤

大宅

我仔4歲半都係,以前2個鐘,而家都1個鐘

複式洋房

我以為你講緊我個仔(emoji)‍♀️食飯返呢個問題真係好頭痛(emoji)

男爵府

2024年龍年勳章

Bubeau 發表於 23-8-12 23:47
認同,我兩個,大嗰個細細個已經坐定定食晒成餐飯,從來唔駛我勞氣。細既餐餐飯又氹又鬧都係咁。大嗰個我 ...

咁其實係咪天生性格?定教養上有分別先會咁?

男爵府

2024年龍年勳章

judy614chu 發表於 23-9-8 16:26
我仔4歲半都係,以前2個鐘,而家都1個鐘

2個鐘?我會癲咗,有得佢唔食算!

男爵府

2024年龍年勳章

親親小孩子 發表於 23-8-11 12:34

...

人哋又話生多一個就會令到大果個食得快啲,因為會爭食。但暫時未見有鬥快食完嘅情況發生,大果位仲係一樣咁慢,細嘅又要餵,同一時間我一人餵兩位都試過。

男爵府

babyfung61 發表於 23-9-9 16:12

我覺得係性格。以前見大仔咁乖都覺得自己教得唔錯,身邊d人又會讚教得幾好,到生左細女就知呢個諗法大錯特錯!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

babyfung61 發表於 23-9-9 16:12

同樣教法,無差別對待,三個都性格都唔同,待人接物到習慣都好唔同,真係天生

男爵府

剛剛至見到
我自己細個都係咁
關阿媽事

啲野都唔鍾意食, 佢又迫要食晒, 咁當然食成個鐘啦.
佢仲要日日轉款. 仲衰. 只係由唔鍾意A 餐變左唔鍾意嘅B 餐

如果食物有我鍾意嘅, 我係可以日日相同, 食唔厭. 升中有得係街食, 係街食得好快, 可以日日都食相同食飯

菜真係要到畢業, 明白健康先至多食

男爵府

幼稚園最好去全日制

自己個都嚴重偏食
但學校變返全日後, 佢會跟同學食,.有群眾壓力.
食份量得無屋企多, 但食種類會多啲闊啲, 樣樣都食. 好似我個係食菜唔食魚, 佢返學會食魚.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊