母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb 出世輕磅,身長線長期係10 以下, 而家3 個星期大, 生長線仲係4 -5 左右。
Bb 出世第5日先谷奶, 開始時補過奶粉之後埋身多,間中補人奶, 最近10 日都係全人奶。平時bb 每邊大概食20 至30 分鐘 , feed on demand 咁喊就俾佢食,bb 有時cluster feeding 狂chur 奶,平時2 至4 個鐘喊食一次。

差唔多每餐檢查片都有濕, 有幾張都係幾滿既濕片。 便便每日1 至 4 次不等, 都係黃金靚便。

無論用醫院pump , 屋企pump 同定手揸既量都好少好少 。 而家pump 兩邊用左30 分鐘加埋先得2 安 ( 少得可憐 :( ) 。 平時用樽補人奶至少都要90至100 ml 先滿足到bb 。

我知bb 啜食會多過pump , 其實bb 會唔會長期食唔飽 ? 可能食到幾成飽,啜到累就訓著左我以為佢夠食?

今日狂扭計埋左身食完再補人奶(90ml ) 都狂喊, 補左一次奶粉 ( 100ml) 俾佢, 好驚佢其實一直捱餓,我又唔夠奶。

大宅

Octoupuspus 發表於 23-7-13 19:09
Bb 出世輕磅,身長線長期係10 以下, 而家3 個星期大, 生長線仲係4 -5 左右。
Bb 出世第5日先谷奶, 開始 ...

我之前都係跟番醫院教,每日有足夠既濕片就當佢夠飽..同埋定時定候餵,因為都係2-3個鐘既事,就算唔夠飽,都唔會餓太耐。

同埋最重要係,飲多啲水、湯或上奶茶會幫助到多啲奶。

複式洋房

回覆 littlemymy 的帖子

迷底解開左d la , 因為乳頭裂左成3 -4 個星期都唔好, 見lactation consultant 建議休息幾日泵出黎,泵左3 日補雪奶,雪奶存貨唔夠最尾一日要再加奶粉, bb 呢3日好似好訓過以前, 唔扭咁多計。
我每次都會磅下片片幾重,呢幾日用樽喂明顯全日重量比以前埋身既時候多尿,似乎bb 之前真係唔係好夠食。

而家乳頭依然未好番,繼續泵再補奶粉,每日要補300 ml 以上,每日再埋一兩次身等bb唔好唔記得,唔好忘記媽媽奶。

好灰心全人奶正式失敗了,希望快d 好番再可以多d 埋身,而家又要泵又要樽喂又要埋身好難就到時間定時定候泵奶,不過見到bb 滿足既樣辛苦都值得。

洋房

勤力埋身多D,逐漸加可以轉到全人奶,加油!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊