想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我今年開始做IVF,喺呢度得到唔少資訊,所以都想分享下自己嘅經歷。我今年先第一次有想生小朋友嘅念頭。由於已經高齡,時間無多,決定先做檢查。

初步檢查有四個步驟:
1)精子 - 主要睇容量、精子活躍性、濃度、形態
2)卵子 - 抽血驗 progesterone確認有排卵、抽血驗FSH檢查卵巢儲備
3)輸卵管 - 輸卵管造影確認輸卵管有冇問題或者閉塞
4)子宮 - Ultrasound檢查子宮狀態

我兩邊輸卵管閉塞,醫生建議兩個方案:
1)通輸卵管手術 - 由於檢查1、2、4都冇問題,可以選擇嘗試通輸卵管,再嘗試自然懷孕。但係手術未必成功,而且會增加宮外孕機會,造成流產。
2)IVF - 由於整個過程唔需要輸卵管,IVF成功率高同快啲。收費大概貴以上一倍。

我同先生不約而同選擇IVF。

IVF過程:
1)雙方驗血確認有冇遺傳病、或者其他疾病。
2)經期第2日,即IVF第1日,照超聲波觀察卵巢狀況,開始每日打針加速卵子成長。
3)第5日開始每日打多一支針,避免卵子脫出。
4)第8日先抽血檢查E2指數,幾個鐘後再做照超聲波檢查卵子狀況。醫生會睇狀況配多幾日針,同預測抽卵日子。
5)第10日或11日做超聲波檢查卵子成熟狀況,決定手術日子,抽血檢查,夜晚打最後一支破卵針。
6)第12日或13日早上做麻醉、抽卵手術(打破卵針後36小時)。
7)如果卵子健康正常,醫生會選擇先雪卵,等身體恢復再放胎(大概個半月後)。如果卵子質素差,醫生會選擇放鮮胎,其他雪起。至於一次放幾多粒,要睇卵子質素同夫婦對雙胞胎嘅取向,如果想生一個 - 卵子質素高放一粒,質素低可能建議放兩粒。

* 打針一般11日左右,長短因人而異。

希望可以幫到大家了解多啲 ☺️

洋房

Zoe99 發表於 23-9-27 17:21
我今年開始做IVF,喺呢度得到唔少資訊,所以都想分享下自己嘅經歷。我今年先第一次有想生小朋友嘅念頭。由 ...

想問下ivf花左幾錢?

複式洋房

回覆 heung123@ 的帖子

我仲未做完,一次IVF抽卵同放胎大概17萬。如果失敗,之後每次放胎大概3-4萬。我搵教授,可能比其他醫生貴點。主要係每次診金同手術費有分別,其他(抽血、化驗、子宮造影、藥費、等等)應該一樣。

複式洋房

多謝你的分享,我都係仁安開咗針,過兩日就抽卵,希望成功啦

koopoo    發表於 23-10-6 14:29

複式洋房

回覆 Mijiyanyan 的帖子

我抽咗卵啦,等緊佢哋成長,等待嘅過程好辛苦。

打破卵針嗰日超聲波照到有19粒。手術當日抽到10粒,Day 1胚胎專家打嚟話有八粒成熟,5粒受精,其中1粒異常,即係可用嘅受精卵只有4粒,佢哋仲要繼續拼搏多幾日。嗰兩日真係好唔開心。

之後Day 3再打嚟話最後9粒成熟,7粒受精(唔計異常嗰粒),其中有3粒Grading好,教授建議培育到Day 5。其餘果4粒都會繼續陪跑。心情總算好返啲啦。

祝你手術成功,記得帶寶礦力同麵包/蛋糕,因為之前六個鐘冇得食嘢飲嘢。手術麻醉下進行,半個鐘至45分鐘完成。如果你先生有時間,可以喺外面等醫生出嚟了解手術結果。教授有解釋過抽10粒大細好嘅,比盡量抽晒好。另外,我覺得啲姑娘同個姐姐照顧得好好。

胚胎專家可能會Day 3問你想跟隨醫生意見(Day 3雪胎定等Day 5 ),你可以同佢講話同你先生商量吓先,轉頭再打返俾佢。我自己做唔到決定,因為有風險,可能全部都去唔到Day 5。同先生商量之後,考慮過幾個選擇(例如Day 3雪一個,其他等Day 5),最後都係決定跟教授意見,信佢嘅專業知識。

你要加油,未做過真係唔知對心理影響咁大。我先生叫我放鬆心情好啲,我差啲發脾氣,因為真係好擔心(而且覺得啲卵子已經抽咗出嚟,我嘅心情影響唔到佢地)。

複式洋房

今日Day 6知道總共有3粒雪卵。教授話以我嘅年紀黎講好理想。十二月就可以放胎啦。

呢幾日因為OHSS,個肚超級漲,只食到流質食物。希望過幾天好返,可以慢慢享受剩餘嘅一個多月。

珍珠宮

玩具勳章

Zoe99 發表於 23-10-5 11:07

今日Day 6知道總共有3粒雪卵。教授話以我嘅年紀黎講好理想。十二月就可以放胎啦。 ...

會甘嚴重只食到流質野?有無開假紙休息?

複式洋房

回覆 chingnc 的帖子

又唔使過分擔心嘅,中OHSS機會大概10%。我開始個兩三日打個乞嗤都痛,食得幾啖飯已經頂到上心口。但係教授建議食多啲蛋白質,所以索性加肉碎或蛋白同湯一齊煮,消化得快啲無頂住咁耐。

第四五日最辛苦,第六日開始有好轉。嚴重嘅要去院架,我好彩唔駛。假紙可以問醫生攞。

民房

我今年開始做IVF,喺呢度得到唔少資訊,所以都想分享下自己嘅經歷。我今年先第一次有想生小朋友嘅念頭。由 ...

請問做初步檢查1至4大約幾錢?

複式洋房

回覆 BabyQueen03 的帖子

六七千左右,其他醫生可能平啲,不過我唔清楚有邊一個report可以重用。我心急,所以直接搵教授。

別墅

我10月會報m期開始係仁安做ivf ,想問開針到抽完卵大概需要請幾多日假? 剛轉新工擔心請咁多假唔好

謝謝

複式洋房

回覆 Moc7coal 的帖子

打針可以返工前打,除左個肚慢慢漲少少,都冇咩唔舒服。抽卵當日全身麻醉,一定要請假,大概中午後要家人陪同離開。如果無OHSS,之後嗰日如果唔需要體力勞動的話,返工都無問題。我覺得分散注意力都好,因為等備胎專家打黎嗰幾日好漫長。
加油!

複式洋房

回覆 Zoe99 的帖子

您好,多謝你嘅詳細資料.我總共抽倒13粒,胚胎專家day3當天有打個電話通知我,佢哋嘅意見培養到day5會比較好,結果養到1粒day5好的,有2粒就麻麻地

複式洋房

我呢個拎月睇中醫調理一下先,諗住11或者12月都放lu。醫生有提我,如果想年尾放就打定流感針先

複式洋房

預見3次醫生,見醫生前預返兩個鐘前上去抽血。見完醫生,就等見姑娘,跟住等攞針藥,人多都可能攪成2粒鐘….可能要請半日假㗎。抽卵當日請一天假,之後需唔需要休息就自己安排

複式洋房

我地都有三次機會喎。我有一粒七分,一粒六分,一粒五分。諗住十一月月經開始食藥(教授話一般食十九日),所以要等到十二月頭先放。第一次應該先放最好嗰粒,如果失敗,一月就放兩粒。

我無睇中醫,不過有食葉酸、Q10、魚肝油,同戒曬所有酒同零食,食多左生果、蛋、堅果同飲牛奶。

多謝你提我要打流感針。

複式洋房

我都諗住放粒最好嘅先,失敗就一次過放兩粒。要開始乖乖地做運動,都會keep住食烚蛋做早餐,雖然味道麻麻地🤣🤣其實我都有時都偷食譚仔小小辣

別墅

Mijiyanyan 發表於 23-10-10 23:25

預見3次醫生,見醫生前預返兩個鐘前上去抽血。見完醫生,就等見姑娘,跟住等攞針藥 ...

謝謝資訊(emoji)(emoji)

複式洋房

希望你成功, 抽完卵, 食多D蛋白質, 同每日一支寶礦會快D去肚脤。

我抽卵請一星期假, 植入請2星期, 比大家參考下。

複式洋房

你哋放咗胎未呀?我依家用緊藥,應該十日後就放啦。本來早幾日,但係教授覺得內膜未夠厚,所以再等多幾日。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊