6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

民房

我BB由3個月起,長睡小睡都可以直接放床後關門離開睡覺,獨立一房一小床。長睡覺1930-0630沒夜醒,整體也算不錯。

但是到了9月,BB會翻爬坐站走,加上分離焦慮,就睡眠大倒退。昨天還可以自己睡,突然間,尤其小睡時一關門就發了瘋似的要企要找人。

我們
~ 試過BB站起來放下安撫,但仍是站,試了半小時,越哭越激動
~ 試過不理B由佢喊,結果喊了大半小時,仍企住喊,什至撞到下巴,又係越喊越失控
~ 試過大忌同床睡1次,只40分鐘
~ (現在)試過攬到睏睏了,還清醒時就放床睡,仍只睡得40分鐘,一醒不見人即企住望門口爆喊

清醒時間時3小時。睡眠環境良好,一切也沒變,但是就是突然間變了,好似好怕人走會離開。
日間精神好差,每轉只睡得30- 40分鐘一個cycle。

晚上會夜醒1-2次,放下佢就好快回睡。

各位媽媽有沒這個問題,好困擾。。。心情好差。。。希望大家分享下心得救救媽媽

別墅

幫推

大宅

睡前儀式有冇做足, 有冇一定規律提示係時候訓, BB係唔係未識自由地坐低, 日間有冇足夠娛樂/ 陪伴, 訓之前有冇食飽

別墅

日間訓太多?

大宅

回覆樓主:

我bb剛九個月都係咁,我個個直頭朝早只訓二至三次,每次半個鐘至一個鐘,夜晚每一小時醒一次,我應該比你更痛苦,我係二寶媽,算係有經驗今次較佛系,所以唯有同自己講好快會捱過

別墅

sandylam2010 發表於 24-1-2 12:09
我bb剛九個月都係咁,我個個直頭朝早只訓二至三次,每次半個鐘至一個鐘,夜晚每一小時醒一次,我應該比你更 ...

大宅

2024勳章

回覆樓主:

睡前開始播輕音樂,細細聲就得,等佢知道要訓,音樂可以長播到佢起身為止

別墅

回覆樓主:

我細仔過幾日9個月,呢排成日2點/4點起身,6點又起

sphhku    發表於 24-1-23 15:25

禁止訪問

2024勳章

男爵府

2024年龍年勳章

我人奶B, 我又要返工, 三個月大已經同床訓, 不過我好醒訓, 同埋我訓覺唔會郁, 唔同床訓, 晚晚抱睡每次要半個鐘, 每晚抱2-3次人都顛.
同床訓BB安全感爆燈, 夜晚醒左唔使2秒我已經拍拍佢心口又再訓過. 當然我唔建議大家同床訓.
世衛係建議同房唔同床的. 可以試下推返BB床入房一齊, 佢醒左都見到媽媽係附近會安心D, BB有大近視, 最好泊係大人床隔離.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊