夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

yinmei1017 發表於 23-12-7 18:08
仲要講埋啲晦氣說話,做埋啲幼稚嘢,令我更加唔想再理佢

咁到你哋最後多數點解決?

禁止訪問

大宅

2024年龍年勳章

khkaren 發表於 23-12-7 19:22
咁到你哋最後多數點解決?

認真坐底傾一次大家既不滿,依家佢都有啲改善

子爵府

khkaren 發表於 23-12-7 12:16
更新

多謝大家聽我傾訴 我已經冇之前咁嬲,但⋯

尋晚我老公有少少主動示好,但揀咗一個唔啱嘅時候:喺我尋晚瞓覺瞓得勁冧嘅時候,佢有無啦啦走入房毛手毛腳,我之前有同佢講過我最唔鍾意我睡緊覺嘅時候騷擾我,仲要我就嚟m到個胸勁痛,被佢嚇一大跳之下就叫佢唔好搞我,之後佢就發脾氣話你出面食飽晒啦! 再隱約聽到佢夜晚自己出咗街,凌晨返番屋企

痴線!次次都係咁,講嘢勁難聽!性生活方面大家有協調,絕對唔會次次拒絕佢(傾過因我平日要6點起身,所以盡量避免平日同埋唔好我瞓緊覺黎搞我,我勁憎),次次都係佢自己唔跟而拒絕佢一次就發脾氣,想點姐!咁傾黎有咩用!

咁咪得星期六晚無 M 嚟先 OK? 會唔會太少呢?

你地唔算傾, 係要完全照你指示行

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

樓主你話老公無尊重你
但我都唔見得你有尊重佢既睇法同意見
佢已經表達左唔想返黎食, 只係食蛋糕
你見佢無反應當佢OK左?
生日係重要, 唔係無同你興祝, 食個蛋糕唔得咩
同埋遲15分鐘咁大件事!? 大到要冷戰幾日?
另外我覺得你高估左你老公同你父母既關係
覺得關係OK, 其實只係你老公唔會出聲, 無野講其實關係係唔OK
非常冷淡, 純粹俾面你, 真係家人係會常常閒話家常, 講乜無所謂
我覺得你老公只係唔想大家關係差, 有咩問題佢都唔出聱
飯送唔岩口味,佢寧願自己出去食順便ME TIME 好過去外家食

茶類愛好者    發表於 24-4-20 12:10
cathngai    發表於 24-4-19 17:59
soso1227    發表於 23-12-13 15:03
eva_nsw    發表於 23-12-8 18:34

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

khkaren 發表於 23-12-7 12:16
更新

多謝大家聽我傾訴 我已經冇之前咁嬲,但⋯

”出面食飽哂‘’ >>> 竟然可以同老婆講句咁嘅說話?

大宅

杜小田 發表於 23-12-8 13:16
咁咪得星期六晚無 M 嚟先 OK? 會唔會太少呢?

咁大家都同意嘅都唔叫傾咗?

大宅

khkaren 發表於 23-12-9 14:03

最嬲係我地覺得好有問題,但男人覺得好小事⋯係我地d 女人小題大做⋯鬧極都覺得自己冇錯⋯來來回回⋯真係好攰

別墅

Mini20160607 發表於 23-12-6 09:27
Same
次次明明佢唔啱都係我撩佢講番野先
佢仲覺得好似冇問題

Same same(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kit0845 發表於 23-12-9 14:23
最嬲係我地覺得好有問題,但男人覺得好小事⋯係我地d 女人小題大做⋯鬧極都覺得自己冇錯⋯來來回回⋯真係 ...

完全明白

大宅

khkaren 發表於 23-12-9 14:03

夫妻真係唔好冷戰。有啲咩你覺得唔開心就傾清楚。佢遲到15分鐘其實都唔係好大件事,當時間就到就問下佢幾時到。

珍珠宮

1. 可能其實心底裏,同你父母一齊唔太自在,所以唔想一齊食,只係男人唔想講出口,行為已反應咗問題出現

2. 好多男人都係唔鐘意講野,會同你講野又俾到反應既男人真係唔多,同埋大家想法有機會完全唔一樣,要自己學會調節,同埋企佢角度諗下,或者你會明白

3. 性生活嗰到可以坦白講多幾次,如果唔太夜,就唔好拒絕

4. 佢話你出面食飽,呢句如果指性生活,對老婆係好侮辱,應該即時同佢講呢句說話傷害性,佢侮辱你,侮辱埋佢自已

cathngai    發表於 24-4-19 18:02

大宅

crazypaper 發表於 23-12-11 10:34
1. 可能其實心底裏,同你父母一齊唔太自在,所以唔想一齊食,只係男人唔想講出口,行為已反應咗問題出現

2 ...

4 > 佢成日話我拒絕佢,同上網睇嗰啲派帽嘅女人表現一樣,我立即熌著咗,爆佢話你有真憑實據就拎出嚟,我行得正 企得正驚咩呀!

珍珠宮

khkaren 發表於 23-12-11 11:04
4 > 佢成日話我拒絕佢,同上網睇嗰啲派帽嘅女人表現一樣,我立即熌著咗,爆佢話你有真憑實據就拎出嚟,我 ...
好少男人會咁話老婆,就算嬲緊大家都唔會講呢啲,你老公平時把口係咪都係得罪人?唔理你感受?

複式洋房

回覆 khkaren 的帖子

睇你頭POST我會覺得你小題大做
睇你UPDATE我覺得你老公唔係好專重你
我覺得兩者係有好大關係
但我唔知邊樣係因邊個係果
如果你離唔開佢GE我認為都係由自己做起
我地改變唔到人地只可以改變自己
試下平心靜氣唔好乜都黑面同激動先
睇下過一段時間可唔可以同佢建立到一個有效GE溝通方式
我相信鬥西唔會係美好婚姻GE要決LOL

BTW色心起就叫向你示好我真係睇唔透 LOL

男爵府

khkaren 發表於 23-12-6 12:34
因為唔想小朋友太晏返屋企,佢會逢星期一自己先食飯再接小朋友放學返屋外家食晚飯,佢自己就返屋企沖完涼 ...

當日星期一,即佢都有接小朋友返屋企,點解會咁遲出現?

複式洋房

你真慘

洋房

RE: 冷戰 - 我的生日 (updated)

回覆 khkaren 的帖子

我個人認為,愛錫老婆既,係會盡力對對方好,想對方開心。 有d 人可能冇儀式感,有d 人就好重視,呢樣要大家溝通。另外,佢氹返你行為係想要,在我立場,唔覺得咁叫氹,當拒絕就講d 咁既說話,真係好差。 其實佢係咪一直都係咁性格?定係婚後耐左先咁?一段夫妻關係,係相向,要一齊keep....冷戰冷暴力係比鬧交更差。希望你地可以傾下,溝通多d

複式洋房

我覺得其實你哋之間已經出咗問題,互相都有不滿對方,只係沒有好好傾下而積積埋埋。
關於你不滿佢整醒你,雖然你之前講好左唔可以,但係我覺得係你先生想同你修好嘅表現。 男人好直接、唔會轉彎末角,佢哋會用做來表達愛。
佢講嗰句野係hurt左你,但係佢自己都比你hurt緊,係2敗俱傷。呢啲時候,若佢身邊出現一個好傾嘅異性就好危。
為左咁少嘅事唔值得!
再講,你話佢入房搞你,你哋係分房訓嗎?

複式洋房

我再想講嘅係,你哋之前嘅約法三章係甜蜜期係可以,但有左小朋友之後,跟住柴米油鹽大大小小嘅問題一一出現會磨蝕曬大家嘅愛,呢個時候做愛就好重要,可以修補夫妻關係,keep住有愛。
況且呢樣野好講感覺,下下限時限刻,咩mood都會消散曬。明白樓主要早起返工,但係重要時刻都要為愛去努力。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊