夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

lsh207 發表於 23-12-13 13:50
回覆 HOPEFORBB 的帖子

我有同佢講要到貼,佢就過左一萬比我,下個月幾千,隔幾個月又隨心比,佢一直知我 ...

咁都得嘅,俾咁少要你用積蓄到貼,係我一定唔肯,我之前都倒貼過兩年,頂唔順搵社工幫手搵人湊,我返工先儲得返d錢

大宅

lsh207 發表於 23-12-12 10:49
家庭背景:老公翻工,我全職湊仔,小朋友15個月大,一家三口住,冇長老湊,我一直都係洗緊自己啲積蓄,老公 ...

下。咁樣結婚生仔生活水平咪仲衰過做囡?
點可以咁架?要老公承擔多啲先得

大宅

Mimmy 發表於 23-12-12 13:37
恕我直言, 根本就維持唔到生計
全職返工, 多個錢好過啦
唔好講到推個仔去死, 無錢開飯一樣餓死

正解,現時隨便一份都15k以上,假設你以前收入唔錯去到40k以上。請個外佣一個月5-7K多啲。你又唔係24小時返工,會有假期。屋企裝cctv,返工都可以望住個仔,如果要望仔就做文職,我建議搵啲近屋企,有咩可以即刻返屋企照顧小朋友。

別墅

lsh207 發表於 23-12-12 12:30
回覆 c27cheun 的帖子

平時屋租係老公比,水電煤我比,果幾千蚊我都唔知叫零用定家用,所以水電煤我比完, ...

你依家無翻工仲要你比?搞錯
就算我之前有翻工 依家翻兼職
從來唔會因為我有積蓄而要我用自己錢
我仔都大 過幾年諗緊翻全職 佢都係叫我自己人工儲起佢 用佢果d
呢d係男人責任黎呀 養家就係咁 樓主都係復工穩陣 太無責任感啦 佢咁驚工人 都唔應該推個責任比哂你 除非你enjoy ftm

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊