婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

Del

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

係。你有問題。當初明知男家不爽係都要嫁。
嫁左仲咁委屈,男方是高富帥到你百忍?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

別墅

kwhkwh 發表於 24-3-20 12:25
係。你有問題。當初明知男家不爽係都要嫁。
嫁左仲咁委屈,男方是高富帥到你百忍? ...

我依家都覺得其實生個小朋友真係都唔一定要結婚

男爵府

牛年勳章

wwmcc 發表於 24-3-20 11:24
話說我真係就嚟俾我99同姑奶搞到我發癲 每次見親佢地 我都好唔開心 佢地係極度唔鐘意我 事源係我 ...

Jm 我咁講你可以唔中意聽,
但我覺得你係大左肚先結婚,
已經係無咁好。
男家會覺得你非嫁不可,
唔值錢,你重點同佢哋講條件。
重有老公唔介意去對佢姐姐好,
你都無辦法。
始終佢哋從細玩到大,二十幾年感情。
我老公都有幾個妹妹。
但佢要去聚下,買禮物,俾錢佢哋。
我都唔會去理。
又唔會過問。
問多都嫌你煩。
不如花多啲時間係自己身上。

別墅

Chloe199401 發表於 24-3-20 12:34
Jm 我咁講你可以唔中意聽,
但我覺得你係大左肚先結婚,
已經係無咁好。

明白 多謝你

男爵府

其實我覺得有問題個個係你老公。禮金,過大禮或者咩儀式個D係你老公負責,唔係男家,當然你話佢係有錢人家,富二代個類就除外啦。你簽字前有冇問你老公點安排?
至於首期個D,都係個句,男家無話一定要負責,至於佢地買比姑奶唔比你老公就係佢地既家事,最好你地兩公婆自己負責返,娘家自願比錢既話最好落返你媽名,唔係真係有機會離婚比人分一半。
姑奶你可以當佢透明,至於佢兩姐弟D錢銀野你都管唔到,可能姐弟情深。我老公比佢家姐拎左百幾萬買樓自己收租,我都冇聲出....

侯爵府

wwmcc 發表於 24-3-20 12:28
我依家都覺得其實生個小朋友真係都唔一定要結婚
希望你教好小朋友,仔既唔好攪大人地個肚,女既唔好戀愛腦攪大個肚。

貼文第5點,女家錢財要keep 好,那是你父母辛苦錢,你都識講男家冇俾,點解就要你女家貼?

既然男家冇錢,聚會仲去?好似某些jm咁,唔同住so 佢地有味。

第四鄧你媽心痛,女兒蝕底仲要女兒不體諒無聲岀。

水晶宮

回覆樓主:

我都係大住個肚嫁
好明顯佢地一開波就唔鍾意你
你老公又唔識做
仲expect 男家要比錢你買樓 (女家有比係另一回事,唔等於男家都要比)
你又無本事自己湊唔嫁佢
男家自然唔放你在眼內

別墅

c27cheun 發表於 24-3-20 13:40
其實我覺得有問題個個係你老公。禮金,過大禮或者咩儀式個D係你老公負責,唔係男家,當然你話佢係有錢人家,富 ...

多謝你

你老公佢俾左百幾萬佢家姐 你有無好嬲?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)同埋你點平衡返自己心理?

別墅

kwhkwh 發表於 24-3-20 13:42
希望你教好小朋友,仔既唔好攪大人地個肚,女既唔好戀愛腦攪大個肚。

貼文第5點,女家錢財要keep 好,那是 ...

知道(emoji)(emoji)多謝你

其實我係咪應該要代我阿媽出聲?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

Nbs 發表於 24-3-20 15:28
我都係大住個肚嫁
好明顯佢地一開波就唔鍾意你
你老公又唔識做

我只係想提供一個完整家庭俾小朋友成長

水晶宮

wwmcc 發表於 24-3-20 15:33
我只係想提供一個完整家庭俾小朋友成長

當然啦
老公好緊要,佢唔識做,你要同佢講
第二係唔好一齊住,唔好有嘢要靠男家

別墅

Nbs 發表於 24-3-20 15:38
當然啦

即係同老公分開住?

因為我地係搬左出去住 唔係同99住

水晶宮

wwmcc 發表於 24-3-20 15:50
即係同老公分開住?

因為我地係搬左出去住 唔係同99住

唔係同99 住已好好
咁同你老公傾下,唔係同佢分開住

侯爵府

wwmcc 發表於 24-3-20 15:32
知道(emoji)(emoji)多謝你

其實我係咪應該要代我阿媽出聲?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
你其實會唔會有d 野攪錯左?點解要「代」娘家講野?你想得到些什麼呢?

侯爵府

Nbs 發表於 24-3-20 15:38
當然啦
搭個訕,好明顯樓主而家被男家食住。

男爵府

wwmcc 發表於 24-3-20 15:30
多謝你

你老公佢俾左百幾萬佢家姐 你有無好嬲?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)同埋你點平衡返自己心理?

梗係嬲,不過d錢係佢我都冇辦法。哦左佢幾句,佢話當還返由细到大家姐照顧佢既恩比佢。

別墅

kwhkwh 發表於 24-3-20 16:32
你其實會唔會有d 野攪錯左?點解要「代」娘家講野?你想得到些什麼呢?

無期望過得到任何

侯爵府

想問你c6去咗邊?最有問題既係你c6,佢無企係你個邊既咩?

大宅

感情上嘅嘢我唔加意見,就只想講男家早前幫家姐俾首期買樓嘅事,你唔好以為家人俾首期做業主好幸福,如果係早前摸頂買樓嗰班,宜家一手樓瘋狂劈價,二手樓就要跟住劈價,樓價至少跌三成,息口又貴,隨時俾銀行CALL LOAN,跟手變埋銀主盤。
相反睇返你老公,本來佢有父母層樓可以繼承,人生贏咗一半。點知搞大咗你,你又同男家唔夾,本來可以留多啲錢俾BB,都要被迫搬出去住幫人供樓,幫完外人供,而家要幫外父外母供。供樓之餘,自然無乜錢俾你同BB用,到時你又埋怨個男人無用,大家累鬥累,最後離婚,賣樓分錢,你同老公仲有BB三個都輸。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊